مبتلایان به امراض کلیوی از چه برنامه غذایی باید پیروی کنند تا مانع شدت یافتن بیماری خود شوند؟ آنها برخی نکات مهم رژیمی را باید در پیش بگیرند، از جمله می توانیم به پرهیز از مصرف نمک و غذاهای کنسروشده و محدودکردن مصرف محصولات لبنی اشاره کنیم.
بیماران دیالیزی باید توجه ویژهای به رژیم غذایی خودشان داشته باشند، چون تغذیه سالم برای آنان یک فایده فوقالعاده مهم دارد: کنترل میزان مواد مغذی در خون. درواقع، رژیم غذایی متناسب با بیماریهای کلیوی میتواند سدیم، پتاسیم، فسفر، پروتئین و مایعاتی که از طریق مواد غذایی وارد بدن میشوند را کنترل کند. به همین دلیل، بیماران دیالیزی میتوانند با مراجعه به متخصص تغذیه، برنامه غذایی خودشان را اصلاح کنند. رعایت این ۵ مورد هم کمک خوبی به افراد در حال دیالیز میکند تا روند درمان بیماریشان با ثبات بهتری طی شود. مصرف مواد غذایی کمسدیم سدیم، یکی از ترکیباتی است که بهعنوان ماده نگهدارنده به بسیاری از مواد غذایی اضافه میشود. متخصصان به افراد دیالیزی توصیه میکنند که میزان مصرف سدیم را هرگز به بیشتر از ۲ هزار میلیگرم در روز نرسانند. پختن وعدههای غذایی در خانه با کمک ادویهها و گیاهان مختلف، روش مناسبی برای محدود کردن سدیم در رژیم غذایی این بیماران است. بهعلاوه، پرهیز از مصرف مواد غذایی کنسروشده یا ازپیشآماده و توجه به برچسب مواد غذایی هم اهمیت ویژهای دارد. گوشتها، میوهها و سبزیهای تازه نیز حاوی سدیم نیستند.
میانوعدهها و خوراکیهای این بیماران نیز باید از میان انواع کمنمک یا بدون نمک انتخاب شود. نظارت بر دریافت پتاسیم غلات، نانها، میوهها و سبزیها حاوی میزان زیادی از پتاسیم هستند. بهعلاوه، جایگزینهای نمک نیز باید با احتیاط مصرف شوند، چون بسیاری از آنها کلراید پتاسیم دارند. مواد غذایی کمپتاسیم پیشنهادی عبارتاند از نان، برنج و ماکارونی سفید، شیر غنینشده برنج، کلم بروکلی تازه، هویج و خیار. گوجهفرنگی، سیبزمینی، موز، غلات سبوسدار و آب پرتقال حاوی مقدار خیلی زیادی از پتاسیم هستند و در دوره دیالیز باید از مصرف آنها پرهیز کرد یا مصرفشان را به حداقل رساند. محدود کردن استفاده از مواد غذایی حاوی فسفر افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی نباید در استفاده از مواد غذایی حاوی فسفر زیادهروی کنند. شیر و محصولات لبنی، گوشتهای قرمز، غلات سبوس دار و نوشابههای گازدار، همگی حاوی مقدار زیادی از فسفر هستند. البته گوشت قرمز همچنان منبع عالیای برای دوره دیالیز است، اما مصرف دیگر مواد غذایی حاوی فسفر باید معتدل باشد. به همین دلیل، استفاده از محصولات لبنی باید به یک وعده مصرفی در طول روز محدود شود. دریافت پروتئین به اندازه کافی میزان پروتئین مورد نیاز در دوره دیالیز، روزانه بهطور متوسط ۱۷۰ تا ۲۶۰ گرم است، اما همه بیماران کلیوی باید براساس نظر پزشک در این زمینه عمل کنند. خوردن گوشت قرمز و دیگر منابع پروتئینی، اهمیت ویژهای در رژیم غذایی مختص بیماران کلیوی دارد. گوشت گوساله، تخممرغ، ماهی و مرغ نیز منابع مناسبی برای دریافت پروتئین هستند. البته همه گوشتهای مصرفی باید از انواع بدون چربی انتخاب شوند و بدون نمک یا سُس استفاده شوند. نوشیدن مایعات در دوره دیالیز، میزان مایعات مورد نیاز برای افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی براساس دو عامل تعیین میشود: نظر پزشک و میزان ادرار تولیدشده توسط کلیهها. این میزان تجویزی باید آب مورد نیاز بدن را حفظ کند، اما نباید باعث احتباس بیش از حد مایعات در بین جلسات دیالیز شود. آبمیوههای ۱۰۰ درصد کرنبری، انگور و سیب در کنار آب معمولا گزینههای مناسبی برای این بیماران هستند.
سلامتیسم