همه ما مهمترین کاربرد نمک را میشناسیم و آن طعم دهی به غذاهاست، اما بر طبق مطالعات یک موسسه تحقیقاتی، نمک حدود 14 هزار کاربرد مختلف دارد که برخی از آنها در خانهداری استفاده میشود. نمک مادهای ارزان و همیشه در دسترس است. از هزاران سال پیش، مردم برای جلوگیری از فساد مواد غذایی از نمک استفاده میکردند. علاوه بر آن، چند کاربرد دیگر را هم میتوان نام برد که بعضی از آنها را شنیدهاید و شاید بعضی دیگر به نظرتان عجیب برسد. پس آنها را امتحان کنید و به معجزه نمک بیشتر ایمان بیاورید.
1) تشخیص تازگی تخممرغ
– دو قاشق غذاخوری نمک را در یک فنجان آب بریزید و تخممرغ را داخل آن قرار دهید. تخممرغ تازه داخل آن فرو میرود اما تخممرغهای مانده روی آب شناور میمانند. دلیل علمیاش این است که با ماندگی تخممرغ سلول هوای داخل آن بزرگتر شده و سبکتر میشود. البته شناور بودن تخممرغ همیشه نشان دهنده خرابی آن نیست و فقط به شما اعلام میکند که تخم تازهای در یخچال ندارید.
2) پخت تخممرغ با پوسته سالم
– شاید برایتان پیش آمده که هنگام پختن تخممرغ در همان دقایق اولیه، پوسته آن شکسته و ظاهر آن به هم میریزد. برای پیشگیری از این وضعیت کافی است همان موقع که تخممرغ را در آب میاندازید، مقداری نمک هم به آب اضافه کنید. نمک دمای جوش آب را بالا میبرد و از شکستن پوسته جلوگیری میکند. در نتیجه تخممرغهای شما صحیح و سالم از آب جوش بیرون میآیند.
3) جلوگیری از تغییر رنگ میوهها
– حتما دیدهاید میوههایی مانند سیب یا گلابی بعد از پوستگیری در مجاورت هوای آزاد بهسرعت تغییر رنگ داده و قهوهای میشوند. برخی از خانمهای خانهدار برای تهیه دسر یا میوههای تزیینی کمی سرکه، لیمو یا آب کمپوت آناناس را به این میوهها آغشته میکنند تا رنگ اصلیشان حفظ شود. اما شما میتوانید یک محلول آب نمک رقیق درست کنید و با کمک آن میوهها را با همان رنگ اولیه داشته باشید.
4) شکستن سادهتر پوسته گردو
– گردوها را چند ساعت قبل از شکستن در آب نمک غوطهور کنید. پس از آن دیگر نیازی نیست که از زور بازویتان استفاده کنید، چون پوستشان نرمتر شده و راحتتر شکسته میشوند.
5) برطرفکردن بوی پیاز
– بعد از خردکردن پیاز یا سیر معمولا دستها بوی ناخوشایندی میگیرند. اگر نمیدانید که چگونه باید بوی نامطبوع دستتان را از بین ببرید بهتر است کمی نمک را با سرکه مخلوط کنید و انگشتانتان را روی این معجون بکشید.
6) سفتشدن سفیده تخممرغ
– وقتی میخواهید کیک بپزید و مشغول هم زدن سفیده تخممرغ هستید، مقدار خیلی کمی نمک به آن اضافه کنید. زودتر سفت میشود و لازم نیست به مدت طولانی آن را هم بزنید.
7) افزایش ماندگاری پنیر
– برای جلوگیری از ایجاد قارچ روی پنیرهای باز، آنها را در پارچهای بپیچید که از قبل در آب نمک خیس کردهاید. بعد پنیر را در یخچال بگذارید. در این صورت مدت زمان بیشتری سالم میماند.
8) مقابله با مورچهها
– اگر خانه شما مورچه دارد اما نمیخواهید آنها را بکشید، جلوی در ورودی خانه، پایین پنجره و سایر مسیرهای ورودی کمی نمک بپاشید. مورچهها دوست ندارند روی نمک راه بروند، درنتیجه بدون نیاز به استفاده از حشرهکش، مورچهها از خانه شما دور میشوند و لانهشان را به جای دیگری منتقل میکنند.
9) اشک کمتر برای شمعها
– درست است که این روزها شمعهای بدون اشک هم در بازار پیدا میشوند، اما ممکن است بخواهید شمعهای معمولی شما اشک و بوی کمتری داشته باشند. در این صورت، چند ساعت قبل از مصرف، شمعها را در محلول آب نمک قرار دهید و بعد خوب خشک کنید، وقتی در حال سوخت هستند کمتر چکه میکنند و جاشمعی شما زیاد کثیف نمیشود.
در این باره بیشتر بخوانید: نمک دریا نیز مانند نمک صنعتی پرخطر است!
10) تازگی شاخهها گل
– عمر گلهای شاخهای کوتاه است. اگر مقداری نمک به گلدان آب اضافه کنید، گلهای شاخهای بیشتر عمر میکنند (به جای نمک میتوانید از آسپرین یا شکر هم استفاده کنید).
11) مبارزه با علفهای هرز
– اگر در حیاط یا بالکن، در فضای بین موزاییک و سنگها، علفهای هرز رشد میکنند، با دقت مقداری نمک در این فضای خالی بریزید. سپس کمی آب روی آن بپاشید یا صبر کنید تا با آب باران خیس شوند. در این صورت علفهای هرز رشد نخواهند کرد.
12) تمیز کردن سینک ظرفشویی
– اگر محلولهای شوینده قوی در اختیار ندارید یا به بوی آنها حساسیت دارید، محلول آب جوش و نمک را بهطور مرتب داخل سینک ظرفشویی بریزید تا بوی نامطبوع آن از بین برود و چربیها از محل شست و شوی ظرفها دور شوند.
13) نمک برای ماهیتابه چرب
– در صورتیکه بعد از شست و شوی ماهیتابه چدنی متوجه شدید که هنوز خوب تمیز نشده، مقداری نمک داخل آن بپاشید و بعد با یک کاغذ حولهای چربیهای باقیمانده را پاک کنید.
14) تمیزی فنجانهای لکهدار
– هر وقت متوجه شدید کف فنجان لکههای چای یا قهوه باقی مانده است مقداری نمک را با پودر صابون مخلوط کنید و سپس ظرفها را با آن بشویید تا این لکهها ناپدید شوند.
15) شستوشوی یخچال
– ترکیبی از نمک و سودا برای تمیز کردن یخچال کاربرد دارد و به شما کمک میکند بدون استفاده از مواد شیمیایی یخچال پاکیزهای داشته باشید.
16) خشککردن لباسها در فصل سرد
– در آخرین مرحله از شست و شوی لباسها کمی نمک به آب اضافه کنید. دراینصورت وقتی لباسها را بیرون از خانه روی رختآویز پهن میکنید دچار یخزدگی نمیشوند.
17) درخشان کردن رنگها
– هنگام شستن پردههای رنگی یا قالیچههای کوچک از محلول آب نمک استفاده کنید تا بعد از خشکشدن رنگ درخشان و شفافتری داشته باشند. اگر هم میبینید که قالیچههای شما کمی رنگ و رورفته شدهاند یک مخلوط غلیظ آب نمک درست کنید و بعد با پارچهای که در این محلول خیس شده، فرشها را تمیز کنید.
18) تمیزی لکههای ناشی از تعرق
– 4 قاشق غذاخوری نمک را با یک چهارم لیتر آب جوش مخلوط کنید و با یک اسفنج محلول آب نمک را روی لباسهایی بکشید که با عرق بدن لکهدار شدهاند. با این ترفند لکهها محو میشوند.
19) ناپدیدکردن لکه خون
– لباس لکهدار را در آب سرد خیس کنید، سپس با آب گرم و صابون بشویید. سپس آن را در آب جوش با نمک بجوشانید تا لکه خون از بین برود. البته یادتان باشد که این نکته فقط در مورد لباسهای نخی، لنین یا سایر الیاف طبیعی کاربرد دارد، زیرا فقط این الیاف میتوانند درجه حرارت بالا را تحمل کنند.
20) تثبیت رنگ لباسها
– نمک بهطور معمول برای تثبیت رنگ لباسها در صنعت بهکار میرود. اما شما میتوانید در خانه هم از این خاصیت نمک استفاده کنید. اگر پارچه یا لباس شما رنگ ثابتی ندارد یا احتمال میدهید که هنگام شست و شو رنگ میدهد آن را به مدت یک ساعت در نصف گالن آب به همراه نصف فنجان سرکه و نصف فنجان نمک بخوابانید. سپس آبکشی کنید. اگر آبی که از لباس چکه میکند هنوز رنگی است این کار را دوباره تکرار کنید. فقط یادتان باشد که این نکته برای لباسهایی با یک رنگ توصیه میشود و در مورد لباسهای چند رنگ ممکن است نتیجه برعکس باشد و رنگها با هم ترکیب شوند.
مطلب مرتبط: چرا نباید بیش از اندازه نمک مصرف کنیم
منبع: مجله زندگی ایده آل