سبزیجات از جمله مفید ترین مواد غذایی به شمار می آیند. استفاده از سبزیجات فواید بسیار زیادی را برای فرد مصرف کننده در پی دارد اما استفاده از برخی سبزیجات می تواند موجب تشدید بیماری و یا آسیب رسیدن به بدن شما شود. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
سبزیجات مضر برای ریفلاکس معده (بازگشت اسید معده به مری)
ماده ناشناخته ای که در گوجه فرنگی وجود دارد باعث ریفلاکس معده (بازگشت اسید معده به مری) شده و احساس ناخوشایندی را برای شما ایجاد می نماید. بهتر است افرادی که با این مشکل درگیر هستند دو الی سه هفته گوجه فرنگی و سایر محصولاتی که در آن از گوجه فرنگی استفاده شده است را حذف نمایند تا متوجه شوند مشکل شان بهبود می یابد یا خیر.
سبزیجات مضر برای اختلال در انعقاد خون
اگر شما از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومارین) استفاده می کنید، مراقب سطح ویتامین k خون تان باشید زیرا افزایش سطح این ویتامین اثر داروهای رقیق کننده خون را کاهش داده و دارو عملکرد طبیعی خود را از دست می دهد. از منابع غنی ویتامین k می توان به سبزیجاتی نظیر اسفناج، کاهو، انواع کلم و شلغم اشاره کرد. توصیه می شود این افراد این سبزیجات را کمتر مصرف نمایند تا تداخلی بین ویتامین k آن ها و داروهای مصرفی شان پیش نیاید.
سبزیجات مضر برای افراد مبتلا به سنگ کلیه
معمولاً افراد مبتلا به سنگ کلیه اگزالاتی، سطح اگزالات ادرارشان از حد طبیعی بالاتر است. بنابراین به آن ها توصیه می شود از سبزیجات حاوی اگزالات مانند ریواس، چغندر و اسفناج کمتر استفاده کنند.
سبزیجات مضر برای بیماری نقرس
نقرس بیماری ای است که بر اثر تجمع زیاد ماده ای به نام اسید اوریک در بدن ایجاد شده و می تواند موجب بروز علائمی مثل درد و تورم در مفاصل شود. یکی از عوامل افزایش دهنده ی اسید اوریک، دریافت زیاد مواد غذایی حاوی باز آلی «پورین» است. مارچوبه از منابع این نوع باز آلی است، توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری نقرس از این نوع سبزی در برنامه غذایی خود کمتر استفاده کنند.
سبزیجات مضر برای انواع مختلفی از حساسیت ها
سبزیجاتی که حاوی مواد گواتروژن هستند مانند خانواده کلم، شلغم، اسفناج در کسانی که بیماری های تیروئیدی کنترل نشده دارند با اختلال در عملکرد این غده مانع از ترشح هورمون های تیروئیدی می شوند. بنابراین بهتر است افراد مبتلا به کم کاری تیروئید از این نوع سبزیجات به صورت پخته استفاده نمایند.
سبزیجاتی از قبیل آرتیشو واکنش های آلرژیکی را در افرادی که به ماده حساسیت زایی به نام راگوید حساس هستند، تحریک می کنند. سبزیجاتی مانند گل کلم، قارچ، تربچه، بادمجان، اسفناج، کدو، کلم بروکلی، فلفل تند حاوی موادی به نام سالیسیلات هستند که ماده موثره داروی آسپرین می باشد، در کسانی که به این ماده حساسیت دارند با خوردن این سبزیجات واکنش های آلرژیکی در بدن آن ها فعال می شود.
سبزیجات مضر برای افراد مبتلا به بیماری های التهابی دستگاه گوارش
معمولاً پزشکان به افراد مبتلا به بیماری کرون (یکی از بیماری های التهابی روده است که بیشتر روده باریک را درگیر می کند) و کولیت اولسراتیو (بیماری التهابی است که در آن جدار داخلی روده بزرگ دچار التهاب می شود) توصیه می کنند که از انواع کلم ها کمتر استفاده کنند، زیرا این سبزیجات می توانند علائم این بیماری ها را تشدید نمایند.
سبزیجات مضر برای افراد دارای اضافه وزن و چاقی
اگر شما هم جز آن دسته افرادی هستید که مراقب وزن و کالری دریافتی خود می باشید، مراقب بادمجان سرخ کرده باشید. زیرا بافت این نوع سبزی روغن زیادی را به خود جذب می کند و کالری دریافتی شما را افزایش می دهد، بهتر است از این نوع سبزی به صورت پخته شده و یا کبابی استفاده کنید و از خواص آن بهره مند شوید.
سبزیجات مضر برای مشکلات تیروئیدی کنترل نشده
سبزیجاتی که حاوی مواد گواتروژن هستند مانند خانواده کلم، شلغم، اسفناج در کسانی که بیماری های تیروئیدی کنترل نشده دارند با اختلال در عملکرد این غده مانع از ترشح هورمون های تیروئیدی می شوند. بنابراین بهتر است افراد مبتلا به کم کاری تیروئید از این نوع سبزیجات به صورت پخته استفاده نمایند زیرا حرارت منجر به غیرفعال شدن مواد گواتروژن موجود در این سبزیجات می شود.
منبع: آشپزباشی