سنبل الطیب را می توان یکی از جمله پرمصرف ترین گیاهان دارویی نام برد که مصرف صحیح آن می تواند تاثیرات بسیار مثبتی را بر اعصاب و کاهش استرس و افزایش آرامش شما داشته باشد. علاوه بر اینها سنبل الطیب فواید دارویی دیگری نیز دارد که در طب سنتی و حتی برای تولید دارو های شیمیایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین مصرف دمنوش آن نیز بسیار توصیه می شود. در ادامه شما را با نحو مصرف و خواص استفاده از آن آشنا خواهیم کرد. با دکتر سلام همراه باشید.
سنبل الطیب
این گیاه بومی اروپا و قسمت هایی از آسیا می باشد. در حال حاضر آن را در آمریکای شمالی نیز می کارند. دارای ریشهای کوتاه و بوتهای با ارتفاع بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر میباشد. اگر چه “سنبل الطیب” به صورت خودرو در جنگل ها رشد می کند، اما این گیاه برای مصارف دارویی کشت و زراعت نیز می شود. گفته می شود انواع وحشی آن خواص بیشتری دارد. بیشترین قسمت مورد استفاده این دارو برای مصارف درمانی، ریشه آن می باشد. این گیاه به “علف گربه” نیز معروف است، زیرا گربه عاشق بوی آن است. سنبل الطیب پس از خشک شدن برنگ قهوه ای در می آید. طعم آن تلخ ولی خوشبو و معطر است. عطر آن پس از خشک شدن بیشتر می شود.
این گیاه برای درمان بیماری های مختلف در داروهای گوناگونی استفاده می شود. از داروهایی که در ترکیب آن ها از سنبل الطیب استفاده می شود،می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– داروهای مسکن
– داروهای ضد اضطراب
– داروهای ضد تشنج
– داروهای ضد میگرن
– داروهای ضد درد
– داروهای قلبی
نحوه مصرف دمنوش سنبل الطیب
برای تهیه دمنوش با کاربرد آرام بخش، ریشه خشک شده سنبل الطیب را شسته و مقداری معین آب جوش به آن اضافه شود و حدود 15 الی 20 دقیقه دم بکشد تا ترکیبات شیمیایی آرام بخش این گیاه آزاد شود.
صورت تمایل می توان از 15 گرم سنبل الطیب و 15 گرم گل گاوزبان به همراه یک عدد لیمو عمانی برای تهیه دمنوش آرام بخش استفاده کرد، اظهار کرد: نوشیدن این دمنوش حداقل نیم ساعت قبل از خواب بسیار مفید و آرام بخش است.
استفاده برای درمان و التیام زخم ها
مخلوط 10 گرم پودر ریشه خشک این گیاه به همراه 30 گرم گل خشک بابونه در درمان و التیام زخم های موضعی نافع است.
درمان تشنج با استفاده از گرد سنبل الطیب
ریشه سنبل الطیب را خرد کرده و در حرارت ۴۰ درجه خشک کنید. سپس آنرا آسیاب کنید و از الک ریز در کنید. گرد آن به عنوان ضد تشنج به کار می رود. مقدار مصرف آن ۵-۱۰ گرم در روز است.
طرز تهیه مخلوط سنبل الطیب
۴ گرم گرد ریشه سنبل الطیب را با ۴ گرم رازیانه و ۴ گرم قند سائیده و مخلوط کنید،این مخلوط را چهار قسمت کرده و در طول روز به فواصل مساوی بخورید.
نحو بدست آوردن تنتور سنبل الطیب
۱۰۰ گرم ریشه سنبل الطیب را خرد کرده و در نیم لیتر الکل طبی ۶۰ درجه بریزید و بگذارید بماند. هر روز چند بار آن را بهم بزنید و پس از ۱۵ روز آنرا صاف کرده و در شیشه دربسته نگهداری کنید .مقدار مصرف آن ۱۰-۳۰ قطره می باشد.
سنبل الطیب و کاهش سندرم قاعدگی
سندرم قاعدگی به معنی مجموعه علائم دوران قاعدگی است که شامل: بد خلقی، درد، خونریزی و … می شود. تمامی بانوان از مشکلات دوران قاعدگی رنج می برند و در پی یافتن راه حلی برای کاهش علائم سندرم قاعدگی هستند. طی تحقیقات گسترده ای که صورت گرفت محققان دریافتند مصرف کپسول خوراکی والریان (نحو تهیه آن توضیح داده شد) موجب کاهش چشم گیر علائم سندرم قاعدگی در بانوان خواهد شد.
سنبل الطیب و درمان مگلن (meglin)
عصاره ژوسکیام ، عصاره سنبل الطیب ، اکسید روی از هر کدام 10 گرم برای تهیه 200 حب مصرف می شود و روزانه 1 حب در درمان هیستری مورد استفاده است
درمان عوارض دیابت با استفاده از سنبل الطیب
عصاره بلادن(5/0گرم)، عصاره تبائیک(01/0گرم)وعصاره والرین(1/0گرم) و گرد کنکینابه مقدارکافی برای یک حب.روزی 2حب به مدت10روز
خواص درمانی و موارد استفاده از سنبل الطیب
ریشهٔ این گیاه در طب سنتی ایران دارای ارزش دارویی است و از آن به عنوان آرامبخش اعصاب، خواب آور، ضد تشنج، درمان افسردگی، هضم کننده غذا و ضد دلپیچهاستفاده میشود.
- کاهنده تحریکات عصبی، کاهنده خستگی
- ضد استرس
- موثر در درمان افسردگی
- برطرف کننده بی خوابی و بی حوصلگی بدون داشتن اثرات ثانوی نارکوتیکها
- کاهش کابوس
- تسهیل سرعت خواب رفتن
- ضد آسم عصبی
- ضد تشنج قوی
- کاهش صرع
- ضد اسپاسم
- کاهنده درد و مسکن
- مفید در درمان میگرن
- دارای کاربرد در درمان سر دردهای ناشی از مصرف دخانیات و الکل
درمان سر دردهای یکطرفه - موثر در درمان سایکوز
- تاثیرات سنبل الطیب بر دستگاه گوارش
- مؤثر در تهوع
- ضد نفخ
- مؤثر در رفع انگلها و کرمهای روده ای
- مفید در رفع سکسکه های مداوم
- قابل استفاده در رفع ورم مخاط دهان
- کمک کننده به هضم
- موثر در درمان درد معده با منشاء عصبی
- مفید در درمان بیماری های کبدی
- تاثیرات سنبل الطیب بر قلب و گردش خون
- مؤثر در تپش قلب
- افزاینده قدرت انقباضی قلب
- افزایش دهنده چرخش خون
- کاهش فشار خون با افزایش گردش خون کورونری
- افزایش قدرت بینایی ناشی از اختلال اعصاب چشمی
انرژی زا - کاهنده مقدار دفع ادرار در مبتلایان به دیابت
- موثر در درمان درد سیاتیک (سیاتالژیا )
- مفید برای زخم و کوفتگی
- موثر در درمان اختلالات زمان یائسگی
ریشه سنبل الطیب از نظرطب قدیم ایران گرم و خشک است خواص مهم آن به شرح زیر است. اثر ضد تشنج دارد، در رفع ناراحتیهای عصبی و هیستری مفید است، ضد اسپاسم و آرام بخش است، تب بر است، بیخوابی را درمان میکند، ضد کرم معده و روده است، ضد هیجان است، میگرن را برطرف میکند، برای برطرف کردن دلهره، تشویش و نگرانی مفید است، در درمان بیماری مالیخولیا اثر مفید دارد، در برطرف کردن درد سیاتیک مؤثر است، سکسکه مداوم را از بین میبرد، درد سینه را برطرف میکند، استفراغ را برطرف میکند، در معالجه مرض قند مؤثر است، گرد سنبل الطیب را روی زخمها بپاشید التیام یابند.
عوارض استفاده از سنبل الطیب
اصولا مصرف مواد طبیعی علاوه بر اینکه عوارض چندانی را در بر ندارد، بلکه خواص بسیاری را نیز در پی خواهد داشت. دمنوش های گیاهی از جمله مفید ترین نوشیدنی هایی هستند که علاوه بر طعم مناسب فواید بسیاری را نیاز برای سلامت شما در پی خواهند داشت. البته در مواردی خاص لازم است تا احتیاط لازم جهت پیشگیری از بروز برخی اختلالات صورت پذیرد و مصرف سنبل الطیب نیز از این قاعده مستثنی نیست.
کنترا اندیکاسیون خاصی بغیر از موارد حساسیت به دارو گزارش نشده است .
مغایرتی با رانندگی ندارد و در حاملگی و شیردهی ممنوعیت ندارد ، ولی باید احتیاط کرد .
افرادیکه از داروهای سداتیو دیگر مصرف می کنند بهتر است قبل از مصرف والرین با پزشک خود مشاوره نمایند.
دزهای بالا ممکن است باعث ایجاد سردرد ، هیجانات روحی و روانی ، گیجی ، اشتباه دید ، نا آرامی ، حتی حرکات اسپاسمی و حالت تهوع مکرر گردد .
چون سنبل الطیب برای کلیه مضر است باید آنرا با کتیرا خورد .
در این باره بیشتر بخوانید: رفع اختلالات خواب با دمنوش سنبل الطیب
تدوین و گردآوری: حسن جوانبخت
هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است