با گیاه مریم گلی آشنا هستید؟ آیا می دانید از این گیاه در چه مواردی استفاده می شود و نحوه ی مصرف آن به چه صورتی است؟ این گیاه که دارای طبعی گرم و خشک است برای رفع استرس بسیار توصیه شده است و یک آرامش بخش قوی به حساب می آید. همچنین مریم گلی را برای پیشگیری از آلزایمر می توان مصرف کرد.
اصالت مریم گلی:
یک گیاه مدیترانه ای با برگ های بیضی شکل و مجعد به رنگ خاکستری مایل به سبز که تند و کمی تلخ است با عطر و طعمی نعنایی.
روش های مصرف مریم گلی
1- مصرف مریم گلی به صورت دمنوش
میتوان برگ های مریم گلی را با آب سرد شسته و در قوری چینی ریخته و به مدت 20 دقیقه با حرارت ملایم روی کتری، اجازه دهید تا دم بکشد.
فواید دم کرده ی مریم گلی
ضدتشنج و در رفع خستگی ذهنی و افزایشی قدرت تمرکز مفید است. جالب است بدانید که برگ های مریم گلی به عنوان رفع کننده سوءهاضمه، نفخ معده، درد شکم است.
مریم گلی محرک رحم است و برای تسکین درد قاعدگی و درمان مشکلات قاعدگی و درمان مشکلات قاعدگی و در درمان گرگرفتگی های دوران یائسگی بانوان استفاده می شود.
البته مادرانی که به نوزاد خود شیر می دهند، باید کمتر از این دمنوش استفاده کنند زیرا باعث کاهش شیر می شود.
دمکرده آن به میزان پنج تا شش قاشق در رفع عرق شبانه و عرق ناشی از ضعف که معمولاً در بیماران مبتلا به تبهای قطع نشدنی دست میدهد، اثر معالج دارد.
برای رفع شوره سر و یا بازگرداندن رنگ موی سر کاربرد دارد.
دمنوش مریم گلی برای مقابله با گرگرفتگی
مریم گلی باعث تولید فیتواستروژن میشود. فیتواستروژن همان استروژنهای گیاهی است که میتواند مانع افت شدید استروژن در خانمها شود و در نتیجه حالت گرگرفتگی را کاهش میدهد. باید بدانید که حالت گرگرفتگی در خانمهای یائسه به دلیل افت میزان استروژن آنها میباشد. این گیاه همچنین حاوی اسید اورسولیک است که خاصیت قابضی و ضدعفونیکنندگی دارد. به همین دلیل نیز باعث تنظیم میزان تعریق میشود.
دمنوش مریم گلی برای مقابله با نفخ معده
مریم گلی خاصیت ضد اسپاسم دارد و همین خاصیت را در دستگاه گوارش نیز به جا میگذارد. در واقع این گیاه پرخاصیت باعث تسکین کرامپ ها یا گرفتگی عضلانی معده میشود، دردهای مربوط به عادت ماهانه را تسکین میدهد و نقش موثری در حفظ دستگاه گوارش دارد. به خصوص اینکه از سوزش معده جلوگیری میکند. از همه مهم تر اینکه مریم گلی یکی از گیاهان فوقالعاده موثر برای مقابله با نفخ و گاز معده نیز محسوب میشود. اگر شما هم از چنین مشکلاتی رنج میبرید میتوانید با مشورت با داروساز و یا عطار شروع به مصرف گیاه مریم گلی بکنید.
طرز تهیه دمنوش مریم گلی برای لاغری
مواد لازم
مریم گلی تازه یا خشک ۱۵ گرم
آب ۱ لیتر
آب لیموترش ۱ عدد
عسل ۱ قاشق غذاخوری
روش تهیه
مریم گلی و عسل را به آب جوش اضافه کرده و ۲۰ دقیقه بجوشانید. سپس زیر شعله را خاموش کرده و ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. در نهایت دمنوش تان را صاف کنید. سپس آب لیموترش را به آن اضافه کرده و در طول روز میل کنید. می توانید این درمان را تا ۵ روز ادامه دهید و سپس ۵ روز استراحت کنید.
2- مصرف مریم گلی به صورت عصاره ی آبی یا به شکل تنتور
شاید این سوال برایتان پیش آید که تنتور چیست؟
یکی از بهترین اشکال دارویی گیاهان که از زمان های قدیم مورد استفاده بوده اند محلول های هیدروالکلی (مخلوط آب و الکل) عصاره گیاهان میباشد.
در صورتی که درجه الکلی این محلول ها حدود 25 درصد (25 قسمت الکل و حدود 75 قسمت آب)باشد فراورده تنتور و در صورتی که حدود 60 درصد یا بیشتر باشد به نام الگزیر خوانده میشوند.
در این روش گیاه خشک و یا تازه در محلول 25 درصد الکل و آب (25 قسمت الکل و 75 قسمت آب) قرار میگیرد.کلیه ی قسمت های گیاه ممکن است مورد مصرف قرار گیرد.در اینجا الکل ضمن استخراج مواد نقش محافظ و ضد میکروب را نیز داراست.تنتور برای بعضی از گیاهان قابل استفاده است و اکثرا تا دو سال میتوان از آن استفاده کرد.تنتور های صنعتی را با الکل اتیلیک تهیه میکنند که برای کاربرد خانگی میتوان آن را رقیق نمود.
مصرف تنتور مریم گلی
√ تنتور عصاره ی برگ های این گیاه را جهت عفونت های دهان مثل التهاب لثه و لوزه مورد استفاده قرار می دهند.
3-مصرف مریم گلی به صورت چاشنی خوراکی
√ نوع دیگر از این گیاه وجود دارد که مریم گلی آناناس نامیده می شود، با یک عطر بسیار شیرین آناناسی که میتوان از آن به عنوان یک چاشنی خوراکی استفاده کرد.
4- مصرف مریم گلی در آشپزی
√ در بریتانیا مریم گلی یکی از گیاهان ضروری در کنار جعفری، رزماری و آویشن می باشد. این گیاه در تهیه غذاهای اروپایی، ایتالیایی و خاورمیا نه کاربرد دارد. از این گیاه در کریسمس یا روز شکرگزاری در کنار گوشت بوقلمون کباب شده استفاده میشود.
5- مصرف مریم گلی به صورت خوردن مستقیم
√ موجب تقویت و افزایش نیروی جنسی در خانم ها
√ افزایش میل جنسی بانوان
6- مصرف مریم گلی به صورت غِرغِره و یا دهان شویه
√ مریم گلی را دم کرده و به صورت خیلی رقیق در شستن دهان و غرغره کردن استفاده کنید.
√ مناسب برای گلودرد، التهاب لوزه، زخمهای دهان و یا بیماریهای لثه
7- مصرف مریم گلی به صورت کُمپرس نمودن زخم
√ قرار دادن پارچه خیس شده در محلول دَم کرده مریم گُلی و کُمپرس نمودن زخمهایی که دیر خوب میشوند، نتیجه ی بسیار خوبی به شما خواهد داد.
8-مصرف مریم گلی به صورت مخلوط کردن با روغنهای دیگر و مالیدن بر روی عارضه
√ گیاه مریم گلی برای تسکین تبخال
البته مریم گلی به تنهایی نمیتواند از پس این ویروس معروف و مزاحم تبخال بر بیاید؛ اما به عنوان یک گیاه ضد ویروس برای مقابله با مشکل تبخال موثر عمل میکند. کافی است چند قطره روغن گیاهی درخت چای یا روغن گیاهی اسطوخودوس را با چند قطره روغن گیاهی مریم گلی مخلوط کرده و در مقدار کمی روغن گیاهی دیگر مانند روغن زیتون رقیق کنید. سپس روغن به دست آمده را روی تبخال بزنید. خواهید دید که خیلی زودتر از آنچه تصورش را میکردید از شر این ویروس مزاحم خلاص خواهید شد.
9-مصرف مریم گلی به صورت اسپری مخصوص
√ گیاه مریم گلی برای درمان بیماری های عفونی
مریم گلی به دلیل دارا بودن خواص ضدعفونیکنندگی، میتواند مانع گسترش عوامل عفونت زا شود. خواص آنتیاکسیدانی این گیاه نیز باعث کاهش عوامل التهاب زا خواهد شد. علاوه بر اینها مریم گلی خواص قابضی دارد و به همین دلیل نیز میتواند روان شدن ناشی از التهابها در مجاری تنفسی را کاهش دهد. مریم گلی با افزایش موضعی تولید گلبولهای سفید باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نیز میشود. اکنون که فصل سرما فرارسیده و مشکل سرماخوردگی کمکم دامن خیلیها را گرفته است میتوانید به این گیاه اعتماد کنید. میتوانید از اسپریهای مخصوص این گیاه استفاده کنید و یا اینکه با دم کردهی آن قرقره کنید.
10- مصرف مریم گلی به صورت به صورت کپسول و روغن گیاهی
مریم گلی گیاهی با خواص ضدعفونیکنندگی است. در نتیجه برای تسکین و درمان جراحات سطحی پوست نیز کارساز و برای ارتقای سلامت و بهداشت دهان و دندان مفید است. این گیاه پرخاصیت از تکثیر باکتریهای تشکیلدهندهی جرمهای دندانی و تخریب لثهها جلوگیری میکند. این گیاه به صورت کپسولهم وجود دارد. میتوانید با مشورت با پزشک داروساز از کپسولهای آن برای افزایش سلامت پوست و دهان و دندانتان استفاده کنید.
11- مصرف مریم گلی به صورت مخلوط در خمیر دندان ها
استفاده از خمیردندانهای حاوی این گیاه برای سلامتی دهان و دندان بسیار مفید است.
12- مصرف مریم گلی برای شستشوی مو
شست و شوی موها با عصاره ی آن(چه دم کردنی و چه جوشانده) ، شوره سر را از بین می برد .
13- مصرف مریم گلی به صورت قرص و قطره
مریم گلی ضدسرطان، ضدآلزایمر، ضدمیکروب، ضدتعریق، آنتی اکسیدان، کاهش دهنده شیر در زنان باردار، و کاهش دهنده میل جنسی، کاهنده قند خون، قاعده آور و پرفشاری خون است همچنین محرک سیستم ایمنی بدن و تا حدی آرام بخش است. میتوان از قرص و قطره ی این گیاه در درمان این بیماری ها استفاده کرد.
14- مصرف مریم گلی به صورت جوشانده
در آنژیم و انواع گلو درد بیشتر از جوشانده غلیظ این گیاه استفاده می شود. ولی اگر جوشانده ی مریم گلی با آب مخلوط شود برای دردهای مفصلی، روماتیسم و حتی راشیتیسم کودکان بسیار مفید و مؤثر است.
15- مصرف مریم گلی به صورت بخور
کمپرس و بخور مریم گلی به تنهایی یا مخلوط با گیاه بابونه ترمیم کننده پوست های متمایل به جوشی شدن است.
روش آماده سازی دم کرده ی مریم گلی
همه یک و نیم قاشق چای خوری پودر دو قاشق غذاخوری برگ مریم گلی را در یک قوری بریزید و آب جوش با دمای ۷۰ یا ۸۰ درجه به آن اضافه کنید و اجازه دهید دمنوشتان به مدت ۱۵ الی ۲۰۰ دقیقه دم بکشد. این دمنوش طعم تلخی دارد. پس در صورت تمایل، برای شیرین کردن آن می توانید از نبات یا عسل استفاده کنید.
روش آماده سازی جوشانده ی مریم گلی
به مقدار لازم مریم گلی را در مقداری آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه بجوشد تا حدی که نصف آب بخار شود.
نحوه انتخاب مریم گلی
مریم گلی تازه برگ های معطر و بدون نقاط نرم، لکه دار و یا خشک انتخاب کنید. مریم گلی خشک بصورت کامل، ساییده شده و پودر موجود است. مریم گلی ساییده شده ظاهر نسبتاً نرمی دارد.
نحوه نگهداری مریم گلی
مریم گلی تازه در یک دستمال حوله ای پیچیده و درون یک کیسه پلاستیکی به مدت ۴ روز در یخچال نگهداری کنید. این گیاه تازه را به مدت ۱ سال می توان در فریزر نگهداری کرد. آنها را شسته و برگ هایش را خشک کنید، ساقه های آن را دور ریخته و در کیسه های مخصوص فریزر قرار دهید. مریم گلی خشک در جای سرد و تاریک و در ظرف در بسته به مدت ۶ ماه نگهداری کنید.
گرد آوری و تدوین: فرزانه پاشایی
هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و با لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.