تابستان گرم تررین فصل سال است وچند سالی می شود که ماه رمضان در این فصل قرار گرفته است به همین دلیل بدن مقدار زیادی آب را از دست می دهد. همچنین به علت طولانی طر شدن روز و فاصله بین اذان صبح تا اذان مغرب لازم است تا برای افطار از غذایی مقوی و همچنین سبک و مناسب استفاده کنید تا هم نیاز بدنتان رفع شود و هم آسیبی به معدتان وارد نشود. با دکتر سلام همراه باشید.
قبل از اینکه به معرفی غذا بپردازیم لازم است تا نکاتی را در رابطه با افطار به شما یاد آوری کنیم.
افطار کردن با خرما سنت است و بهتر است تا شام چیز دیگری میل نشود. اما اگر خواستید چیز دیگری مصرف کنید بهتر است از شیرینی جات طبیعی مصرف کنید، مثل عسل به صورت شربت یا انگور و کشمش یا میوه های شیرین دیگر.آبی که هنگام افطار می نوشید بهتر است نه زیاد گرم باشد و نه زیاد سرد باشد (معتدل)سعی شود افطار و شام با هم مصرف نشود حداقل نیم ساعت بعد از افطار شام مصرف شود.در افطار لبنیات مثل (دوغ و ماست) مصرف نشود زیرا بسیار سرد است و برای مغز مضر بوده و چه بسا احساس کسالت به انسان دست دهد.
آش شله مشهدی بهترین گزینه برای افطار
از آش شعله می توان به عنوان یکی از بهترین گزینه ها برای افطار نام برد. بطور کلی مصرف مواد غذایی آبکی در وعده افطار می تواند بسیار مناسب و سالم باشد. آش شله به دلیل وجود مواد مغذی مناسب در دستور تهیه خود نیاز های بدن شما را رفع سازد و همچنین آسیبی را به معده شما وارد نکند.
مواد لازم برای آش شله مشهدی :
- گوشت گوسفند : 500 گرم
- بلغور گندم : 1 لیوان
- برنج : ½ لیوان
- باقلا : ½ لیوان
- نخود : ½ لیوان
- لوبیا قرمز : ½ لیوان
- لوبیا سفید : ½ لیوان
- لوبیا چیتی : ½ لیوان
- خورشت قیمه آماده : 2 لیوان
- پیاز : 5 عدد
- روغن : 5 قاشق غذاخوری
- دارچین و نمک و فلفل : مقدار لازم
طرز تهیه آش شله مشهدی :
ابتدا حبوبات را از شب قبل خیس کنید.
گوشت را داخل قابلمه بریزید ، چند لیوان اب اضافه کنید و بگذارید به جوش بیاید سپس کف روی اب را بگیرید و پیازهای پوست کنده را به گوشت اضافه کنید ، در قابلمه را بگذارید و حرارت را کم کنید و 3-4 ساعت اجازه دهید گوشت بپزد و اب گوشت تمام شود سپس پیازها و گوشت پخته را بکوبید تا یکدست شوند.
حبوبات را داخل قابلمه ای بریزید و چند لیوان آب اضافه کنید و بگذارید حبوبات بپزند و نرم شوند سپس گوشت کوبیده ، برنج و بلغور گندم را به حبوبات پخته اضافه کنید ، دارچین ، روغن ، نمک و فلفل بزنید و با حرارت کم بگذارید چند ساعت تمام مواد باهم بپزند.
در این مدت باید آش را مانند حلیم مدام هم بزنید تا کشدار و غلیظ شود ؛ پس از اینکه آش آماده شد در ظرف بریزید و با قیمه تزیین و سرو کنید. ( در قابلمه باید باز باشد ، در این مدت اگر آب آش کم شد اب جوش اضافه کنید ).
نکاتی طلایی در رابطه با شام و سحری
در ماه رمضان وعده شام یکی از مهم ترین وعده های غذایی است پزشکان معتقدند برای وعده شام در ماه رمضان لازم است تا موادی مورد استفاده قرار بگیرند که شامل اصلی ترین گروه های مواد غذایی باشند و همچنین تمامی اینها در یک نوع غذا گنجانده شده باشد.
سعی شود حتما سحری میل شود، زیرا به فرموده پیامبر (ص) درآن برکت است و نیاز تغذیه ای بدن را در طول روز تامین می کند و از کاهش قند خون و از بیحوصلگی و خستگی و کاهش یادگیری جلوگیری می کند.در سحری غذاهای کم حجم مصرف شود، سعی شود غذاهای فیبردار مصرف شود.مصرف سبزیجات و میوه جات هنگام سحری و شام بسیار مناسب است و کمک به دفع سموم می کند و تشنگی در طول روز را کاهش میدهد.
در شام و سحر سعی شود از آرد سبوسدار استفاده شود.(نانی که با ارد سبوسدار پخت شده باشد مانند نان سنگک)در سحری از مصرف غذاهایی مثل: کوکو سبزی، کوکو سیب زمینی، کتلت، گوشت سرخ کرده، جوجه کباب، ماهی کباب، همچنین غذاهایی که ادویه زیاد دارند خودداری شود، زیرا این غذاها موجب تشنگی می شوند.از مصرف غذاهای شیرین و چرب مثل زولبیا و بامیه در هنگام افطاری خودداری شود.مصرف غذاهای ساندویچی و سس مایونز نیز ضرر دارد و مناسب نیست.جهت احساس تشنگی کمتر و رفع تشنگی می توان در پایان سحری لیموترش استفاده کرد.در شام و سحری از مصرف غذاهای سنگین و سرخ کرده پرهیز شود.بعد از مصرف سحری بلا فاصله نخوابید.در هنگام سحری از نوشیدن چای خودداری شود زیرا مدر بوده و دفع آب بدن را زیاد می کند و موجب تشنگی می شود.
در این باره بیشتر بخوانید: منویی مقوی مخصوص افطار
تدوین و گردآوری: حسن جوانبخت
هرگونه استفاده با درج نام دکترسلام مجاز است