امروزه مصرف غذا های پرچرب و فست فود ها رشد زیادی پیدا کرده است. عادات غلط غذایی باعث شده است که میزان کلسترول و لیپوپروتئین کم چگال LDL در بدن انسان ها زیاد شود. این عامل باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری در بدن می شود که یکی ازین مشکلات سنگ کیسه صفرا می باشد. در این پست با دکتر سلام همراه باشید تا سنگ کیسه صفرا و روش های دفع آن را بررسی کنیم.
سنگ کیسه صفرا چیست؟
سنگ کیسه صفرا یا کوله لیتیاز، سنگی از جنس کلسترول است که درون کیسه صفرا تشکیل می شود. تشکیل این سنگ ممکن است سبب بیماری های دردناکی مثل کوله سیستیت شود یا اینکه علامتی نداشته باشد که در این صورت به درمان خاصی نیز نیاز نیست. کوله سیستیت بیماری دردناکی است که بخاطر مسدود شدن یا التهاب کیسه صفرا پدید می آید.
کوله سیستیت می تواند مزمن یا حاد باشد. نوع حاد آن ناشی از مسدود شدن مجرای صفراوی به دلیل وجود سنگ کیسه صفرا (کوله لیتیاز) یا تومور های کیسه صفرا می باشد. نوع مزمن آن که کولیک صفراوی نامیده می شود گاها با حالت تهوع و استفراغ همراه است و گاهی اوقات بدنبال مصرف غذای چرب، درد در کیسه صفرا پدید می آید.
علائم سنگ کیسه صفرا
بسیاری از افراد هیچ گاه متوجه وجود سنگ کیسه صفرا خود نمی شوند و علائمی هم ندارند مگر اینکه وجود سنگ با آزمایشات دیگر به طور اتفاقی اثبات شود.
معمولا علائم وجود سنگ در کیسه صفری زمانی نمود می یابد که سنگ باعث انسداد یکی از مجاری صفراوی شود. این انسداد در اغلب اوقات درد شکمی را به دنبال خواهد داشت. این درد ممکن است بین چند دقیقه تا حدود پنج ساعت به طول بینجامد. این علامت بیانگر کولیک صفراوی می باشد.
درد های شکمی در این بیماری معمولا در مرکز شکم، بین استخوان قفسه سینه و ناف یا در پایین دنده ها در طرف راست ایجاد می شود. درد های مربوط به کولیک صفراوی بصورت گهگاه بروز می کنند و احتمال وقوع درد در هر ساعتی از شبانه روز ممکن است.
علت تشکیل سنگ کیسه صفرا
مصرف کلسترول و رژیم ناسالم غذایی :
صفرا به طور طبیعی مواد شیمیایی کافی برای حل کردن کلسترول دفع شده از کبد را دربردارد. اما اگر میزان کلسترول دفع شده از کبد بیش از مقدار قابل حل شدن توسط صفرا باشد، کلسترول مازاد به شکل کریستال و در نهایت سنگ درمیآید.
تولید بیلی روبین زیاد توسط کبد :
بعضی بیماری ها مثل سیروز کبدی، عفونت های مجاری صفراوی و برخی اختلالات خونی باعث می شوند کبد بیش از اندازه بیلی روبین تولید کند که بیلی روبین اضافه بصورت سنگ کیسه صفرا رسوب می کند.
درمان سنگ کیسه صفرا
در صورتی که بیمار علامت خاصی نداشته باشد اما وجود سنگ کیسه صفرا تشخیص داده شود، درمان بیشتر بر تغییر سبک زندگی و کاهش میزان کلسترول مصرفی و راهکار نظارت پویا متمرکز می باشد. راهکار تمرکز پویا بدین معناست که بیمار در این روش هیچ درمان فوری دریافت نمی کند اما به محض رویارویی با علائم به پزشک مراجعه خواهد کرد.
در صورتی که درد کیسه صفرا شدید باشد و علائم آن مکررا بروز یابند، ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی باشد. در طی این عمل جراحی، کیسه صفرا برداشته می شود و از آنجایی که کیسه صفرا اندام حیاتی نیست، بیماران پس از عمل متوجه تغییر چندانی نمی شوند. لازم به ذکر است که پس از عمل جراحی بیمار می بایست رژیم غذایی اصلاح شده و دارای چربی کم مصرف کند.
درمان سنگ کیسه صفرا با دارو
در صورت اینکه سنگ کیسه صفرا کوچک باشد و حاوی کلسیم نباشد داروی اسید اورسودوکسی کولیک تجویز خواهد شد. این قرص که برای مدت بیش از دو سال استفاده می شود سنگ های کوچک کیسه صفرا را حل می کند و عوارض جانبی آن نادر اند.
پیشگیری از سنگ کیسه صفرا
برای پیشگیری از سنگ کیسه صفرا سعی کنید وعده های غذایی را حذف نکنید. حذف وعده های غذایی و روزه گرفتن خطر بروز سنگ کیسه صفرا را زیاد می کند. همچنین اگر اضافه وزن دارید لازم است تا وزن خود را کاهش دهید. برای اینکار باید بسیار آهسته پیش بروید زیرا کاهش وزن سریع خطر بروز سنگ کیسه صفرا را زیاد می کند. میزان مناسب کاهش وزن، حدود هفته ای نیم تا یک کیلوگرم است.
هرگونه استفاده با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.
مطالب مرتبط :
خطرات عدم درمان مشکلات کیسه صفرا
افرادی که دچار سنگ کیسه صفرا هستند مطالعه کنند
درمان خانگی برای سنگ کیسه صفرا