استرس چه ارتباطی با تغذیه دارد؟ آیا داشتن تغذیه نامناسب می تواند نشانه های استرس را وخیم تر کند؟ محققان می گویند که کودکانی که از بچگی تغذیه ی مناسبی نداشته باشند، نمی توانند در دوران نوجوانی خود، مدیریت درستی بر روی کنترل خود داشته باشند. با دکتر سلام همراه باشید.
این مشکلات استرسزا فقط به جامعه و ارتباطات اجتماعی ختم نمیشود. خانوادهها به دلیل مشغله فراوان وقت کمتری را در خانه صرف میکنند و مشکلات یکدیگر را نمیشناسند، بنابراین صمیمیت گذشته بین افراد خانواده جای خود را به استرس و تنش داده است.
فربد فدایی، مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی معتقد است: در عصر حاضر استرسها به شکل فشار ناشی از رقابت برای زندگی، ریتم سریع زندگی شهری، تمایل برای پیشرفت به هر قیمت، سر و صدا و آلودگی هوا درآمده است.
وی افزود: برای کم کردن استرس در جامعه بهتر است که بکوشیم با آگاه کردن انسانها به جنبههای مثبت زندگی از جمله توجه به اخلاق و دین و حفظ محیطزیست و مهربانی به جانوران هر چه بیشتر فشارهای روانی را کمتر کنیم. هر چیزی که ما را آگاهتر و خداجوتر کند سبب کاهش فشار روانی و استرس خواهد شد.
مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بیان کرد: در حقیقت استرس ها و تنش های روحی و عصبی جزء جدایی ناپذیر زندگی ماشینی امروز هستند و بسیاری از برخوردها و تنش هایی که حتی در خیابان های شهرمان می بینیم ناشی از همین خستگی های روحی است.
حال باید اندیشد که مصرف کدام نوع مواد غذایی در طول روز اعصابی آرام تر و راحت تر را برای افراد دارد و از میزان تنش ها روزمره می کاهد.
*اهمیت تغذیه در دوران نوجوانی
دوران نوجوانی یکی از حساس ترین و سرنوشت سازترین دوران زندگی هر فرد محسوب می شود. در این دوران شخصیت و سبک زندگی افراد تحت تاثیر عوامل بسیاری قرار می گیرد و دگرگونی هایی در آن ایجاد می شود که ممکن است باعث احساس گیجی و سردرگمی و در نتیجه استرس نوجوان گردد به خصوص اگر والدین و اطرافیان آگاهی کافی از تغییرات دوره نوجوانی نداشته باشند ممکن است در مقابل اعمال نوجوان واکنش نامناسب نشان داده و باعث ایجاد تنش و استرس بیشتر گردند.
دوره نوجوانی دوره انتقال از کودکی به جوانی است که با جهش رشد جسمی و بلوغ توام است بنابراین تغذیه این دوران از نظر رشد اهمیت زیادی دارد. از آنجایی که یکی از مشکلات عمده تغذیهای در این دوران وجود باورهای غلط غذایی است، لذا اصلاح باورهای غذایی آنها از طریق رسانههای گروهی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
برای دستیابی به جامعهای سالم و خلاق و پویا باید آموزش تغذیهای در همه ابعاد آن صورت گیرد. در موارد فردی باید از طریق مشاوره با متخصصان تغذیه، رژیمهای غذایی اصلاح شوند و در موارد گروهی توصیه میشود که نوجوانان برای پیشگیری از سوءتغذیه از راهنمای غذایی که تمامی گروههای غذایی را دارد، در برنامه غذایی روزانه خود استفاده نمایند.
*مصرف نوع تغذیه مناسب و کاهش استرس ها
متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی اصفهان در این زمینه بیان کرد: با توجه به اینکه در ابتدای فصل امتحانات دانش آموزان هستیم، مصرف نوع تغذیه می تواند کاربردهای خوبی را داشته باشد.
دکتر امانی تاکید کرد: موضوع تغذیه و انتخاب مواد غذایی و خوراکی ها با کارکرد مغز از جمله مواردی هست که در کل دنیا باز نشده است، هنگامی درباره سوءتغذیه و کمبود ویتامین D و دیابت صحبت می شود این موارد مطالب علمی است و در دنیا بسیار بر روی این موارد کار شده است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: هنگامی که موضوع کارکرد مغز دشوار است، در این حیطه متغیرهای خاص خود خواهد داشت و ارتباط بین مواد خوراکی و کارکرد مغز مهم است، با توجه به اینکه کشور مان جوان است و سرمایه گذاری بر روی کارکردهای مغزی و بهره هوشی و بهبود توان ذهنی می تواند در آینده هر کشوری نقش کلیدی را داشته باشد.
این متخصص تغذیه افزود: البته در کل دنیا بر روی این موضوع سرمایه گذاری می کنند و سال ها است این جنبه مهم بوده است و این سرمایه گذاری دارای اثرات کوتاه مدت و بلند مدتی هست که موجب بهره وری اقتصادی کل کشور می شود.
* استرس های دوران نوجوانی و نقش تغذیه
دکتر امانی با اشاره به استرس های دوران نوجوانی و نقش تغذیه یادآور شد: قندهای ساده و آبمیوه های تجاری و نوشیدنی های گازدار می توانند حالت های استرسی نوجوانان را تشدید کنند، مواد خوراکی دارای اثر کاهنده و موثر منابع طبیعی هستند، برنج طبیعی و میوه و سبزی ها و منابع فیبری از این نوع هستند، علاوه بر این منابع گیاهی و منابع امگا 3 و مصرف ماهی می تواند موجب آرمش افراد به ویژه نوجوانان و کاهش استرس ها شود.
متخصص تغذیه تاکید کرد: با توجه به اینکه نوجوانان در این سنین به دلیل تغییر ذائقه بیشتر به مصرف فست فودها و نوشابه های گاز دار روی می آورند و از مصرف سالاد و سبزی و حبوبات خودداری می کنند، همین امر در کاهش سلامتی موثر است؛ آگاهی بخشی در این زمینه و تشویق نوجوانان به استفاده بیشتر از منابع گیاهی و پرهیز از مصرف فست فودها در سلامتی و کاهش استرس تاثیر زیادی خواهد داشت.
صاحب نیوز