گیاه درمنه از خانواده کاسنی ها به شمار می رود و این گیاه در میان بیابان نشینان به ترخ نامیده می شود که به صورت بوته ای و در مناطق گرم و خشک می روید و ساقه آن به ارتفاع دو متر می رسد در این مقاله دکتر سلام شما را به روش مصرف و خواص سلامتی درمنه آشنا می کند.درمنه نوعی از پوشش گیاهی است که دویست الی چهارصد گونه دارد. نام این گیاه در زبان انگلیسی Artemisia sieberi Besser می باشد. درمنه از بو و عطر خوبی برخوردار است و حتی می توان گفت تمام گونه های این گیاه، خواص های مشابه و نزدیک به هم دارند.
آشنایی با خواص دمنوش درمنه:
چای درمنه دارای خاصیت دافع اخلاط ، تببر ، افزایشدهندهی ادرار ، ضدبلغم ، ضدعفونیکنندهی مجازی ادرار ، دافع انگل روده ، ضد انگل معده و ضدنفخ میباشد. همچنین از آن در مواردی نظیر: تنگی نفس ، قندخون ، ورم پروستات ، سکسکه ، عدم امکان دفع ادرار ، تب و لرز ، ورم معده ، استسقاء و دلپیچه نیز استفاده مینمایند.
طرز تهیه دمنوش درمنه:
هر روز یک قاشق غذاخوری از گیاه خرد شده را در سه لیوان آبجوش به مدت ۳۰ دقیقه دم نموده و بعد آن را صاف کرده و بهتدریج در طی روز میل کنید. در صورت تمایل مقداری نبات و یا عسل به آن اضافه کنید.
نحوه مصرف درمنه برای درمان کرم اسکاریس:
درمنه ترکی افسنتین رومی ریشه انار از هر کدام یک مثقال بجوشانند ناشتا میل کنند.
استفاده از درمنه برای سوءهاضمه ،کم اشتهایی ، نفخ و اسهال:
برای تهیه دم کرده آن ۲ قاشق چایخوری برای هر فنجان آب کافی است و می توان۲تا۳فنجان در روز مصرف نمود.جوشانده این گیاه در حمام ، پانسمان و برای درمان ورم سرما زدگی و زخم های مختلف مورد مصرف قرار می گیرد.از این گیاه می توان به عنوان خوشبو کننده در مواد غذایی به عنوان گوشت و در تهیه عطر استفاده کرد.چنانچه به عنوان کرم کش از دم کرده آن استفاده شود می توان یک فنجان ۱۵ دقیقه قبل از صبحانه و ۳ روز متوالی در آخر هر ماه استفاده نمود و این دستور باید برای ۲ماه تکرار شود.
رفع مشکلات گوارشی با گیاه درمنه:
به شکل تیزان (۱– ۲ قاشق غذاخوری از گیاه خورده شده را در نیم لیتر آب بجوشانید و بگذارید بماند) برای رفع بی اشتهایی، ضعف گوارش و قاعدگی نامنظم به کار می رود.
اثر ضد نفخ و بادشکن گیاه درمنه:
از دیگر خواص درمنه خاصیت بادشکنی و ضد نفخی است. همانطور که ذکر شد در برخی مناطق ایران از این گیاه در تهیه غذا استفاده میشود. همچنین از برگ و سرشاخههای آن در تهیه ترشی استفاده میگردد.
درمنه برای درمان سرماخوردگی و سرفه:
یکی از گیاهان دارویی که از آن برای درمان سرماخوردگی با روشهای خانگی استفاده میشود، گیاه دارویی درمنه است. از جوشانده این گیاه همچنین برای درمان سرفه نیز استفاده میشود.
تاثیر درمنه بر درمان مرض قند:
كسانی كه مرض قند دارند از دمكرده گرد غنچه گیاه درمنه میتوانند استفاده كنند. به این منظور غنچههای ناشكفته گیاه را با دقت پاك كرده سپس در سایه خشك نموده و بكوبید. سپس از الك ریز رد كرده و سپس گرد قابل استفاده میباشد.
سایر کاربردهای گیاه درمنه:
درمنه یکی از اصلیترین و فراوانترین گیاهان مناطق مرکزی و بیابانی ایران و مرتع کشور شناخته شده است. این گونه گیاهی دارای مقاومت بالا به شرایط سخت محیطی و کمبود آب است و در نتیجه در حفظ پوشش گیاهی مراتع بسیار مهم و موثر است. برخی از مهمترین کاربردهای گیاه درمنه غیر از خواص دارویی موراد زیر را میتوان برشمرد:
- پیشگیری از فرسایش خاک
ریشه های این گیاه باعث حفظ خاک در مقابل عوامل فرسایش زای محیطی است. استقرار آسان گیاه، رشد سریع آن و سازگاری با شرایط ناساعد محیطی این گیاه را به گونهای مناسب برای جلوگیری از فرسایش خاک در مناطق مرکزی ایران تبدیل کرده است.
- تغذیه دام و طیور
این گیاه اگر چه در فصل بهار و تابستان بواسطه بوی عطر بسیار تند آن، مورد استفاده چرای گوسفندان قرار نمی گیرد، ولیکن در فصل پاییز و زمستان که تهیه علوفه برای دام مشکل است، مورد استفاده برای چرای دام قرار گرفته و از مهمترین منابع تامین غذای دام در این زمان محسوب میشود.
گرد آوری و تدوین آرش توکلی
هرگونه استفاده با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.
مطالب مرتبط :
گیاه درمنه و رفع سرطان های مهلک
محصولات گیاهی برای مقابله با سلول های سرطانی