شیر مادر غنی ترین ماده ی غذایی برای نوزادان است، از اینرو اهمیت تغذیه در دوران شیردهی برای مادران به اندازه ی دوران بارداری و حتی بیش از آن مورد توجه است. خوردن برخی از خوراکی ها در رژیم غذایی دوران شیردهی باعث می شود نوزاد از خوردن شیر مادر امتناع کند و یا در صورت خوردن شیر دچار نفخ و دل درد شود. هم چنین خوردن برخی خوراکی ها حجم شیر مادر را کاهش می دهد. به همین دلیل لازم است مادرانی که در دوران شیردهی هستند، از خوردن غذاهایی که باعث ایجاد اثر سوء در نوزادشان می گردد، خودداری کنند. در این مطلب شما را با لیست غذاهایی آشنا خواهیم کرد، که خوردن آن ها در دوران شیردهی توصیه نمی شود. با دکتر سلام همراه باشید.

اغلب مادران می توانند در دوران شیردهی از هر نوع غذایی استفاده کنند، اما در صورتی که نوزاد دچار دل درد، نفخ و مشکلات آلرژی شود، لازم است مادر در رژیم غذایی خود تجدید نظر نماید و ماده غذایی مضر برای نوزادش را شناسایی کند. در این قسمت قصد داریم شما را با لیستی از غذاهایی آشنا نماییم که ممکن است بدن نوزاد شما نسبت به آن ها واکنش نشان دهد.

در خوردن بادام زميني دقت کنید

بسياري از متخصصان تغذيه و سلامت معتقدند، مادراني كه سابقه آلرژي و حساسيت به بادام زميني را در خود و يا خويشاوندان خود دارند، بهتر است در طول دوران شيردهي مصرف نكنند.

از نوشیدن الكل پرهیز کنید

توصيه مي شود در دوران شيردهي مادران از مصرف الكل پرهيز كنند.

كافئين

كافئين ممكن است موجب اختلال در الگو و روند خواب نوزاد شود. اما اگر مادران براي رفع خستگي به قهوه و چاي نياز ضروري دارند مي توانند بعد از شير دادن به نوزاد خود از اين نوشيدني ها استفاده كنند تا مقدار كمتري از كافئين وارد شير مادر شود.

متخصصان توصيه مي كنند كه حتما ميزان مصرف قهوه در مادران بايد كاهش پيدا كند و همچنين قهوه هر چه سبك تر باشد براي سلامت نوزاد بهتر است. البته در دوران شيردهي مادران ميل بيشتري به چاي و قهوه نشان مي دهند كه بايد آگاه باشند هر ميزان بيشتر از اين نوشيدني ها استفاده كنند، خواب نوزاد بيشتر دچار اختلال مي شود.

شکلات هم کافئین دارد. به طوری که ۳۰ گرم شکلات تلخ دارای ۵ تا ۳۵ میلی گرم کافئین است. به همین دلیل توصیه می شود در این دوران میزان شکلات مصرفی تان را به حداقل ممکن برسانید.

ماهي

توصيه مي شود مادران در اين دوران از مصرف برخي از ماهي ها مثل كوسه ماهي و اره ماهي ( كه در واقع كمتر در سبد غذايي مردم ديده مي شود) پرهيز كنند، زيرا اين ماهي ها حاوي مقدار زيادي جيوه هستند. همچنين مادران نبايد بيشتر از دو بار در هفته ماهی هاي چرب مثل قزل آلا، اسقومري، ساردين و تن ماهي تازه مصرف كنند.

 

خوردن بروکلی خام را فراموش کنید

بروکلی و حتی گل کلم از سبزی های نفاخ هستند و باعث بی قراری و دل دردهای کولیکی در نوزاد می شوند. به همین دلیل بهتر است بروکلی خام میل نکنید بلکه انواع بخارپز شده آن را تهیه و در حجم کم مصرف کنید.

سیر طعم شیر را تغییر می دهد

خوردن غذاهای سیردار اغلب طعم شیر مادر را تغییر می‌دهد. (بوی سیر تا 2 ساعت پس از مصرف می‌تواند به شیر مادر راه یابد.) بنابراین طبیعی است که کودکان به آن عکس‌العمل نشان دهند.

 

مرکبات نخورید

این میوه ها با اینکه سرشار از ویتامین C هستند، باعث بی قراری نوزاد و حتی بروز دانه های قرمز رنگی روی پوستش می شوند به همین دلیل بهتر است کمتر آنها را میل کنید. البته برای تامین ویتامین یادشده خوردن انبه اشکالی ندارد.

توصیه می شود خوردن آلو را کنار بگذارید!

این میوه خاصیت ملین دارد به همین دلیل بهتر است مادران این میوه را مرتب در برنامه غذایی روزانه شان نداشته باشند.

غذاهای تند و ادویه دار نخورید

خوردن غذاهای تند و ادویه دار هم طعم شیر را تغییر می دهند و هم باعث بی قراری و نق زدن بی مورد نوزاد می شوند. به همین دلیل توصیه می شود غذاهای تان را با آبلیمو طعم دار کنید نه با ادویه فراوان.

 

به جای چای نعناع از چای بابونه استفاده کنید

خوردن چای نعنا در دوران شیردهی باعث کاهش مقدار شیر می شود. مادران در دوران شیردهی می توانند روزانه یک یا دو عدد قطره نعناع و آب نبات نعنایی مصرف کنند، اما مصرف مقدار بیشتر آن توصیه نمی شود. در عوض، شما می توانید چای بابونه را که اثر آرام بخشی دارد، جایگزین چای نعناع بکنید.

جعفری میل نکنید

جعفری جزو خانواده نعناع است که می تواند مقدار شیر مادر را کاهش دهد، داروهای گیاهی نیز که جعفری به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده آن ها است، باید قبل از مصرف توسط مادران شیرده بررسی شود. اگر تاثیر آن بر روی ترشح شیر خیلی کم باشد، مصرف آن اشکالی ندارد، اما اگر تاثیر بیشتری داشته باشد، باید از خردن آن ها اجتناب کرد.

مصرف فراورده های لبنی در دوران شیردهی

شما باید حساسیت نوزاد خود به فراورده های لبنی را بررسی کنید، به ویژه هنگامی که شما ماست، پنیر، بستنی یا شیر خورده باشید. هنگامی که نوزاد دچار درد شده و شروع به استفراغ کند، می توان آن را در واکنش به محصولات لبنی دانست. در کودکانی که از شیر مادر استفاده می کنند، علائمی همچون ناراحتی معده، اگزما و بی خوابی در اثر مصرف فراورده های لبنی توسط مادر به وجود می آید. در صورت بروز یکی از این علائم، مادر باید مصرف محصولات لبنی را متوقف کرده و شروع به مصرف هر کدام از آن ها در یک روز از هفته بکند، به این ترتیب، مادران خواهند فهمید که نوزاد به هر کدام از فراورده های لبنی چه واکنشی نشان می دهد.

از کم کردن وزن در دوران شیردهی پرهیز کنید!

مادران نبايد در دوران شيردهي به فكر كم كردن وزن و ميزان غذاي خود باشند. شايد براي خيلي از مادران اينكه وضعيت جسمي آن ها از دوران بارداري به بعد خيلي تغيير نكرده ناراحت باشند و بخواهند رژيم هاي غذايي محدود داشته باشند، اما دوران شيردهي براي اين كار مناسب نيست زيرا كه مادر بايد انرژي كافي داشته باشد.

 


شقاق نوک سینه حین شیردهی

پیشنهادات تغذیه هنگام شیردهی

عوامل جانبی تاثیرگذار بر شیردهی نوزاد


گرد آوری و تدوین: مهدیه انیسی

هرگونه استفاده با درج نام دکتر سلام و با لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.