رشد مو های زائد از جمله اصلی ترین اختلالاتی است که هم زنان و هم مردان با آن مواجه هستند. روش های مختلفی برای از بین بردن مو های زائد وجود دارد اما این مو ها بلافاصله و بعد از مدت کوتاهی دوباره رشد خود را آغاز خواهند کرد و روز از نو روزی از نو! در این مطلب قصد داریم تا شما را با علل مختلف رشد سریع مو های زائد و روش های درمان و از بین بردن آنها آشنا کنیم. با دکتر سلام همراه باشید.

مو های زائد به علل مختلفی رشد می کنند. رشد این مو ها علل مختلفی را در بر می گیرد که در برخی موارد مراجعه به پزشک معالج الزامی است. روش های مختلفی نیز برای درمان دائمی و از بین بردن این مو ها وجود دارد اما قبل از هر چیز می بایست علت اصلی رشد این مو ها را شناسایی کرد.

علل رشد مو های زائد

1. هیپرتریکوز

هیپرتریکوز در هر دوجنس مرد و زن ایجاد می‌شود و علل مختلفی دارد.

به رشد بیش از حد مو در نقاط مستقل از اندروژن گفته میشود. عمدتاً هر دو جنس مونث و مذکر به آن دچار می شوندپرمویی منتشر در تمامی نقاط بدن، به جز کف پاها و دستها می باشدعمدتاً در مقطع بلوغ دیده می شودتعداد، اندازه ، قطر موها افزایش محسوس و چشمگیری دارد و وابسته به هورمون نبوده و عمدتاً مرتبط با عوامل فامیلی، ژنتیک و قومی می باشداین نوع پرمویی عمدتاً نزد افرادی که از پمادکورتن موضعی به مدت طولانی استفاده می کنند و یا پس از استفاده از Minoxidil و یا نزد افرادی دیده می شود که به علت گچ گیری اندام مدتها بی حرکت بوده اند.

2. هیرسوتیسم

هیرسوتیسم یا سندرم تخمدان های پلی کیستیک عارضه شایعی است که می‌تواند در نوجوانان و خانم‌های جوان باعث اضطراب و نگرانی و کاهش اعتماد به نفس شود و گاهی عوارض روحی – روانی شدیدی هم به دنبال دارد. به رشد بیش از اندازه مو در مکان‌های خاصی از صورت و بدن خانم‌ها که وابسته به آندروژن است هیرسوتیسم گفته می‌شود.

موهای صورت زنان در حالت عادی باید کمرنگ و نازک بوده که به آسانی قابل دیدن نیستند. اگر در ناحیه صورت هر خانمی به جای این موهای نازک، موهای ضخیم و سیاه با الگوی مردانه رشد کرد، یا اگر در مدت زمان کوتاهی رشد سریع موهای ترمینال در نواحی خاصی از بدن که وابسته به آندروژن است مثل نواحی سینه، اطراف ناف و شکم، قسمت فوقانی و تحتانی پشت، قسمت داخلی کشاله ران و بازوها مشاهده شد حتما باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد.

درمان و از بین بردن مو های زائد

برای درمان ابتدا باید علت زمینه ای ضایعه تشخیص داده شود تا درمان صحیح اتخاذ شود به همین علت انجام آزمایشات ضروری است.

در راستای درمان ضایعه باید تولید آندروژن در بدن کاهش یابد و یا از اثر آندروژن ها روی فولیکول های مو جلوگیری شود.

در درمان دارویی در برخی از افراد استفاده از داروهایی که بدن را نسبت به انسولین حساس می کنند نیز موثر است.

6 کلید طلایی برای از بین بردن مو های زائد

1. سنگ پا و رفع موهای زائد

خلل و فرجی که بر روی سنگ پا وجود دارد می‌تواند برای از بین بردن و تخریب فولیکول‌های مو مورد استفاده قرار گیرد.

بعد از اینکه سطح مورد نظر را با صابون یا سایر نرم کننده‌ها پوشاندید، به آرامی و بدون فشار خیلی زیاد سنگ پا را بر روی پوست ناحیه بکشید. توجه کنید که عدم استفاده از نرم کننده (مثل صابون) و یا فشار خیلی زیاد بر ناحیه می‌تواند باعث پوسته پوسته شدن بدن و همچنین ایجاد جوش و لکه های قرمز در سطح پوست شود. استفاده منظم از سنگ پا در زمان استحمام می‌تواند به مرور زمان حجم موهای زائد را کم و حتی به کلی از بین ببرد.

توجه داشته باشید که استفاده از سنگ پا برای نواحی بدن که پوست نازک و حساس دارند (نظیر زیربغل، صورت و نواحی تناسلی) مناسب نمی‌باشد.

2. گرد نخود و پودر زردچوبه

استفاده از این روش در هندوستان بسیار گسترده است. البته مردم محلی در برخی از نواحی ایران نیز از این شیوه‌ی سنتی برای از بین بردن موهای زائد در کودکان استفاده می‌کنند. اعتقاد بر این است که اگر مخلوطی از گرد نخود به همراه زردچوبه و شیر آغوز را بر روی پوست کودک یا نوزاد قرار دهند، در آن نواحی مو رشد نخواهد کرد.

البته این روش تنها از طریق تجربه بدست آمده است و انجام تحقیقات علمی در این زمینه لازم به نظر می‌رسد.

فرمول استفاده از این شیوه اینگونه است که مخلوطی از زردچوبه، کشک (یا شیر) و پودر نخود را برای مدت ۳۰ دقیقه بر روی پوست قرار می‌دهند تا کاملا خشک شود و پس از خشک شدن، در جهت مخالف رویش موهای بدن مخلوط را بر می‌دارند. بعد از آن برای نرم شدن پوست میتوانید از کرم‌ها و محصولات نرم کننده و مرطوب کننده استفاده کنید. بکار گیری این روش یک تا دوبار در هفته کافی می‌باشد.

3. چای نعناع

گاهی اوقات عدم تعادل هورمونی در بدن باعث افزایش رشد موهای زائد و ضخیم می‌شود و یکی از مهمترین هورمون‌ها، تستوسترون است. این هورمون که عامل اصلی بروز صفات مردانه می‌باشد می‌تواند در برخی از زنان نیز بیشتر از مقدار طبیعی وجود داشته باشد.

چای نعناع می‌تواند باعث کاهش مقادیر هورمون تستوسترون در بدن شود و در نتیجه منجر به کاهش رشد موهای زائد شود. نوشیدن یک فنجان چای نعناع در صبح برای رسیدن به نتیجه مطلوب‌تر توصیه می‌شود.

* همیشه قبل از مصرف موادی که بر سطح هورمونی شما تاثیر می‌گذارند با پزشک مشورت کنید.

4. ترکیب عسل، لیمو و شکر

یک موم خانگی! که به آسانی تهیه می‌شود و می‌توانید مورد استفاده قرار دهید. اگر از کرم‌ها و موم‌های تجاری برای حذف موهای دست و پا استفاده می‌کنید، می‌توانید به جای آن‌ها از ترکیب عسل، آب لیمو و شکر استفاده کنید.

این مواد را به نسبت ۶:۱:۳ (به ترتیب) با هم ترکیب کنید. (یعنی ۳ قاشق عسل، ۱ قاشق آب لیمو و ۶ قاشق شکر) و بعد از اینکه خوب آنها را مخلوط کردید، مخلوط بدست آمده را درون مایکروفر و یا یک ماهیتابه قرار دهید تا خوب حرارت ببیند و به حالت ژل مانند تبدیل شود. پس از خنک شدن می‌توانید از این موم استفاده کنید.

لایه نازکی از موم ساخته شده را بر روی پوست قرار دهید و یک پارچه روی آن بکشید. بعد از چند دقیقه، موم را در جهت خلاف رشد موهای ناحیه بکشید. موضع را با آب گرم شست و شو دهید و برای نرم شدن پوست، از محصولات نرم کننده و مرطوب کننده استفاده کنید.

5. کاغذ سمباده و موهای زائد

استفاده از این روش همانند روش سنگ پا به هیچ عنوان در نواحی با پوست حساس توصیه نمی‌شود و ممکن است در برخی افراد ایجاد حساسیت کند و یا دردناک باشد.

برای بکارگیری این روش، کاغذ سمباده نرم را انتخاب کنید و به آرامی بر روی پوست بکشید، همچنین به جای اینکه از کاغذ سمباده نرم استفاده کنید می‌توانید از کیسه حمام (در کنار لیف) استفاده کنید. هیچوقت کیسه حمام یا کاغذ سمباده را بر روی پوست صورت نکشید. این روش ممکن است در برخی نواحی موهای زیادی را حذف نکند ولی میتواند تا حدودی مؤثر باشد.

در بکارگیری روشهای ذکر شده جانب احتیاط را رعایت کنید و صبور باشید، برای اینکه نتیجه‌ی کار را ببینید شاید لازم باشد ماه‌ها به طور منظم این روش‌ها را مورد استفاده قرار دهید. روش‌هایی که در این مطلب گفتیم سال‌هاست که در میان اقوام مختلف در جهان مورد استفاده قرار گرفته و کمترین عوارض جانبی و کمترین هزینه را برای شما دربرخواهد داشت.

6. لیزر درمانی

یکی از بهترین و علمی ترین روش ها برای درمان و از بین بردن مو های زائد استفاده از لیزر درمانی است. این روش به وسیله تابانده شدن طیف خاصی از اشعات به بدن فرد سبب از بین رفتن مو های زائد می شود. این عمل به صورت دوره ای بوده و بعد از مدتی کاهش چشم گیر رشد مو های زائد را بر روی بدن خود مشاهده خواهید کرد. البته برای این کار و اثر بخش بودن آن باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.


در این باره بیشتر بخوانید: بی نظیرترین روش برای رفع موهای زائد


گردآوری و تدوین حسن جوانبخت

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام مجاز است