مراقب خونریزی های بی دلیل و ناگهانی در بدنتان باشید. با مشاهده این عارضه به دنبال علت آن بگردید و اجازه پیشرفت به آن در بدنتان ندهید. کبودی و خونمردگی روی پوست دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. غالبا مبتلایان به ضربه خوردگی و کوفتکی روی پوست خود مشکوک می شوند. متخصصین درباره خونمردگی ناگهانی هشدارهای فراوانی در مورد ابتلا به امراض خطرناکی مانند بیماریهای خونـی و بیماریهای خودایمنی به بیماران میدهند که با انجام آزمایشات تخصصی بررسی علت این عارضه آسانتر خواهد شد.
وقتی بهطور ناگهانی با لکههای آبی و سرخ زیرپوستی روی دستها و پاها مواجه میشوی، تصور میکنی، بدون آن که متوجه شده باشی، ضربهای به بدنت وارد شده است. در بسیاری موارد این تصور درست است، اما گاهی ایجاد لکههای بزرگ و بی دلیل روی بدن میتواند نشانهای از بیماری خونی و در مواردی، علامت بیماری خطرناکی چون سرطان خون باشد.
دلایل بروز کبودی نهتنها در اکثر موارد خطرناک نیست، بلکه در کودکان و بزرگسالان متفاوت و متعدد است.
دکتر شیوا نظری، فوقتخصص خون کودکان با اشاره به این که کبود شدن متعدد اندامها در کودکان میتواند نشانهای از یک بیماری خونی خوشخیم باشد میگوید: کبود شدن مکرر اندامها در صورتی که بدون ضربه یا همراه با ضربه اندک بخصوص در اندام فوقانی باشد، به وجود مشکلی درسیستم انعقادی برمی گردد که بر این اساس، تعداد وعملکرد پلاکت خون و همچنین فاکتورهای انعقادی و عروقی از طریق آزمایش خون باید مورد بررسی قرار بگیرد. کبودیها گاه به طور منتشر، همراه با علائم خونریزی از قسمتهای دیگر بدن (خونریزی از بینی) یا همراه با تب و بزرگی غدد لنفاوی یا بزرگی طحال است.
بر این اساس، والدین با دیدن هر نوع کبود شدگی در بدن و خونریزی بینی بدون سابقه در کودک، باید بلافاصله او را نزد پزشک فوقتخصص خون ببرند.
اگر در حین خواب با خونمردگی ناگهانی مواجه شدید این حالت را عادی تلقی نکنید این کبودی ها و خونمردگی ها هشدار بدنتان برای بیماری های خطرناک سرطانی می باشند.کوفتگی، هماتوم و پورپورا از شایع ترین علل ایجاد خونمردگی روی سطح پوست هستند.
بیماری خوشخیم خونی در 2 تا 8 سالهها
بیمــاری پورپــورای ترومبوسیتوپنیک ایمیون، از بیماریهای خوشخیم خونی بهحساب میآید که بر اثر کاهش پلاکت خون به وجود میآید. این بیماری درمانپذیر است و معمولا پس ازطی یک دوره درمان، بهبود مییابد.
وی میافزاید: این بیماری هفت تا 10 روز بعد از یک عفونت ویروسی، اسهال یا عفونت تنفسی و گاه بدون علت مشخص ایجاد میشود. البته بیماری خونی خوشخیم است و خطرناک نیست، مگر در مواردی که بیماری در کودک با پلاکت کمتر از 20 هزار که نیاز به بستری شدن و درمان دارد، تشخیص داده شود، چرا که در تعداد پلاکت پایین، امکان خونریزی خود به خود از هر قسمت بدن، حتی مغز وجود دارد که این مساله خطرناک است.
درمان این بیماری با استفاده از کورتیکواستروئید یا ایمنوگلوبولین تزریقی و در موارد مزمن، از طریق داروهای دیگر تحت نظر متخصص امکانپذیر است.
کبودیهای خطرناک
دکتر بابک بهار، فوقتخصص بیماریهای خونی با بیان مطالب فوق میگوید: گاهی خانمهای جوان، مراجعاتی به دلیل بروز کبودیهایی در نقاط مختلف بدن دارند که این نوع کبودیها خطرناک نیستند و از اثرات هورمون پروژسترون بر دیواره رگها ناشی میشوند. همراه بودن کبودی با علائم خطری چون رنگ پریدگی، تب، کاهش وزن ناگهانی، بزرگی غدد لنفاوی یا بزرگی شکم باید جدی گرفته شود.
کبودی، نشانه کم خونی نیست
بسیاری از افراد تصور میکنند، بروز کبودی در اندامها نشانه کم خونی است در حالی که دکتر بهار تاکید میکند، هیچ نوع کبودی نشانه کمخونی نیست و معمولا عواملی چون اختلال در تعداد یا عملکرد پلاکت یا اختلالات انعقادی یا ضعف جداره عروق، از عوامل موثر در بروز آن است،ضعف عروق خونی میتواند ناشی از کمبود ویتامین C در افراد باشد. در افرادی که دچار کمبود اسید فولیک و ویتامین 12 B هستند یا رژیم سخت گیاهی دارند و گوشت نمیخورند و نیز در سالمندان، کبودیهای زیر پوستی دیده میشود.
خون مردگی بی دلیل
از آنجا که اشکال در سیستم انعقادی خون یکی از دلایل مهم بروز مکرر کبودی زیر پوست تلقی میشود، دکتر داوودی توصیه میکند در صورت بروز کبودیهای ناگهانی و مکرر بهعنوان یکی از عوامل موثر، از طریق آزمایش خون مورد ارزیابی قرار بگیرد.
این متخصص پوست میگوید: حتی کبودیهای مکرر، اگر با خونریزی از لثهها و ابتلا به عفونتهای مکرر همراه باشد، میتواند نشانهای از ابتلا به بیماری خطرناکی چون سرطان خون تلقی شود. برخی بیماریهای زمینهای با افت پلاکتهای خون، خونریزی از لثهها و خونمردگیهای وسیع همراه است.
دکتر داوودی در پاسخ به این پرسش که آیا باید کبودی ناخن را جدی بگیریم یا خیر، میگوید: مهمترین علت کبودی ناخن ضربه و آسیبهای شغلی، ورزشی یا تفریحی است که پس از مدت کوتاهی از بین میرود، اما خونمردگیهای خطی زیر ناخن که بدون علت خاصی ایجاد شود، میتواند ناشی از بیماری درماتومیوزیت باشد که نوعی بیماری التهابی است که با تغییرات تخریبی در ماهیچهها و پوست همراه است. پس نباید فراموش کرد که کبودی مداوم و ناگهانی در پوست یا ناخن که علت خاصی برای آن پیدا نمیکنیم، نیاز به پیگیری جدی دارد.
درمان خونریزی و خونمردگی
– در همان زمان، کیسه یخ را باید به مدت 20 تا 30 دقیقه روی منطقه آسیب دیده گذاشت. یخ را به طور مستقیم روی پوست قرار ندهید، بلکه یخ را در حوله ای بپیچید و بر پوست قرار دهید.
– استامینوفن و یا ایبوپروفن برای کاهش درد استفاده می شود.
– از مصرف آسپیرین دوری کنید، زیرا آسپرین باعث طولانی تر شدن خونریزی می گردد.
– بعد از 48 ساعت، به مدت 10 دقیقه منطقه آسیب دیده را گرم کنید (مثلا با حوله گرم) و این کار را 2 تا 3 بار در روز ادامه دهید. این کار باعث افزایش جریان خون به منطقه کبود می شود و باعث می شود که پوست به سرعت خون را جذب کند و کبودی ناپدید گردد.
بسته به علتی که باعث بروز خونریزی و خونمردگی در زیر پوست شده است، روشهای درمانی متفاوتی برای آن وجود دارد. پزشک شما بعد از تشخیص علت بروز خونمردگی، روش درمانی مناسب را تجویز خواهد کرد.
در مواردی ممکن است داروی خاصی که مصرف میکنید باعث خونریزی وخونمردگی در زیر پوست شده باشد که در این صورت پزشک شما مصرف آن دارو را متوقف میکند یا داروی دیگری را جایگزین آن میکند.
علائم خطرناک بعد از مشاهده کبودی
– تغيير سطح هوشياري و آگاهي
– تغيير شکل و از دست دادن عملکرد منطقه کبود شده
– درد شديد، ورم و احساس فشار در ناحيه کبود
– مشکلات تنفسي مانند، تنگي نفس، خس خس سينه و احساس خفگي
– گرفتگي عضلات گردن
– استفراغ خوني، مدفوع خوني و يا خونريزي مقعد
– زرد شدن چشم ها و پوست (يرقان)
* هشدارها
– اگر پوست شما به راحتي کبود مي شود، به خصوص اگر اين کبودي با خونريزي بيني و يا لثه همراه است، بايد فورا نزد پزشک برويد.
– اگر شما داراي پتشي کوچک و مسطح و با نقاط بنفش رنگ هستيد، ممکن است در معرض ابتلا به مننژيت و ديگر بيماري هاي مزمن باشيد. لذا بهتر است هرچه زودتر نزد پزشک برويد.
– کبودي مداوم و ناگهاني مي تواند به علت بيماري خوني و يا اختلال در لخته شدن خون باشد و بايد فورا به پزشک مراجعه کنيد.
زمان مشاهده خونمردگی در بدن فرزندتان از وی علت را جویا شوید اگر اطلاع خاصی کسب نکردید وی را به متخصص اطفال برسانید شاید وی از کم خونی رنج میبرد یا سیستم ایمنی بدن وی دچار مشکل شده است.هرگز وی را به حال خود رها نکنید و این عارضه خطرناک را جدی بگیرید.
بیشتر بخوانید:
انواع خون مردگی از علت تا راه حل
کبودی ناگهانی بدن چه دلیلی دارد؟
مناسب ترین راه برای از بین بردن کبودی
افرادی که زیاد دچار خونمردگی می شوند بخوانند
گرد آوری و تدوین: نرگس فردوس فرد
هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام مجاز می باشد.