فعالیت های بشردوستانه و داوطلبانه ای وجود دارند که افراد با انجام آن می توانند باعث نجات جان یک فرد شوند ، یکی از اقدامات ایثار طلبانه اهدای خون است که هر سال در روز 14 ماه ژوئن به پاس تقدیر از اهدا کنندگان خون این روز را پاس می دارند.

روز (۱۴ ژوئن) هر سال به نام روز جهانی اهدای خون (روز جهانی تقدیر از اهدا کنندگان خون) انتخاب شده‌است. در این روز از همت والا و فعالیت انسان دوستانه تمام کسانی که در زمینه اهدا و انتقال خون و نجات جان انسان‌ها تلاش می‌کنند، قدردانی می‌شود.

 

 

نامگذاری روز جهانی اهدای خون:

سازمان بهداشت جهاني، جامعه بين المللي انتقال خون، انجمن بين المللي صليب سرخ و هلال احمر و اتحاديه بين المللي سازمان هاي اهداكنندگان خون به اتفاق از سال 2004 ميلادي ( 1383) ،14 ژوئن را روز جهاني اهداكننده خون نامگذاري نمودند و از همه كشورها خواستند در اين روز براي بزرگداشت اهداكنندگان برنامه ريزي نمايند. انتخاب اين روز به مناسبت تولد پروفسور لنداشتاينر كاشف گروه هاي خون و برنده جايزه نوبل بود كه طب انتقال خون پس از اين كشف بزرگ پيشرفت زيادي كرد.

 

 

 

آشنایی با مفهوم انتقال خون :

انتقال خون در پزشکی جنبه حیاتی دارد و در موارد خاص توسط پزشک معالج تجویز می گردد.خون به اجزاء متفاوتی قابل تجزیه است که ممکن است به تنهایی یا به طور کامل در شرایط مختلفی به بیماران تزریق گردد. اجزاء خون به طور عمده عبارت اند از:

گلبول های قرمز ( برای کم خونی ها یا خونریزی ها) ،پلاکت ها ( برای بیماری های خونریزی دهنده، هنگامی که شمارش پلاکتی کاهش یافته است) وپلاسما ( که برای تأمین پروتئین های خون به کار می رود).

 

اهداف سازمان انتقال خون به شرح ذیل می باشد:

1- مشارکت در مراقبت از بیماران

2- تأمین خون سالم و کافی

3- بسیج اهدا کنندگان داوطلب

4- همکاری با بیمارستان ها در حل مشکلات انتقال خون

5- گسترش شبکه پایگاههای انتقال خون و…

 

 

 

فواید اهدای خون چیست؟

مهمترین فایده اهدای خون، نجات زندگی و کسب رضایت الهی و از فواید دیگر اهدای خون آگاهی از سلامت جسمانی می باشد که از طریق کنترل های زیر انجام می پذیرد:

1-ضربان قلب

2- فشار خون

3- دمای بدن

4- تشخیص کم خونی و نوع گروه خونی.

 

اهدای خون چیست ؟

اهدای خون هنگامی رخ می‌دهد که یک فرد سالم به‌طور داوطلبانه مقدار مشخصی از خون خود را در یک مرکز انتقال خون هدیه می‌کند. خون اهدا شده پس از انجام آزمایش‌های غربالگری و تأیید سلامتی به‌منظور تهیه فراورده‌های خونی مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا از طریق بانک خون مراکز درمانی به افراد دیگر تزریق می‌شود. فرایند اهدا و تزریق به دریافت‌کنندگان، انتقال خون نام دارد.

 

 

 

شرایط اهدای خون:

-سن: بین ۱۷ تا ۶۵ سال
– وزن: حداقل ۵۰ کیلوگرم
– دارا بودن شرایط مناسب جسمی و روحی
– دارا بودن فشارخون متعادل
– مبتلا نبودن به کم خونی
– نداشتن پیشینه هپاتیت ویروسی، برخی دیگر از بیماری‌های عفونی و بیماری‌های مهم و جدی قلبی و ریوی
– نداشتن اعتیاد به مواد مخدر تزریقی و الکلی

 

چه افرادی نیازمند اهدای خون هستند؟

1 – بیماران تالاسمی

2 – بیماران مبتلا به انواع هموفیلی

3 – بیماران دیالیزی

4 – بیماران نیازمند به جراحی های بزرگ ( قلب ، کلیه ، مغز استخوان ، و زنان )

5 – مبتلایان به بیماری های خونریزی دهنده

6 – نوزادان مبتلا به زردی ناشی از ناسازگاری خون مادر و جنین

7 – پیوند اعضاء

8 – سوختگی های شدید

9 – کم خونی های مزمن

10 – انواع سرطان ، به خصوص در مرحله شیمی درمانی

 

 

 

 

 

همین امروز برای اهدای خون اقدام کنیم!

اگر شما هم دوست دارید به چندین نفر زندگی ببخشید، اگر دوست دارید بنده برگزیده خداوند باشید و اگر دوست دارید بهشت خداوند متعال را داشته باشید… چرا تعلل؟ همین الان اراده کنیم شرایط جسمی و سلامتیمان را ارزیابی کنیم و برای انجام این عمل خدا پسندانه اقدام کنیم.

امام صادق علیه ‏السلام فرمود: حركت مسلمان در مسیر بر آوردن حاجت مسلمان دیگر از هفتاد طواف خانه خدا بهتر است.( بحارالأنوار، ج 72، ص 285)

رسول گرامى اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: كسى كه مۆمنى را كمک كند خداوند متعال هفتاد و سه ناراحتى را از او بر طرف مى‏نماید كه یكى از آنها در دنیاست و بقیّه در اندوه بزرگ (روز قیامت) اوست، بعد فرمود: زمانى كه همه مردم مشغول خودشان هستند. (همان، ص 320)

امام صادق علیه ‏السلام فرمود: هر كس بتواند مستقیم و یا با واسطه، نیاز مۆمنى را برآورد و از انجام آن خوددارى نماید خداوند عزّوجل او را در قیامت با چشمانى كبود و دستهاى بسته بر گردن بر پا نگهدارد و اعلام شود: این همان خائنى است كه بخدا و پیغمبر خیانت كرده است. سپس فرمان رسد كه او را بسوى آتش جهنّم برند.(بحارالأنوار، ج 75، ص 379 )

 

 

 

 

گرد آوری و تدوین آرش توکلی

هرگونه استفاده با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.

 

 

مطالب مرتبط :

فواید اهدای خون برای سلامت بدن

اهمیت اهدای خون برای سلامتی

مزایای اهدای خون توسط بانوان

اهدای خون چه تاثیری بر طول عمر می گذارد