میگرن را تقریبا همه می شناسند. یکی از بدترین سردرهایی که شاید میتوان گفت فراتر از یک سردرد معمولی است. از وقتی که می گیرد، حدودا 24-48 ساعت طول میکشد تا کم کم دردش تسکین پیدا کند اما پس از این مدت عوارضی مثل خستگی را برای بیمار به دنبال دارد.
دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
میگرن در زنان 3 برابر بیشتر از مردان دیده میشود.
علت دقیق این عارضه هنوز شناخته نشده است، اما به نظر میآید که حملات میگرنی با تغییرات شیمیایی در بدن مرتبط است.
علائم میگرن
میگرن شایع، با درد و ضربان شدید در یك طرف سر و معمولا با از دست رفتن اشتها، حالت تهوع، استفراغ و بیمیلی به غذا همراه است.
از آنجا که ممكن است حساسیت فرد به بو، نور و صدا افزایش یابد بنابراین فرد باید در محیط آرام و تاریك استراحت كند.
میگرن كلاسیك با سردرد شدید، اختلال در بینایی و گاه با احساس سوزن سوزن شدن در صورت یا اندامها همراه است.
در اولین فاز حمله میگرن، عروق خونی سرتاسر بدن منقبض شده و در فاز دوم بیش از حد طبیعی منبسط میشوند.
انبساط عروق در مغز باعث احساس درد میشود.
درمانهای رایج میگرن
دوری از عواملی كه باعث تحریك بروز میگرن میشوند؛ نظیر استرس، كمخوابی، خواب زیاد، قرار گرفتن تحت احساسات شدید، حذف وعدههای غذایی و برخی غذاهای خاص.
علائم حمله را میتوان با استفاده از مسكنهایی چون آسپرین یا پاراستامول برطرف كرد.
استفاده از قرصهای ضد میگرن میتواند باعث كاهش تعداد حملات شود. این داروها به افزایش عملكرد مواد شیمیایی طبیعی به نام 5- HT کمک می کنند.
کاهش سطح این ماده در حملات میگرنی مشاهده شده است. سطح پایین این ماده باعث گشادی عروق مغز میشود.
در بسیاری از موارد، انقباض عروق توسط دارو به كنترل حمله میگرن كمك میكند.
مواد غذایی مفید در رفع میگرن
پروتئین و میگرن
مرغ و بوقلمون از غذاهای با ارزش پروتئینی بالا و در عین حال كم چرب هستند. غذاهای پروتئینی باعث تغییر سطح قند خون نمیشوند.
كاهش سطح قند خون از عوامل موثر در تحریك حملات میگرن است.
غذاهای پروتئینی نظیر گوشت، تخممرغ و حبوبات باید در تمام وعدههای غذایی گنجانده شوند.
میان وعدههای پروتئینی نیز میتوانند بسیار مفید باشند.
میوه ها و میگرن
سیب، گلابی، توتها، انگور و زردآلو از جمله میوههایی هستند كه به افزایش منظم قند خون كمك میكنند.
بنابراین مصرف آنها بین وعدههای اصلی غذا از افت شدید قند خون جلوگیری میكند.
فیبر محلول و میگرن
جو دو سر، نان جو، حبوبات نظیر لوبیا قرمز، عدس قرمز و سبز و نخود حاوی فیبر محلول هستند كه به حفظ سطح گلوكز در خون كمك میكند.
این مواد غذایی از منابع خوب كربوهیدرات و حبوبات از منابع خوب پروتئین نیز محسوب میشوند.
مواد غذایی كه باید در میگرن پرهیز شوند
برخی مواد غذایی حاوی ترکیبات آمینی هستند که باعث تحریك انقباض عروق مغزی میشوند.
تیرامین و فنیل اتیل آمین جزء این دسته از ترکیبات محسوب میشوند.
تركیب عوامل رژیمی، شیوه زندگی و بسیاری از عوامل محیطی میتوانند در بروز حملات میگرن موثر باشند.
بنابراین حذف مواد غذایی زیر از برنامه غذایی توصیه میشود.
تیرامین و میگرن
الكل، شكلات، پنیر رسیده و سایر فرآوردههای لبنی، حاوی تیرامین و سایر آمینهایی هستند که باعث انقباض عروق میشوند.
در یك غربالگری كه بر روی 500 نفر انجام شد مشخص گردید این مواد از عمدهترین عوامل غذایی در تحریك حملات میگرن هستند.
همچنین سوسیس تخمیر شده، آواكادو و عصاره مخمر كه حاوی تیرامین هستند نیز جزء این دسته قرار میگیرند.
مس و میگرن
مغزدانهها، شكلات و جوانه گندم از منابع مس هستند.
تصور میشود كه مس در متابولیسم آمینهای تنگ کننده عروق شركت میكند و باعث افزایش احتمال حملات میگرن میگردد.
مرکبات و میگرن
انواع پرتقال وگریپ فروت بهتر است از رژیم غذایی حذف شوند؛ زیرا مركبات باعث افزایش جذب رودهای مس میشوند و بدینترتیب میتواند در روند تحریك حمله میگرن موثر باشد.
چربیها و میگرن
غذاهای چرب و سرخ شده، پیاز و غذاهای دریایی نیز در بروز حملات میگرن موثرند.
نیتریت و میگرن
سوسیس، همبرگر و گوشتهای فرایند شده دارای مقادیر زیادی نیتریت هستند که میتواند باعث بروز حملات میگرن در افراد مستعد گردد.
سایر اقدامات جهت رفع میگرن
مكمل روغن ماهی 20 گرم در روز در بهبود حملات میگرن نقش بسیار موثری دارد.
مكمل منیزیم میتواند برای زنانی كه قبل از دوره خونریزی ماهانه دچار سردرد و میگرن میشوند، موثر باشد.
دریافت منظم وعده و میانوعده در مراقبت غذایی مبتلایان به میگرن بسیار حائز اهمیت است.
استفاده از تمرینات ایجاد آرامش مانند یوگا میتواند كمك كننده باشد.
قطع ناگهانی مصرف چای و قهوه كه حاوی كافئین است، میتواند باعث بروز میگرن در برخی افراد گردد.
ثبت كلیه مواد غذایی خورده شده و فعالیتهایی كه در 24 ساعت قبل از شروع حمله انجام شدهاند، میتواند در تشخیص عوامل تحریک کننده بروز میگرن موثر باشد.
منبع: زندگی آنلاین