برخی تصورات رایج در مورد بیمار سلیاک وجود دارد که می خواهیم در این بخش به بررسی آن ها بپردازیم .بیماری سلیاک برخی ممنوعیت های غذایی مهم دارد که در این بخش به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. برخی باورهای نادرست برای رسیدن به کاهش وزن در این بیماران وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
حوزه تغذیه میتواند به میدان تضادها و تفاوتهای عجیب و غریبی تبدیل شود که افراد را سردرگم میکند و تصمیمگیری برای رژیم غذایی سالم را به کار سخت و طاقتفرسایی بدل میسازد. با توجه به اهمیت این موضوع، دکتر جکی لینچ (متخصص تغذیه)، ما را با واقعیتهایی درباره تصورات نادرست و رایج درباره رژیم غذایی آشنا میکند.
۱. گلوتن برای من مضر است! به نظر میرسد که رژیم غذایی فاقد گلوتن همچنان مُد روز است و بسیاری از افراد بدون هیچ بررسی مناسبی، تصمیم به حذف این ماده از رژیم غذایی خودشان میگیرند. این درحالی است که حذف کردن گروه مواد غذایی کامل از رژیم غذایی، بدون هیچ دلیل علمی و مناسبی، هرگز حرکت هوشمندانه و مثبتی نیست. گلوتن، پروتئین خاصی است که در گندم، چاودار و جو وجود دارد، و در محصولاتی مانند نان و ماکارونی یافت میشود. این مواد غذایی سرشار از کربوهیدراتهای مفید هستند و از اهمیت ویژهای برای تامین انرژی مورد نیاز بدن برخوردارند. افراد مبتلا به بیماری سلیاک نمیتوانند گلوتن را تحمل کنند و درنتیجه باید این ماده غذایی را کاملا از رژیم غذایی خودشان کنار بگذارند تا مانع از آسیبدیدگی سلولهای روده شوند. در بین افراد سالم نیز کاهش دریافت گلوتن برای دورههای زمانی کوتاه (خصوصا در موقعیتهای استرسزا) میتواند به کاهش علائم نفخ کمک کند. بنابراین، اگر به گلوتن حساسیت نداشته باشید، اصلا ضرورتی ندارد که گلوتن را از رژیم غذایی کنار بگذارید. توجه داشته باشید که محصولات فاقد گلوتن سالمتر نیستند و قرار نیست که به کاهش وزن شما کمک کنند. حتی بسیاری از محصولات فاقد گلوتن بهاندازه محصولات معمولی حاوی قند یا افزودنیهای دیگر هستند.
۲. مصرف کربوهیدرات، من را چاق میکند! بیشتر افراد بعد از شنیدن کلمه کربوهیدرات، یاد کربوهیدراتهای نشاستهای مانند نان، سیبزمینی و ماکارونی میافتند که عمدتا در رژیمهای کاهش وزن باید کمتر مصرف شوند. با اینحال، کربوهیدراتها یکی از گروههای غذایی متنوع و مهم در رژیم غذایی سالم هستند. همانطور که قندها و نشاستهها از کربوهیدرات تشکیل شدهاند، مواد غذایی دیگری مانند میوهها، سبزیها، غلات و حبوبات نیز در گروه کربوهیدراتها قرار میگیرند و منبع مهمی برای دریافت انژی به شمار میروند. البته اگر انرژی دریافتشده بهاندازه کافی مصرف نشود، کربوهیدراتهای اضافی در بدن به سلولهای چربی تبدیل میشوند. به همین دلیل است که متخصصان، کنترل حجم استفاده از کربوهیدراتهای نشاستهای را از بخشهای کلیدی برای کاهش وزن میدانند. بنابراین، حفظ تعادل و استفاده از کربوهیدراتهای غیرنشاستهای، واقعا به مدیریت وزن کمک میکند.
سلامتیسم