شاید یکی از نگرانی ها شما در طول دوره بدنسازی ایجاد عوارض ناشی از استفاده مکمل های ورزشی باشد و بخواهید در خصوص میزان مصرف و تاثیر مکمل های مختلف اطلاعاتی کسب کنید تا با مصرف صحیح و مدیریت شده آن ها از عوارض ناشی از سو مصفر آن ها جلوگیری نمایید.

دلیل جوش زدن بدن در مراحل مصرف مکمل های ورزشی:

بدن به تمامی مواد مغذی احتیاج دارد تا سلامتی پوست را حفظ کند و از بیماری های پوستی جلوگیری کند.

لازم به ذکر است که هر نوع مکملی باید تحت نظر پزشک مصرف شود و به صورت افراطی مصرف نشود، در غیر این صورت آثار مخربی را به وجود خواهد آورد.

صورت بدنسازان مرد به علت تعریق زیاد و مصرف داروهایی که برای عضله سازی استفاده می‌شوند جوش می‌زند و بسیاری از این داروها حاوی ترکیبات هورمونی بوده و پوست را چرب و جوش دار می‌کند.

خانم‌هایی که به کلاس‌های بدنسازی و ایروبیک می‌روند به دلیل تعریق زیاد دهانه‌ی منافذ پوستی آن‌ها بسته شده، تحریک می‌شود و در نتیجه سبب ایجاد جوش در ناحیه صورت آن‌ها می‌شود.

به بدنسازان توصیه می‌شود از داروهایی که تحت عنوان عضله سازی و داروهای مکمل و پروتئین در بدنسازی به کار می‌روند استفاده نکنند به این علت که بسیاری از آن‌ها دارای ترکیبات هورمونی بوده و بعضی از آن‌ها حتی حاوی کورتون نیز هستند که این ترکیبات باعث ایجاد جوش در پوست صورت می‌شوند.

 بهتر است چه خانم‌ها و چه آقایان بلافاصله پس از کلاس‌های ورزشی و بدنسازی دوش بگیرند و در صورتی که در این کلاس‌ها هستند و تعریق زیاد دارند صورت خود را خشک کند تا موجب جوش در صورت آن‌ها نشود.

 

استروييدهاي آنابوليک:

بعضي افراد و ورزشکاران از استروييدهاي آنابوليک استفاده مي‌کنند تا توده و قدرت عضلاني‌شان را بيشتر کنند. اين نوع استروييدها در بدن ترشح مي‌شود و نوع اصلي آن تستوسترون (هورمون جنسي مردانه) است که دو اثر عمده در بدن ايجاد مي‌کند: اول آثار آنابوليک که ساخت عضله را تحريک مي‌کند و دوم آثار آندروژني که سبب رشد موي صورت و بدن و کلفتي صدا در آقايان مي‌شود. استروييدهايي که بعضي نوجوانان و ورزشکاران استفاده مي‌کنند، نوع صناعي و ساختگي تستوسترون است. در اين داروها سعي شده آثار آنابوليک بيشتر شده و آثار آندروژني کمتر باشد اما به هر حال با مصرف اين داروها هر دو اثر در بدن ديده مي‌شود. البته در تهيه اين داروها هدف درماني وجود داشته است. براي مثال، در مرداني که به دلايلي هورمون استروژن کم ترشح مي‌شود، در مبتلايان به ايدز براي اينکه توده عضلاني آنها تقويت شده و در نوع خاصي کم خوني تا خون‌سازي تحريک شود.

 
اما چرا اين نوع دارو در ميان ورزشکاران جوان و نوجوان خواهان بيشتري دارد؟ چون علاوه بر ساخت عضله، سبب کاهش آسيب عضلاني طي جلسات تمرين شده و در نتيجه بهبود فرد بعد از آسيب، سريع‌تر مي‌شود. متاسفانه مصرف اين دارو در ورزشکاران جوان و نوجوان بيشتر از ميزان تجويزي در موارد درماني است و به اين دليل عوارض هم در آنها بيشتر مي‌شود: در آقايان بزرگي پستان‌ها، طاسي، کوچک شدن بيضه‌ها، کلفتي شديد صدا و ناباروري پديد مي‌آيد. در خانم‌ها هم اين عوارض بروز مي‌کند: کلفتي صدا، بزرگي ناحيه تناسلي، افزايش موهاي بدن، طاسي، افزايش اشتها. عوارضي که در مرد و زن (هر دو) ديده مي‌شود: آکنه (جوش صورت) شديد، ناهنجاري‌ها و تومورهاي کبدي، افزايش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب، رفتارهاي تهاجمي، خشونت و عصبانيت، اختلالات روان‌شناختي مانند افسردگي و وابستگي دارويي.

 

گرد آوری تدوین آرش توکلی

هرگونه استفاده با درج  نام دکتر سلام مجاز می باشد.

 

مطالب مرتبط :

عوارض واقعی مصرف کراتین

تهیه مکمل های ورزشی غیر مجاز

مکمل های بدنسازی چه تاثیری بر روی قلب دارند؟

واردات قاچاق شیر خشک با نام مکمل بدنسازی به ایران

 

منابع:

راسخون،مکمل ها،ادکوان