خال های که روی بدن کودکان است معمولا نگران کننده نمی باشد. ولی اگر خال های پوستی روی بدن کودکان به هر علت تغیر کند و یا به هر علتی مشکوک به نظر بیاید، حتما باید به دکتر مراجعه کرد و این مسئله مهم را در میان گذاشت. چون اینگونه خال ها ممکن است کودک را با خطر جدی مواجه کنند.
پیدایش خال ناشی از تغییرات ژنتیکی سلولهای رنگدانهای است. برخی از خالها حتی پیش از تولد نوزاد تظاهر مییابند. نور آفتاب از عوامل موثر در بروز خالهای اکتسابی است.همچنین تعداد خال های کودکن با پوستهای روشن بیشتر از پوستهای تیره است.
تعداد خال های کودکان از اهمیت فراوانی برخوردار است. تعداد خالها غالبا پیش از بلوغ در سنین کودکی افزایش مییابد و چنانچه کودک در معرض شدید نور آفتاب قرار گیرد عاملی برای بروز سرطان پوست در سالهای بعدی عمر به شمار میرود.
انواع خال های کودکان
خالها بر ۲ نوع کلی مادرزادی و اکتسابی قابل تقسیم هستند. خالهای مادرزادی در بدو تولد تظاهر مییابند و خالهای رنگی تا یک دهه باقی میمانند. خالهای رنگی مادرزادی پوست در بدو تولد ظاهر و خالهای اکتسابی پس از ۶ ماهگی تظاهر مییابد. همچنین باید دانست فراوانی خالهای اکتسابی بیش از مادرزادی است.
خالهای مادرزادی با اندازه بسیار بزرگ غالبا بر روی تنه و پوست نوزادان تظاهر مییابد. خالهای رنگی مادرزادی مواردی هستند که پزشکان توصیه میکنند پیش از سن بلوغ برداشته شوند. بلوغ نقطه عطفی برای سرطانی شدن خالها است. تنها خالی که از این قانون تبعیت نمیکند خالهای مادرزادی فوقالعاده بزرگی هستند که حتی پیش از پنج سالگی خطر سرطانی شدن برای آنان وجود دارد.
دسته ای از خال های کودکان به «همانژیوم» معروف است این خال ها تا ۹ سالگی از بین می رود و به درمان نیاز ندارد اما گاهی همانژیوم روی لب ها، مدخل بینی یا روی پلک قرار دارد که باید درمان شود به عنوان مثال اگر خال روی پلک کودک باشد ممکن است باعث تنبلی عصب چشم شود یا اگر روی بینی باشد ممکن است باعث مختل شدن تنفس کودک شود از این رو فرد باید تحت درمان قرار بگیرد.
گاهی این خال های کودکان باعث خوردگی نسجی می شود و بنا به نظر پزشک در دوران طفولیت درمان می شود.در خال هایی که اتساع عروق رخ می دهد، با گذشت زمان نه فقط بهتر نمی شود بلکه بدتر می شود مانند ماه گرفتگی روی صورت که باید درمان شود.
برخی از این خال های کودکان که به «فلاموس» معروف است، اگر در پلک باشد باعث افزایش فشار چشم و گرفتاری سیستم عصبی مرکزی می شود که باید در دوران کودکی درمان شود خطر تبدیل شدن به سرطان در این خال ها در دهه اول عمر زیاد است بنابراین باید نسبت به آن ها حساس بود
نشانه های مهم در خصوص خال های کودکان
این نشانههای هشداردهنده را درباره خال های کودک در نظر داشته باشید:
خالی که به سرعت تغییر یا رشد میکند یا از سایر خالها متفاوت به نظر میرسد.
خالی که گنبدیشکل است، لبه نامنظم دارد یا دارای چند رنگ متفاوت است.
خالی که خونریزی میکند یا شبیه یک زخم باز به نظر میرسد.
اگر تعداد خالها به ۵۰ یا بیشتر رسیده است.
اگر کودک خال بزرگی دارد.
رشد غیر معقول و متقارن خال و تظاهر خال به رنگهای متفاوت از علایم سرطانی شدن خال است. در چنین مواردی با نمونه برداری و بیوپسی بد خیم بودن خال بررسی میشود.
ارتباط نور آفتاب و خال های کودکان
از آنجایی که نور آفتاب عاملی برای بروز سرطانهای پوستی است از این رو استفاده از کرمهای ضد آفتاب در تمام سنین توصیه میشود. در سنین کودکی و پس از ۱۸ سالگی حدود ۸۰ درصد نور آفتاب بر روی پوست تابیده میشود که میتوان با استفاده از کرمهای ضد آفتاب مانع از آثار سوء آن شد. تا سن ۶ ماهگی نیازی به کرم ضد آفتاب نیست و میتوان با پوششهای مناسب مانع جذب نور آفتاب شد. در زیر ۶ ماهگی هم میتوان از کرمهای ضد آفتاب فیزیکی نظیر اکسید دو زنگ استفاده کرد.
منبع: ایسنا