کم کم با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان بر آن شدیم تا مطالبی را در خصوص روزه داری در این ماه مبارک در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا با رعایت این نکات هم از نظر سلامتی با مشکل مواجه نشوید و بتوانید به خوبی از برکات این ماه بهره مند شوید، با دکتر سلام همراه باشید.
مهم ترین علت های افزایش سردرد در طول روزه داری عبارتند از:
۱. کمبود خواب و استراحت
۲. کاهش قند خون در طول روزهداری
۳. کم شدن مصرف کافئین توسط افراد
۴. کاهش مصرف سیگار و تنباکو
۵. کم آبی
۶. کم خونی
– افرادی که در طول روزه داری به علت کاهش قند خون دچار سردرد می شوند، باید وعده سحری را حتما بخورند. البته این افراد نباید در وعده سحری از غذاها و نوشیدنی های حاوی مواد قندی فرآوری شده و شکر زیاد استفاده کنند. مصرف قندهای سریع الجذب مثل شکر سفید، نبات، شکلات و شیرینی هایی که در قنادی ها تهیه می شوند، باعث بالا رفتن قند خون و ترشح زیاد انسولین و به دنبال آن، پایین افتادن سریع قند خون می گردد. این شرایط در نهایت به اعتیاد نسبت به مصرف قند و شکر و شیرینی ختم می شود. علاوه بر این، پایین آمدن قند خون موجب ترشح اپی نفرین از غدد فوق کلیوی می شود و در نتیجه قند ذخیره شده در کبد به صورت گلیکوژن، به گلوکز تبدیل می شود تا بتواند کاهش قند خون را جبران کند.
– در عین حال، ترشح اپی نفرین با انقباضی که در دیواره عروق ایجاد می کند، موجب بروز سردرد و میگرن می شود. عدم مصرف مایعات به مقدار کافی و بروز کم آبی، خصوصا در روزهای گرم تابستان و ماه رمضان، باعث تشدید بیماری در میان افراد مبتلا به سردرد و میگرن می شود. به همین دلیل، مصرف میوه هایی مثل خیار، هندوانه، خربزه، انگور، گلابی، انار، سیب، به، آلبالو و زردآلو در فاصله بین افطار تا سحر توصیه می گردد. البته مصرف میوه باید با غذا، یک تا یک و نیم ساعت فاصله داشته باشد.
– همچنین مصرف جلاب، ماءالشعیر، شربت لیمو و سکنجبین در این ماه می تواند مفید واقع شود. یکی از مهمترین علت های بروز سردرد در طول ماه رمضان، کاهش مصرف کافئین است. برای جلوگیری از این امر، افراد باید ۲ تا ۳ هفته قبل از شروع ماه رمضان، مصرف چای و قهوه و مواد دارای کافئین را در رژیم غذایی کاهش دهند تا بدن به تدریج به دریافت مقدار کمتری از کافئین در طول ماه رمضان عادت کند. مصرف چای سبز بدون کافئین به جای چای سیاه، می تواند در این زمینه به افراد روزه دار کمک کند.
منبع: سلامتیسم