تری گليسريد، نوعی چربی موجود در بدن است. وقتی شما بيش از حد مورد نياز خود، انرژی دريافت می کنيد (يا غذا می خوريد)، اين کالری اضافی به تری گليسريد تبديل می شود و در سلول های چربی بدن شما ذخيره می شود. تری گليسريدها به عنوان يک منبع ذخيره انرژی برای بدن عمل می کنند. هنگامی که شما به مقدار زيادی انرژی نياز داشته باشيد، بدن اين چربی ها را تجزيه می کند و به انرژی تبديل می کند تا سلول ها بتوانند از آن استفاده کنند.
اما افزايش مقدار تری گليسريد در خون می تواند سرخرگ ها را مسدود کند و به پانکراس آسيب برساند. در این مطلب با یکسری توصیه های تغذیه ای برای کنترل و کاهش کلسترول با شما همراه هستیم:
1) محدود کردن سبزیجات نشاسته ای
– در انتخاب سبزیجات دریافتی به این نکته توجه کنید که سبزیجات نشاسته ای مثل نخود فرنگی و ذرت را باید محدود کنید. بدن مقادیر مازاد نشاسته را به چربی تبدیل می کند. بنابراین شما می توانید در این نوع گروه غذایی از سبزیجاتی مثل خانواده کلم، قارچ، کلم برگ و سایر سبزیجات غیر نشاسته ای استفاده کنید.
2) انواع لوبیا
– لوبیا ها فیبر دارند و علاوه بر این حاوی مواد مغذی دیگری نیز می باشند. با وجود این اگر آن ها همراه با شکر یا گوشت های چرب پخته شوند، گزینه خوبی نیستند. برچسب روی قوطی می تواند به شما بگوید که حاوی چه موادی است و چقدر شکر و چربی دارد. می توانید از لوبیاهای سیاه که منبع خوبی از فیبر و پروتئین و فاقد چربی های اشباع و قندهای افزودنی هستند استفاده کنید.
3) مراقب میوه ها باشید
– شک نکنید؛ میوه ها گزینه مناسبی هستند، به ویژه اگر جایگزین میان وعده های ناسالمی مثل کیک یا شیرینی شوند. با وجود این، هنگامی که مقادیر تری گلیسیرید خون بالاست میزان دریافت میوه ها باید کاهش و به 3-2 واحد در روز محدود شود. به عبارت دیگر در این شرایط باید از دریافت بیش از حد قند میوه نیز پرهیز شود. توجه داشته باشید که اگر میوه خشک مصرف میکنید سروینگ سایز آن کوچکتر است .
4) محدود کردن غذاهای نشاسته ای
– خوردن مقادیر زیاد پاستا، سیب زمینی یا غلات موجب افزایش مقادیر تری گلیسیرید خون می شود به دلیل این که بدن مازاد کربوهیدرات دریافتی را به چربی تبدیل می کند. توصیه می شود این گروه غذایی را در حد مناسب دریافت کنید. یک برش نان، یک سوم لیوان برنج یا پاستا و یا نصف لیوان سیب زمینی یا بلغور جو دوسر پخته شده معادل یک واحد کربوهیدرات است.
5) محدود کردن نوشیدنی های شیرین
– نوشابه، آب میوه و یا چای شیرین شده می توانند شما را با مشکل مواجه کنند. پس بیشتر از یک فنجان (240 سی سی) از این نوشیدنی های شیرین در طول روز مصرف نکنید.
6) عسل و شیره خرما
– شاید فکر کنید که عسل و سایر شیرین کننده های طبیعی مثل شهد توت یا شیره خرما بهتر از قند ها و شیرین کننده های تصفیه شده هستند. با وجود این، آن ها شبیه شکر می توانند موجب افزایش مقادیر تری گلیسیرید خون شوند. هنگامی که مقادیر تری گلیسیرید خون بالا است بهتر است دریافت هر نوع قند حتی اگر طبیعی باشد نیز کاهش یابد و محدود شود.
7) محدودیت دریافت چربی های اشباع و ترانس
– هنگامی که مقادیر تری گلیسیرید خون بالا است، دریافت چربی های اشباع شامل کره، مارگارین، روغن های هیدروژنه، روغن نارگیل و … در رژیم غذایی باید محدود شود. بهتر است به جای این نو ع چربی ها از روغن زیتون و کانولا و گردو و بذر کتان استفاده کنید. با وجود این فراموش نکنید که کالری حاصل از انواع چربی ها و روغن ها با یکدیگر یکسان است. یک گرم از آن ها 9 کیلوکالری دارد. تفاوت آن ها در ترکیب اسیدهای چرب موجود است. بنابراین بهتر است روغن های خوب توصیه شده را نیز در حد اعتدال مصرف کنید. از مصرف گوشت های پر چرب نیز بپرهیزید، و تا آنجا که امکان دارد چربی آن را جدا کنید.
8) الکل
– شما ممکن است فکر کنید الکل برای قلب شما مفید است، اما مقادیر زیاد آن می تواند سطوح تری گلیسیرید را افزایش دهد. که این بدلیل قندهاییست که بطور طبیعی در الکل وجود دارند.
9) کنسرو ماهی در روغن
– ماهی برای سلامت قلب شما مفید است اما هنگام خرید کنسرو ماهی توجه کنید که بسته بندی شده در روغن نباشد. و بهتر است از کنسروهای ماهی بسته بندی شده در آب استفاده کنید.
10) نارگیل
– امروزه شیر نارگیل، آب نارگیل، تکه های نارگیل و روغن آن مرسوم شده اند. بعضی محققان عقیده دارند نارگیل برای سلامتی مفید است، با این حال سرشار از چربی های اشباع نیز می باشد. پس قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
ترجمه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
منبع: webmd