استروئید چیست؟ برای این کلمه معانی مختلفی وجود دارد؛ استروئید، یک ماده شیمیایی ، ازجنس هورمون است که بدن شما آن را برای سلامتی شما میسازد. این ماده به ارگانها ، بافتها و سلولها برای انجام کارشان کمک میکند. برای اینکه رشد کنید و یا حتی بچه دارشوید، احتیاج به یک تعادل سالم دراین هورمون دارید. استروئید میتواند ساخته شده توسط انسان نیز باشد.
دو نوع اصلی استروئید
- کورتیکوستروئید
- استروئید آنابولیک آندروژنی و یا به اختصار ” آنابولیک”
1- کورتیکوستروئید چیست؟
درواقع، کورتیکوستروئید با التهاب دربدن شما، به سرعت مبارزه میکند. این ساخته دست انسان درآزمایشگاه، شبیه هورمون کورتیزول کارمیکند (کورتیزول توسط غدد آدرنال ترشح میشود). کورتیزول سیستم ایمنی شما را دربرابر موادی که باعث التهاب دربدن میشود، حفظ میکند. قرصهای کورتیکوستروئید مثل پردنیسون، مشابه همین کاررا انجام می دهد. این دارو دستگاه ایمنی بدن شما را از مرحله تحریک التهاب ، دورکرده و یا روند آن را کندتر میکند.
2- درمان کورتیکوستروئید
کورتیکوستروئید، کمک به درمان شرایطی میکند که باعث سوزش و ورم میشود؛ همچنین نشانه های زیر را بهتر میکند:
- آرتریت روماتوئید
- بیماری انسداد مزمن ریوی
- لوپوس و دیگر اختلالات سیستم خودایمنی
- بیماری ام اس
- بثورات و شرایط جلدی مثل اگزما
همچنین پزشک شما ممکن است آن را برای یک دوره کوتاه و برای درمان واکنش های آلرژیک شما تجویز کند.
3- مصرف کورتیکوستروئید
اشکال مختلفی از این دارو وجود دارد. بستگی دارد که که چرا شما باید آن را استفاده کنید و یا اینکه کدام قسمت از بدن شما باید تحت تاثیر کورتیکوستروئید باشد. داروی مصرفی شما ممکن است به اشکال زیر باشد:
- قرص و یا شربت
- استنشاقی
- اسپری بینی
- تزریق
- کرم جلدی و یا لوله های نازکی که به داخل ورید می روند.
4- عوارض جانبی کورتیکوستروئید
این عوارض بستگی به این دارد که شما چقدر و در چه مدتی از دارو استفاده کرده اید؛ درصورت مصرف کوتاه مدت ممکن است عوارضی مثل صورت پف دار، حالت تهوع ، نوسانات خلقی و مشکلات خواب را کسب کنید. همچنین ممکن است نازکی پوست ، جوش صورت ، رشد مو درجاهای غیرمعمول بدن و نوساناتی در میزان قند خون و یا فشارخون را تجربه کنید.
دلیل آن نیز این است که کورتیکوستروئید ها باعث پایین آمدن سیستم ایمنی شما میشوند. مصرف آنها باعث میشود تا شبیه به زمانی که دچار عفونت میشوید، همان عوارض را تجربه کنید.
5- اثرات کورتیکوستروئید
مصرف مقادیر زیاد کورتیکوستروئید برای درمان طولانی تر، باعث عوارض جدی زیادی میشود. چنانچه بیشتر از 3 ماه از مصرف بگذرد، میتواند باعث شکستن استخوانها به سادگی شود( پوکی استخوان). دربچه هایی که آن را برای یک دوره طولانی مصرف میکنند، این مصرف باعث کندی رشد درآنها میشود. ازطرف دیگر عوارض جانبی مصرف طولانی مدت آن میتواند شامل ضعف عضلات ، مشکلات چشمی مثل آب مروارید. ریسک بالا برای ابتلا به دیابت نیز باشد.
6- موارد استفاده آنابولیک چیست؟
درواقع آنابولیک، تستوسترون ساخته دست بشر است؛ یک هورمون جنسی مردانه که به ساخت عضلات بزرگتر کمک میکند. شما میتوانید آن را ازطریق خوراکی و یا تزریق به عضله دریافت کنید. یک پزشک ، درصورت تشخیص برای عدم دریافت کافی از تستوسترون، میتواند قانونا آن را تجویز کند؛ بطور مثال برای پسربچه هایی که دچار بلوغ دیررس هستند.
همچنین پزشکان آن را برای مردانی که دارای تستوسترون پایین هستند، ونیز افرادی که توده عضلانی خودرا دراثر ابتلا به سرطان ، ایدز و دیگرشرایط مرتبط با سلامتی ازدست داده اند، تجویز میکند.
7- سوء استفاده از آنابولیک
همین مسئله کارآیی و افزایش قدرت عضلانی، کافیست تا افرادی را برای سوء استفاده گسترده ازآن وسوسه کند. معتادان به شدت تمایل به مصرف دوزبالای آن دارند.
8- عوارض آنابولیک
این استروئید میتواند باعث جوشهای بد و احتباس مایعات در بدن شود. استفاده طولانی مدت آن میتواند حتی باعث قطع ترشح تستوسترون از طرف بدن شود. درمردان، این مشکل باعث کوچکی بیضه ها، تعداد کم اسپرم ، ناباروری و نیز بزرگی پستان خواهد شد. زنان دراثر مصرف طولانی دچار عوارض طاسی با الگوی مردانه، رشد غیرطبیعی مو درصورت، تاخیر یا توقف عادت ماهیانه و تغییرات صدا به سمت مردانگی خواهند شد.
نوجوانانی که عادت به مصرف میکنند، از رشد طبیعی استخوانها و بلندی قامت، بازمیمانند. دوزبالای مصرف میتواند آنها را به یمت نوسانات خلقی شدید، عصبانیت و حتی تجاوزبکشاند.
9- عوارض طولانی مدت آنابولیک
مصرف طولانی مدت آنابولیک بخصوص همراه با دوزبالا، میتواند به کبد، کلیه ها و قلب آسیب بزند. احتباس مایعات دربدن میتواند باعث ورم قلب و ناتوانی آن شود. این داروها میتوانند باعث افزایش کلسترول بد شوند که درنتیجه باعث حملات قلبی و سکته در هرسنی خواهد شد.
10- قطع مصرف آنابولیک
قطع یکباره و ناگهانی آنها ، ایده بسیار بدی است؛ این کار میتواند محرکی برای نوسانات خلقی، خستگی، بیقراری ، دردعضلانی و افسردگی باشد. توقف استروئیدهای آنابولیک بطورناگهانی میتواند میل جنسی شما را نیزناگهانی نابود سازد. چنانچه آن را برای درمان بیماری مصرف میکنید، ممکن است نشانه های بیماری شما دوباره برگردند.
اگر چنانچه مصرف آنها را بتدریج کاهش دهید، بهتر و سالم تراست. البته پزشک شما روش درست قطع مصرف را به شما خواهد گفت. درهرصورت، بااین روش نشانه های شما از شدت کمتری برخوردار خواهند بود.
برگردان: سیما آزادفلاح
بازنویسی: فرزانه پاشایی
هر گونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است