برخی بیماری های جسمی منشا روحی و روانی دارندو می توانند باعث بروز بیماری های مختلف جسمی در بدنمان شوند. از جمله می توانیم به اختلالات خُلقی،اختلالات اضطرابی، سوء مصرف مواد، بیماریهای قلبی و صرع اشاره کنیم. اگر می خواهید به بیماریهای پوستی،زخمهای گوارشی و اختلالات خوردن دچار نشوید پیشنهاد میکنیم به سلامت روحی و روانی خود بیشتر اهمیت دهید.
دانشمندان تا چند سال پیش، هنوز در مورد وجود رابطه بین سلامت روانی و سلامت جسمانی مطمئن نبودند. اینکه بیماریهای روانپزشکی باعث ابتلا به بیماریهای جسمانی میشوند یا برعکس، همواره یکی از سوالات اصلی آنان بوده است. با اینحال، آنان در سالهای اخیر متوجه شدهاند که قطعا ارتباطات عجیب و خاصی بین این بیماریها وجود دارد. در ادامه با مهمترین این بیماریهای مرتبط آشنا میشویم.
۱. اختلالات خُلقی، از عوامل پیشبینیکننده ابتلا به آرتریت و اختلالات گوارشی هستند. یافتههای اخیر دانشمندان تایید میکنند که نوجوانان مبتلا به اختلالات خُلقی، مانند افسردگی و اختلال دوقطبی، بیش از دیگران با احتمال ابتلا به آرتریت و اختلالات گوارشی (مثل سندرم روده تحریکپذیر یا بیماری ریفلاکس معده) در سالهای آتی زندگیشان مواجه هستند. حتی یکی از مطالعات علمی دیگر نشان میدهد که افسردگی، یکی از عوامل پیشبینیکننده ابتلا به زخمهای گوارشی است.
۲. اختلالات اضطرابی میتوانند به بیماریهای پوستی منجر شوند. اختلالات اضطرابی (ازجمله اختلال اضطرابی و اختلال استرس پس از سانحه) در دوره جوانی، میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای پوستی را افزایش بدهند. برای تایید این نظریه، محققان به دو مطالعه مهم اشاره میکنند. براساس این مطالعات، رواندرمانی میتواند هم اختلال اضطرابی و هم بیماریهای پوستی را در افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک تسکین بدهد. درواقع، اثربخشی رواندرمانی برای مقابله با بیماریهای پوستی، نسبت به کرمهای موضعی یا داروها بیشتر است.
۳. سوء مصرف مواد میتواند باعث ابتلا به آلرژیهای فصلی شود. با اینکه محققان توانستهاند ارتباط محکمی بین سوء مصرف مواد (که با بیماریهای روانی مرتبط است) و آلرژیهای فصلی پیدا کنند، اما هنوز مدرک علمی و واضحی در دست ندارند که بتواند این نتیجه را بدون مشکل اثبات کند. برای توضیح این ارتباط، میتواند به دو دلیل مهم اشاره کرد: اول اینکه هیستامینهای موجود در مواد میتوانند واکنشهای آلرژیک را تحریک کنند، و دوم اینکه آلرژیها با کبد مرتبط هستند. درواقع، کبد با هدف سمزدایی و دفع مواد سمی فعالیت میکند، اما اگر سموم بیش از حد در بدن جمع شوند، کبد هم از تولید هیستامینهای آلرژیزا برای محافظت از خودش کمک میگیرد.
۴. بیماریهای قلبی میتوانند به اختلالات اضطرابی منجر شوند. اگرچه محققان میگویند که بیماریهای قلبی در نوجوانان، عامل خطر مهمی در ابتلا به اختلالات اضطرابی هستند، اما هنوز مطالعات قطعی و محکمی در این زمینه وجود ندارند. البته مطالعات دیگری نشان میدهند که در فاصله ۱۲ ماه پس از حملات قلبی، علائم افسردگی یا اختلال اضطرابی بهطور قابل توجهی افزایش مییابند.
۵. صرع میتواند به اختلالات خوردن منجر شود. صرع در سالهای نوجوانی درنهایت میتواند به اختلالات خوردن (مانند آنورکسیا و بولیمیا) منجر شود. طبق یافتههای محققان، هر دوی این بیماریها به سیستم لیمبیک در مغز مرتبط هستند. به زبان ساده، این سیستم باید واکنشهای احساسی نسبت به غذا خوردن را کنترل کند و اختلال در این سیستم به اختلالات خوردن منجر میشود. بهعلاوه، وارد شدن ضربه به قسمتهای مرتبط با سیستم لیمبیک هم میتواند تشنج ایجاد کند.
سلامتیسم