همه ی ما احتمال دارد در هنگام مصرف مواد غذایی با برخی نوشیدنی ها دچار رفلاکس اسید معده شده باشیم. ولی اگر این مشکل بیشتر از دوبار در هفته رخ دهد می توان آن را به عنوان بیماری مطرح کرد. رفلاکس اسید معده یک نوع بیماری شایع می باشد که علت گسترش آن در جامعه استفاده از برنامه رژیم غذایی نادرست است. این بیماری در اولین مرحله با ایجاد سوزش سردل و احساس ناراحتی و سوزش کمی پایین تر از ناحیه سینه خود را نشان می دهد. در انگلیس این بیماری را با نام Heartburn می شناسند ولی برخلاف اسم آن، این بیماری هیچ ربطی به قلب ندارد.
مطالعات نشان داده است که در بسیاری از کشورها امروزه بین ۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت از مشکلات رفلاکس اسید معده رنج می برند.معده دارای یک اسید قوی به نام اسید هیدروکلریک است که به تجزیه غذا و محافظت بدن در برابر عوامل بیماری زا مانند باکتری ها کمک می کند. یک ماهیچه حلقوی قوی (اسفنگتر) در ابتدای معده وجود دارد که همانند یک شیر عمل می کند و اجازه ورود غذا به معده را می دهد ولی از برگشت غذا به مری جلوگیری می کند. زمانی که این ماهیچه دچار مشکل شود، علایم برگشت اسید معده ظاهر می شود.
بیماری رفلاکس اسید معده در افراد مختلف در همه رده های سنی ممکن است رخ دهد. بارداری نیز به دلیل فشار اضافی بر اندام های داخلی می تواند سبب رفلاکس اسید معده شود.
عوامل زمینه ساز بروز رفلاکس اسید معده:
- چاقی
- مصرف دخانیات و مواد مخدر
- مصرف زیاد نمک
- مصرف کم فیبر در رژیم غذایی
- فعالیت های بدنی اندک
- برخی از داروهااز جمله داروهای مورد استفاده در درمان آسم، آنتی هیستامین ها، مسکن ها، آرام بخش ها و داروهای ضد افسردگی
- مصرف الکل و کافئین
علائم دیگر بروز رفلاکس اسید معده:
- سرفه خشک مداوم
- خس خس سینه
- آسم
- حالت تهوع و استفراغ
- مشگلات گلو، گرفتگی صدا یا التهاب حنجره
- درد در هنگام بلع مواد غذایی
- درد قفسه سینه و در ناحیه بالای شکم
- دندان قروچه
- بوی بد دهان
منبع: پارسی طب