همانطور که مطلع هستید ، آکنه از جمله اختلالاتی است که با تغییرات هورمونی بدن ، در اافراد ایجاد میگردد ، ممکن است برای خانم های باردار در طی دوره ی بارداری نیز پدید آید . در همین راستا درادامه با چگونکی درگان آکنه و همچنین رژِم های غذایی مربوط به آکنه آشنا خواهیم شد . لزفا به ادامه مطلب مراجعه نمایید.
آندروژن ها باعث بزرگتر شدن غدد سباسه در پوست و تولید سبوم بیشترمی گردد. این سبوم زیاد منافذ را مسدود می کند، بنابراین محیطی برای رشد سریع باکتریها فراهم می شود. تمام این ها منجر به التهاب و فوران آکنه پوستی می گردد.
نکات مهم برای سالم نگه داشتن پوست در طی بارداری علیرغم مشکلات آکنه
خانم بارداری که خواب کافی دارند، سرحال تر بنظر می رسند و پوست سالم تر خواهد بود وکمتر به چین و چروک مبتلا می شود.خانم های باردار باید صورت خود را با یک محلول پاک کننده و مرطوب کننده ملایم پاک نمایند. یک پارچه جاذب چربی میکروفیبر درهنگام شستن صورت را استفاده نمایند. همچنین از یک مرطوب کننده خفیف را با یک چرب کننده با پایه آب برای جلوگیری از انسداد منافذ استفاده نمایند. ورزش روزانه جریان خون را افزایش می دهد لذا به سلامت و شادابی پوست کمک می کند.
درمان گیاهی آکنه در طی بارداری
درمان های گیاهی زیادی برای درمان آکنه در بارداری وجود دارد اما باید قبل از استفاده از چنین درمانهایی با پزشک مشورت گردد. درمانها شامل فرآورده های زیر برای درمان آکنه در زمان بارداری است که باید روی ناحیه مبتلا استفاده گردد:
پالپ گوجه فرنگی رسیده
برگ های توت فرنگی
آب لیمو با عصاره گل رز به نسبت مساوی
عصاره نعناع با پودر
عصاره آلوئه ورا
خمیر خیار
مخلوط ۳ قاشق عسل ویک قاشق چایخوری پور دارچین
رژیم غذایی برای درمان آکنه در طی بارداری
برنامه غذایی برای درمان آکنه خوردن میوه و سبزیجات فراوان و پرهیز از خوردن غذاهای آماده است. از مصرف الکل باید به طور کامل پرهیز شود. مصرف کمتر شکر، نمک و غذاهای چرب نیز در درمان آکنه کمک کننده است. اگرچه مصرف ویتامین A در دوران بارداری به خاطر اختمال خطر نقایص تولد ، اما مصرف ویتامین B به عنوان یک مکمل استاندارد برای درمان آکنه بارداری محسوب می شود. این ویتامین برای پوست و نیز برنامه های درمانی آکنه طی بارداری تلقی می شود. برای درمان مناسب آکنه پزشکان مصرف مکمل های ویتامین A را تا ۱۰۰۰۰ واحد در روز یا کمتر محدود می کنند. ویتامین C و ویتامین E را که آنتی اکسیدان هستند ممکن است به کاهش التهاب کمک کنند.عنصر کروم ممکن است میزان عفونت پوست را با تجزیه قندها که آکنه را کاهش دهد. مطالعات نشان می دهد که مکمل روی در درمان آکنه های التهابی موثر است و به التیام پوست آسیب دیده کمک می کند و علاوه بر این برای زنان باردار ضروری است.
داروهای بی خطر برای درمان آکنه در طی بارداری
در صورتی که قصد داشتید از داروهای OTC یا بدون نیاز به نسخه بهتر است با دکتر داروخانه جهت راهنمایی مشاوره نمایید. محصولاتی که حاوی بنزیل پراکسید هستند برای خانم های باردار بی خطر و قابل استفاده هستند.
اما از ترکیباتی که حاوی سالیسلیک اسید هستند در طی بارداری باید اجتناب کرد. درمان های موضعی که با آزالئیک اسید،کلیندامایسین و سدیم سولفاستامید تهیه می شوند برای زنان باردار بی ضرر هستند. اریترومایسین داروی بارزش دیگری برای درمان آکنه بارداری است که هم به صورت ژل و هم به صورت محلول موجود است. درمان دارویی خوراکی برای درمان آکنه بارداری توصیه نمی شود و تنها کرم ها باید استفاده شوند.
داروهای غیر ایمن در درمان آکنه بارداری
داروهای ضد آکنه که در طی بارداری به صورت موضعی و خوراکی مضر است شامل رتینوئیدها، آنتی بیوتیک های متفاوت و… است. رتینوئید های موضعی مانند ترتینوئین و آداپالن که مشتقات ویتامین A هستند، در زنان باردار به خاطر ایجاد احتمالی نقایص مادرزادی نباید استفاده شوند. رتینوئیدهای خوراکی مانند ایزو ترتینوئین(آکوتان و راکوتان) برای زنان باردار بسیار خطرناک هستند. ایزوترتینوئین عموما برای درمان آکنه کیستیک تجویز می شود. تجویز این دارو در طی بارداری ممنوع است زیرا باعث شکل گیری ناقص جنین می گردد. علاوه بر نقایص جنین باعث افزایش شانس سقط جنین و مرگ جنینی می گردد.
آنتی بیوتیک های خوراکی عموما برای استفاده در بارداری ایمن نیستند بجز اریترومایسین خوراکی. تتراسایکلین، داکسی سایکلین و ماینوسایکلین آنتی بیوتیک های خوراکی هستند که مکرر برای آکنه تجویز می شوند. با این وجود از مصرف در طی بارداری باید اجتناب کرد زیرا خطر ایجاد تداخل در رشد استخوانی جنین و از بین رفتن رنگ دندانهای دائمی جنین هست. سدیم سولفاستامید یک داروی موضعی ضد عفونت برای درمان آکنه بارداری است. اما در صورتیکه خوراکی استفاده شود بر جنین تاثیر نامطلوب خواهد داشت. داروهای آنتی آندروژن نیز برای آکنه بارداری ایمن نیستند زیرا ممکن است باعث نقایص ژنتیکی گردند.
منبع : آفتاب آی آر – http://www.aftabir.com