آیا دوست دارید که مردم شما را باهوش قلمداد کنند؟ آیا تا بحال کسی به شما گفته است که: “از چیزی که نشان می دهید باهوشترید“؟ شک نیست که اگر چنانچه شانسی برای نشان دادن و نمایش توانایی عقلی خود در اولین مکان ملاقات نداشته باشید، در جایگاهی با هوش کمتر قرار میگیرید. اگر چنانچه این اتفاق در حرفه شما و در یک اجتماع نامناسب رخ دهد، دچار شکست بزرگی خواهید شد.

اگر برای یک مصاحبه شغلی دعوت شده اید، چنانچه از نگاه مصاحبه گر استنباط کنید که لابد با خودش میگوید: «فرد باهوشی نیست»، چه شانسی برای گرفتن آن شغل و استخدام خواهید داشت؟

1- صدای شما مهمترین است

چه چیزی ادراکات شما را به عنوان یک فرد باهوش در اولین نگاه تعیین میکند؟ اگر از فردی در خیابان بپرسید، به احتمال بسیار زیاد نگاه روشنی به شما انداخته و “مهارت های گفتگو” را به عنوان عامل اصلی معرفی میکند. برطبق مطالعاتی که توسط دانشمندان و دانشجویان MBA از دانشگاه شیکاگو در مجله “علوم روانشناسی” چاپ شده بود، قسمتهای دیگری نیز دخیل هستند.

یک فیلم ویدئویی توسط دانشجویان از چند کاندیدا گرفته شده بود، کاندیداها متونی را میخواندند و خود را معرفی میکردند. یک گروه از کارفرمایان آینده نگر و استخدام کنندگان حرفه ای برای این تحقیق دعوت شده بودند. آنها سه انتخاب در پیش رو داشتند: تماشای ویدئو – گوش کردن به صدای کاندیداها و خواندن رونوشتی از فیلم ویدئو. بعد از این مرحله، نظریات این کارفرمایان و استخدام کنندگان مورد بررسی قرار گرفت. این، آن نتیجه گیری است که از این تحقیق به دست آمد:

زمانی که امتیاز دهندگان، زیروبمی صدا ها را میشنیدند، تاثیر مطلوب بیشتری از کاندیدا گرفته و علاقه خود را به استخدام وی با دادن صفاتی مثل: باهوش- متفکر و صالح اعلام کردند. اضافه کردن رونوشت به همراه شنیدن صدا توسط کاندیداها، همان نتایج قبل را برای امتیاز دهندگان داشت.

اما اضافه کردن قسمت بصری به صداهای زیروبم، همان ارزیابی را به همراه نداشت. برای انتقال هوش و عقل کسی، صدای آن فرد مهم بود. به طور خلاصه ” اگر بخواهید در اولین مرحله هوش شما به نظر بیاید، نگاه شما مهم نیست، صدای شما مهم است”.

دلیل آن نیز به سیر تکاملی بشر نسبت داده میشود. صدای ما ابزاری است که برای ارتباطات، با دقت آبدیده شده است. البته در مقاله، نشانه های فرازبانی که اطلاعات مهم را درباره هوش و طرز اندیشه سخنگو ارائه میکند، گم شده است.

رابطه بین صدا و هوش شما

2-  ساختن یک برداشت خوب اولیه

حالا که فهمیدید صدای شما چقدر برای اولین برداشت از شما مهم است، اجازه دهید تا نگاهی به چگونگی ساخت 3 کلید برای داشتن یک برداشت خوب اولیه بیندازیم:

از زیر و بم پایین و آهنگ صدا استفاده کنید

افرادی با تن صدای بلند، اغلب عصبی و یا کودکانه معرفی میشوند. میخواهید برعکس باشید، بطور عمد صدای خود را پایین بیاورید. این کار هم اعتماد به نفس شما و هم بلوغ شما را نشان می دهد. همچنین به یاد داشته باشید که آهنگ صدای بیش از حد پایین نیز موفق نیست ، و چنانچه از این روش استفاده بیش از حد کنید، ممکن است شما را با نوعی مقابله روبرو کرده و شما را بی ادب معرفی کند.

از کلمات پرکننده دوری کنید

کلمات پرکننده که گاهی اوقات “عصا آوازی” نامیده میشوند، شامل کلماتی مثل: آه – اوه – اوم – خوب – میدونی و دیگر کلمات و عبارات مشابه هستند. از آنجا که همه افراد ممکن است از این کلمات استفاده کنند، استفاده زیاد از این کلمات، شما را فاقد اعتماد به نفس و فاقد صلاحیت نشان می دهد.

ابتدا باید موارد استفاده از آنها را بدانید و سپس اقدام به استفاده از آنها بکنید. بهتر است سکوت را جایگزین کلمات پرکننده کنید. مکث کلامی، حتی اگر زیاد استفاده شوند، تنها باعث افزایش اعتبار گوینده میشود.

سریعتر صحبت کنید

رابطه بین صدا و هوش شما

البته نه خیلی سریع؛ چون ممکن است دیگران متوجه کلماتی که بر زبان میاورید نشوند. بر طبق تحقیقاتی از دانشگاه بیرمنگام آمده است که: “با این اوصاف، گویندگان سریع، افرادی مطمئن  قلمداد میشوند“. در این تحقیق آمده است که، صحبت کردن ایده آل شامل 5 الی 150 کلمه در هر دقیقه است؛ البته میتوان از کتابهای مخصوص در باره تند خوانی نیز بهره گرفت. از کلمات پر کننده برای ادغام درصحبتهای سریع خود پرهیز کنید، اما میتوانید روش خواندن سریع را کمی تمرین کنید.

تمرین کنید تا از روی یک متن با سرعت های مختلف بخوانید. باسرعت نرمال شروع کنید، سپس آرام آرام سرعت خود را بخصوص روی هر تکرار بالا ببرید. برای چالش بیشتر به عقب برگردید و متن را دوباره خوانی کنید. به یاد داشته باشید وقت اضافی برای تفکر در باره آنچه میگوئید برنداشته و مکث نکنید.

3- از کلمات یا عبارات دشوار (گردبادهای زبانی) استفاده کنید

اگر برای سخنرانی، یا شروع کلمات با یک الفبای مطمئن مشکل دارید، با این گردبادهای زبانی شروع کنید. از کلمات در هنگام عبور از متن، استفاده کنید. یک حرف اضافه را به طور خودسر به متن صحبت خود اضافه کنید. این کار باعث میشود بدون تفکر در باره آنچه معنی دارد، متن را بخوانید. همچنین به شما یک ریتم مطمئن و یک طرز بیان برای دیگر موقعیتها می بخشد. مثال: به جای جمله “روباه از حصار پرید” میتوانید از کلمات اضافه استفاده کرده بطور مثال بگوئید: “و بعد..یک روباه …(بعد از کمی مکث) ..بالاخره …از روی …حصار پرید”.

برگردان: سیما آزادفلاح

بازنویسی: فرزانه پاشایی

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.


سخنرانی پر استرس چه خطراتی دارد؟

درمان ترس از سخنرانی با این روش های ساده

چطور میتوانیم سخنرانی تاثیرگذاری داشته باشیم؟

سخنرانی بهتر و یادگیری این تمرینات

سخنرانی و تکنیک های موثر برای آن