بی حسی اندام ها، مخصوصا اندام های تحتانی مثل انگشتان پا، از جمله مواردی است که افرادی بسیاری برای درمان آن به پزشک مراجعه می کنند. احساس بی حسی و کرختی در این گونه اندام ها ممکن است ناشی از موارد بسیاری باشد. در این پست با دکتر سلام همراه باشید تا دلایل این پدیده و درمان های آن را بررسی کنیم.
بسیاری از افراد از بی حسی اندام های دست و پا رنج می برند. بی حسی این اندام ها مشکلی بسیار شایع است که اغلب افراد چندین بار در عمر خود آن را تجربه کرده اند. بسیاری از بی حسی ها، پس از چند ساعت به طور کلی بر طرف می شوند و هیچ گونه ردی از آنها بر جای نمی ماند. اما در برخی موارد، این مشکلات برای مدت های طولانی باقی می ماند و فرد را آزار می دهد.
دلایل بی حسی انگشتان
بی حسی در اندام ها می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از دلایل فیزیولوژیک تا بیماری ها و اختلالات دیگر. بعضی از دلایل عمده ی بی حسی در اندام ها به شرح زیر می باشد.
دیابت: دیابت یکی از عمده دلایل این مشکل می باشد. این مشکل در بیماران دیابتی بسیار شایع است و نام آن نوروپاتی دیابتی می باشد. در صورتی که بیمار مبتلا به دیابت باشد، کنترل دقیق و به موقع قند خون از اهمیت بسزایی برخوردار است. بیمار دیابتی که دارای چنین مشکلی باشد می تواند با مراجعه به پزشک راهنمایی های لازم را دریافت کند.
رژیم های غلط غذایی و مصرف الکل: افرادی که به مدت زیادی الکل مصرف کنند، جدا از مضرات جدی آن، به کمبود ویتامین B1 یا تیامین دچار خواهند شد که این مسئله با بروز نوروپاتی در ارتباط است. همچنین این افراد ویتامین تیامین که عامل مهمی در جهت کارکرد صحیح دستگاه عصبی محیطی است را دریافت نمی کنند که این عامل خود در بروز بی حسی در اندام ها موثر است. جز افراد مبتلا به اعتیاد به الکل، بدلیل رژیم های غذایی غلط بسیاری از افراد سالم نیز این ویتامین را به مقدار کافی دریافت نمی کنند.
ضایعات دژنراتیو ستون فقرات: این گونه از ضایعات حاصل گذر عمر است و بدلیل استحاله در دیسک ها و در نتیجه ضعف تدریجی رباط های اطراف مهره ها به وجود می آیند. این مسائل باعث فشار بیشتر روی ریشه های عصبی شده و در نتیجه حالت هایی از درد یا گز گز و بی حسی در اندام های مختلف را به وجود می آورند. در صورت شک به وجود این گونه ضایعات بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود.
درمان بی حسی انگشتان پا
برخی از درمان ها بصورت تدریجی و با تکیه بر افزایش جریان خون در محل دارای اختلال هستند. از جمله این درمان ها که به صورت خانگی نیز قابل انجام هستند می توان موارد زیر را نام برد.
کمپرس آب گرم : در صورتی که دچار بی حسی در پاها شدید، می توانید با استفاده از یک لیف و مقداری آب گرم، منطقه دارای بی حسی را به مدت 5 تا 7 دقیقه ماساژ دهید. این کار را تا زمان کاهش بی حسی انجام دهید.
ورزش : ورزش یکی از بهترین راه ها برای رساندن اکسیژن و جریان خون کافی به اندام های بدن است. ورزش با در دسترس قرار دادن خون کافی به اندام ها از بی حسی انها جلوگیری می کند. در صورتی که هنوز در برنامه روزانه خود ورزش ندارید، سعی کنید حتما ورزش منظم را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
استفاده از سولفات منیزیم : این دارو که به صورت کریستال است می تواند به بالابردن سطح منیزیم در بدن و افزایش گردش خون کمک کند. برای استفاده از سولفات منیزیم کافی است نصف لیوان از سولفات منیزیم را در وان کوچک پر از آب گرم بریزید و عضو بی حس را به مدت 10 دقیقه در محلول قرار دهید. همچنین توجه کنید که افراد مبتلا به دیابت، فشارخون و مشکلات کلیوی باید از این درمان اجتناب کنند.
استفاده از مکمل های ویتامینی : کمبود ویتامین در زندگی امروزه به وفور مشاهده می شود. بسیاری از افراد ویتامین هایی نظیر B1 یا B6 و B12 به مقدار کافی دریافت نمی کنند. در میان این ویتامین ها ویتامین B1 از اهمیت بیشتری برخوردار است. کمبود ویتامین B1 در افرادی که مبتلا به اعتیاد به الکل هستند مشهود تر است. هر چند کمبود این ویتامین در میان افراد سالم نیز بسیار زیاد است. این افراد می توانند از مکمل های تیامین یا B1 استفاده کنند. مکمل های تیامین به صورت قرص تجویز می شوند. این مکمل ها در صورت مصرف بیش از حد نیز تقریبا بی خطر هستند و به سادگی و با قیمت کم در دسترس هستند.
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است
مطالب مرتبط :
چگونه نوروپاتی دیابتی تشخیص داده می شود؟
بی حسی اندام های بدن به خاطر دیابت
اگر بی حسی در دست و پا دارید،بدانید