فیناستراید برای کوچک کردن پروستات بزرگ شده درمردان مسن، به کار می رود. الیته ممکن است به تنهایی و یا با دیگر داروها، برای کاهش نشانه های هایپرپلازی خوش خیم پروستات، و شاید کاهش نیاز به جراحی در آنها، استفاده شود. فیناستراید، ممکن است باعث بهبود نشانه های هایپرپلازی خوش خیم پروستات و نیز، بهبود نشانه هایی مثل تسریع در ادرار کاهش یافته، جریان ادرار بهتر با زور زدن کمتر، احساس کمتر برای داشتن مثانه خالی و کاهش ادرار شبانه شود.
این دارو بر کاهش میزان هورمون های طبیعی بدن که منجر به بزرگی پروستات شده، اثر می کند. البته این دارو، برای جلوگیری از سرطان پروستات، تائید
نشده است؛ حتی ممکن است ریسک ابتلا به آن را بطور جدی افزایش دهد. این دارو نباید برای زنان و کودکان تجویز شود.
1- چگونه آن را استفاده می کنند؟
– ابتدا بروشور مخصوص اطلاعات بیمار را که در جعبه آن قرار دارد، بخوبی مطالعه کرده و چنانچه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، با پزشک خود در این باره صحبت کنید. این دارو خوردنی است؛ با غذا یا بدون غذا، بطور معمول روزی یکبار و یا مطابق دستور پزشک.
– چنانچه دارو شکسته و یا خرد و له شده است، نباید توسط زن باردار و یا زنی که هنوز مایل به بارداری است، دست زده شود. دارو را باید برای بهترین سودمندی، بطور منظم استفاده کرد. این دارو نباید همراه با دیگر داروها، بدون مشورت با پزشک مصرف شود. چنانچه مشکل شما کماکان ادامه داشته و یا بدتر شده است، باپزشک خود صحبت کنید.
2- عوارض جانبی
– کاهش توانایی و یا میل جنسی، ممکن است رخ دهد. در برخی از مردان، می تواند میزان مایع منی را کاهش داده و یا باعث دفع خود بخود آن در هنگام رابطه جنسی شود. این مسئله دردناک است، اما در برخی از مردان، حتی با قطع مصرف دارو نیز ادامه دارد.
– این دارو ممکن است باعث افزایش رشد مو شود. اما نگران نباشید؛ پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده و تشخیص داده است که فواید آن برای شما بیشتر از عوارض جانبی آن است.
البته چنانچه عوارض کمتر شایع زیر در مورد شما رخ داد، بلافاصله با پزشک صحبت کنید:
– توده در پستان
– ترشحات نوک پستان
– بزرگی، درد و حساسیت پستان
– درد در بیضه ها
– ناتوانی در ادرار کردن
گاهی برخی از حساسیت های جدی نیز با مصرف این دارو گزارش شده است، که بسیار جدی هستند، شامل:
– جوش زدن
– خارش و ورم بخصوص بر روی صورت، زبان و گلو
– سرگیجه مداوم
– تنگی نفس
البته همه این عوارض جانبی، ناشی از مصرف فیناستراید نیست، اما اگر عوارض دیگری با مصرف این دارو در شما بروز کرد، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
در این باره بیشتر بخوانید: معرفی و عوارض جانبی داروی فیناستراید
3- احتیاط
– قبل از استفاده از دارو، چنانچه دارای حساسیت یا آلرژی نسبت به برخی چیزها هستید، با پزشک و یا داروساز صحبت کنید. ممکن است یک جزء غیر فعال از شرایط آلرژیک شما، با مصرف دارو، فعال شده و یا مشکلات دیگری را به وجود بیاورد.
– درباره تاریخچه پزشکی خود بخصوص اختلال کبد، سرطان پروستات، عفونت و مشکلات مجاری ادراری نیز، با پزشک صحبت کنید. این دارو ممکن است از طریق پوست نیزجذب شود.
– اگر روکش آن شکسته ویا خرد شده، نباید توسط زنان (بخصوص زنان باردار و یا کسانی که در فکر بچه دار شدن هستند) و نیز کودکان، لمس شود. چنانچه داروی شکسته شده، توسط کودک نابالغی لمس شود، ممکن است باعث رشد اندام های تناسلی غیر طبیعی در وی شود.
4- اثر متقابل
– مسئول حرفه ای مراقبت های بهداشتی شما (مثل پزشک یا داروساز)، از هر امکان اثر متقابل دارو و نحوه نظارت بر شما، برای مصرف آن آگاهی کامل دارد. قبل از صحبت با آنها، مصرف آن را شروع و یا تغییری در دوز مصرفی خود ندهید. حتی اگر هر گونه داروی گیاهی نیز مصرف می کنید، باید آن را به پزشک خود و یا داروساز اطلاع دهید.
– این دارو می تواند روی نتایج آزمایش خونی که برای تشخیص سرطان پروستات گرفته می شود نیز اثر بگذارد. پس به پزشک و یا متخصص علوم آزمایشگاهی درباره مصرف آن، در هنگام آزمایش اطلاع دهید. چنانچه فردی که آن را بیشتر از حد مجاز مصرف کرده است، دارای عوارضی مثل بیهوشی و یا مشکلات تنفسی می باشد، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
– اگر چه با مصرف دارو، سریعا بهبودی در مورد مشکلتان حاصل خواهد شد، اما برای سایر بیمارانی که درمان برایشان سودمند نبوده، حداقل 12-6 ماه وقت لازم است. بنابراین مصرف منظم آن و نیز ویزیت مکرر دکتر برای برنامه ریزی اثر دارو، بسیار مهم است.
– اگر چنانچه یک نوبت از آن را فراموش کردید، بلافاصله و به محض به یاد آوردن، آن را مصرف کنید؛ ولی چنانچه نزدیک به زمان مصرف بعدی است، داروی اضافی مصرف نکرده و مطابق برنامه پیش بروید.
– این دارو را در اتاق خواب نگه ندارید و دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید. به یاد داشته باشید هرگز دارو را در داخل چاه توالت و یا فاضلاب نیندازید.
برگردان: سیما آزاد فلاح
منبع: دکتر سلام