به تازگی پزشکان و پژوهشگران در بیمارستان ساوت همپتون توانستند نخستین تعویض مفصل ران را با کمک یک پروتز که توسط تکنولوژی چاپ سه بعدی ساخته شده است با کمک سلول های بنیادی اجرا کنند
در این عمل جراحی منحصر به فرد از یک مفصل مصنوعی از جنس تیتانیوم که کاملا به شکل و اندازه بیمار ساخته شده استفاده گردیده است. در این روش محققان ابتدا به کمک سی تی اسکن از مفصل ران بیمار یک تصویر سه بعدی تهیه کرده و پس از آن به کمک یک دستگاه چاپگر سه بعدی پروتزی از جنس تیتانیوم را میسازند که کاملا فیت و اندازه استخوان بیمار است. بدین ترتیب اتصال بین پروتز و استخوان بسیار بهتر از پروتز های کنونی است که برای همه بیماران از یک شکل ثابت پروتز استفاده میشود.
پزشکان در این عمل جراحی در بین پروتز و استخوان بیمار از نوعی از پیوند استخوان استفاده کرده اند که با سلول هایی که از مغز استخوان بیمار گرفته اند همراه شده است. این سلول ها که همان سلول های بنیادی استخوان ساز هستند موجب میشوند تا اتصال محکم تری بین پروتز و استخوان بیمار ایجاد شود.
از طرف دیگر، هم شکل بودن پروتز و استخوان بیمار هم موجب میشود تا اتصال بین این دو محکم تر باشد. در روش های رایج از یک شکل مشخص پروتز برای همه افراد استفاده میشود و چون شکل استخوان افراد با یکدیگر متفاوت است نمیتوان از فیت شدن پروتز در استخوان لگن همه افراد اطمینان حاصل کرد.
منبع-http://www.iranorthoped.ir