کره بادام زمینی یکی از لذیذترین و خوشمزه ترین محصولات تهیه شده از بادام زمینی است که طرفداران بسیاری هم دارد. بادام زمینی دارای خواص فراوانی است که کره آن هم تقریبا همه ی این خواص را دارد. در این مطلب قصد داریم به بررسی فواید این کره خوشمزه بپردازیم و بیان کنیم مصرف کره بادام زمینی برای چه افرادی ممنوع است و به چه افرادی توصیه می شود.
کره بادام زمینی و چربی خون
تحقیقات و بررسیهای متعدد نشان دادهاند، چربی بادام زمینی و کره بادام زمینی برای انسان مفید است و از ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی پیشگیری میکند، زیرا 85 درصد چربی موجود در بادام زمینی، چربی غیراشباع است. چربیهای غیراشباع، کلسترول خون را پایین میآورند و از این طریق در سلامت قلب مؤثرند. بادام زمینی و کره آن فاقد چربیهای ترانس و کلسترول هستند.
وقتی توصیه میشود افراد دریافت چربی خود را به صورت متعادل تنظیم کنند، به این معنا نیست که چربی را از رژیم غذایی خود حذف کنند. طبق توصیههای تغذیهای تا 30 درصد انرژی غذا را باید از چربیها به دست آورد و این مقدار مناسبی است. البته نوع چربی که این 30 درصد را تشکیل میدهد، خیلی مهم است.
طی مطالعه انجام شده در یکی از دانشگاههای آمریکا، اثرات رژیم غذایی حاوی بادام زمینی و کره آن در کاهش کلسترول خون مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خطر بروز بیماریهای قلبی با مصرف متناوب و مکرر بادام زمینی (هر بار به مقدار کم) کاهش مییابد.
مصرف بادام زمینی و کره آن باعث کاهش میزان کلسترول کل، LDL کلسترول (کلسترول بد) و تری گلیسیرید خون و حفظ و نگهداری میزان HDL کلسترول (کلسترول خوب) خون میشود.
همچنین کره بادام زمینی حاوی فیتوسترول است که ساختاری شبیه کلسترول موجود در غذاهای حیوانی دارد، با این تفاوت که بر خلاف کلسترول، فیتوسترول برای سلامت قلب و عروق مضر نیست. هر 32 گرم کره بادامزمینی حدود 50 میلیگرم فیتوسترول دارد. براساس نتایج مطالعات، مصرف 2 گرم فیتوسترول در روز میتواند میزان LDL خون را تا 10 درصد کاهش دهد و در صورتی که فرد رژیم کم چربی داشته باشد، میتواند میزان LDL خون را تا 20درصد کاهش دهد.
تحقیقات نشان دادهاند که مصرف حداقل 4 بار بادامزمینی در هفته، تا 37 درصد از ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی پیشگیری میکند. پس اگر میخواهید از این بیماریها در امان باشید، یک مشت بادامزمینی (حاوی ده عدد) یا یک قاشق سوپخوری کره بادامزمینی را 4 بار در هفته مصرف کنید.
کره بادام زمینی و سرطان
براساس نتایج حاصل از مطالعات، مصرف 10 عدد بادام زمینی یا یک قاشق سوپخوری کره بادامزمینی در هفته از بروز سرطان روده در زنان پیشگیری میکند. فیتوسترول موجود در بادامزمینی و کره بادامزمینی سرعت رشد سلولهای سرطانی موجود در پستان، روده بزرگ و پروستات را کند کرده و از بروز سرطان ریه در افراد مستعد پیشگیری میکند. همچنین، بادامزمینی حاوی نوعی ماده آنتیاکسیدان به نام رزوراترول است که در بدن به یک ترکیب ضد سرطانی به نام پیساتانول تبدیل میشود.
این تبدیل به کمک نوعی آنزیم که در تومورهای سرطانی وجود دارد، ایجاد میشود و به این ترتیب از رشد تومورها جلوگیری خواهد شد.
کره بادام زمینی و دیابت
ثابت شده است که مصرف منظم کره بادامزمینی (حداقل 5 قاشق سوپخوری در هفته) از بروز دیابت نوع 2 در زنان پیشگیری میکند.
فیبر و منیزیم موجود در کره بادامزمینی از جمله دلایل ضددیابتی بودن این ماده غذایی هستند.
کره بادام زمینی و سنگ کیسه صفرا
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که مصرف مرتب کره بادام زمینی احتمال ابتلا به سنگ صفرا در مردان و احتمال برداشتن کیسه صفرا در زنان را کاهش میدهد. براساس نتایج حاصل از یک مطالعه که در طول 20 سال روی بیش از 80 هزار زن انجام گرفت، زنانی که حداقل دو قاشق سوپخوری بادامزمینی یا کره بادامزمینی در هفته مصرف میکردند، تا 25 درصد کمتر از سایر زنان به سنگ صفرا مبتلا شدند. دلیل این خاصیت بادام زمینی وجود فیبرهای غذایی، فیتوسترول و منیزیم در آن است.
بیشتر بخوانید: خوردن کره بادام زمینی برای چه کسانی ممنوع است
سایر مواد مغذی موجود در کره بادام زمینی
هر 100 گرم کره بادام زمینی، حاوی 100 میلی گرم فیتواسترادیول است. مصرف فیتواسترادیول باعث پیشگیری از پوکی استخوان و کاهش مشکلات قاعدگی میشود.
کره بادام زمینی منبع ویتامینها و املاحی از قبیل ویتامین B1، نیاسین (ویتامین B3)، اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)، ویتامین B6، اسید فولیک (ویتامین B9)، ویتامینE ، پتاسیم، فسفر، مس، سلنیوم، منیزیم، روی و همچنین رنگدانههای گیاهی و فیبر است.
شرایط نگهداری کره بادام زمینی
کره بادامزمینی طبیعی را میتوان به مدت یک یا دو هفته در هوای آزاد و دو ماه در یخچال نگه داشت.
هشدارها
در بعضی موارد بادام زمینی و یا کره آن در اثر عدم دقت در تولید و یا شرایط نگهداری، به قارچ سمی آفلاتوکسین(Aflatoxin) آلوده میشوند که سرطانزا بوده و باعث ابتلا به سرطان کبد میشود.
بادامزمینی جزء مواد غذایی آلرژیزا (حساسیتزا) است.
اولین علایم آلرژی به بادام زمینی به صورت آبریزش بینی یا خارش پوست است. سایر علایم عبارتند از تهوع، استفراغ، اسهال، ناراحتی شکمی، سوزش زبان، سختی تنفس، گلو درد یا درد در سایر نواحی بدن، افت ناگهانی فشارخون، سرگیجه، بیهوشی و حتی مرگ، بنابراین افراد مبتلا به آلرژی غذایی باید از مصرف هر گونه غذای حاوی بادامزمینی از جمله کره بادام زمینی خودداری کنند. مصرف بادام زمینی و فرآوردههای آن در کودکان زیر دو سال ممنوع است که به علت احتمال وجود آلرژی نسبت به آن در کودک میباشد. گاهی پزشک به افرادی که مستعد ابتلا به سنگ کلیه و مثانه هستند، توصیه میکند از خوردن مواد غذایی حاوی اگزالات از جمله بادام زمینی و کره آن خودداری کنند، زیرا این ترکیبات احتمال بروز این سنگها را افزایش میدهند.
منبع: زندگی آنلاین