تا به حال شنیده اید که سکته قلبی و دندان درد با هم ارتباط دارند؟ در صورت درد گرفتن دندان، باید به احتمال سکته قلبی مشکوک شد؟ با دکتر سلام همراه باشید تا به بررسی این ارتباط و دلیل درد گرفتن دندان در حین سکته قلبی بپردازیم.

رابطه سکته و درد دندان

سکته قلبی و یا آنفارکتوس میوکارد یا حمله قلبی، عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی از عضله قلب (میوکارد) است که به علت ازبین‌رفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب روی می‌دهد. این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان گردد یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد. ای عارضه چه ارتباطی با دندان درد دارد؟

وقتی خود دندان درد می کند، باید بدانیم مغز دندان به نحوی دچار آسیب شده است و وقتی رگ ها و اعصاب دورن مغز دندان، دچار آزردگی شوند، درد شروع می شود. یکی از دلایل مهم درد دندان، سکته قلبی است. گاهی درد ناشی از سکته قلبی، خودش را به صورت درد دندان فک پایین سمت چپ نشان می دهد. پس به این نکته هم دقت کنید که درد دندان در این ناحیه بدون هیچ علت دندانی (مثل پوسیدگی) می تواند نشانه اولیه سکته قلبی باشد.

ارتباط بیماری های قلبی و بیماری لثه

بیماری لثه با افزایش باکتری های دهانی و دندانی آغاز می شود، لایه چسبناکی از مواد غذایی در دهان ایجاد می شود و باکتریهایی که می توانند به  سوزش، خونریزی و التهاب لثه منتهی می شود در این لایه تشکیل می شوند.

تحقیقات در دانشگاه نیویورک نشان می دهد که درمان بیماری دوره ای لثه چون لثه های متورم می تواند در کاهش سطح پروتئین سی راکتیو (C-reactive protein) و فیبرینوژن (fibrinogen) مرتبط با بیماری قلبی موثر تلقی شود.

در تحقیقات دیگری در بیمارستان دندانپزشکی سیدنی ، دندانپزشکها دندانهای 70 بیمار را که از بیماری های پیشرفته لثه رنج می بردند خارج کرده و به همان میزان از خطر بیماریهای قلبی آنها کم کردند.

یک نظریه در این رابطه این است که باکتری بافتهای محافظ اطراف اندان وارد جریان خون شده و خود را به اعضای اصلی می رساند و می تواند عفونتهای جدیدی ایجاد کند. این نظریه اظهار می دارد که این باکتری در اثر ابتلا به بیماریهای لثه ایجاد می شود.

 

ارتباط بیماری قلبی و جرمگیری دندان

در طی تحقیقاتی که به تازگی محققان انجام داده اند، به نتایج جالبی در مورد ارتباط جرمگیری دندان و ریسک ابتلا به حمله قلبی رسیده اند. این نتایج به ما می گوید: افرادی که به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت داده و جرمگیری دندان هایشان را انجام میدهند کمتر احتمال مبتلا شدن به حمله قلبی در آنها وجود دارد. در واقع در جرمگیری دندان پلاک‌های بسته شده روی دندان یا لثه پاک می‌شود. این پلاک‌ها محل تجمع باکتری‌هایی است که می‌تواند به بیماری لثه منجر شود.

علت دندان درد در هنگام بروز درد در قلب

دلیل بروز این نشانه ها‌ و علائم گسترده بیماری‌های قلبی در تمام اندام های فرد این است که در دوران جنینی یک سلول تقسیم شده و به معده، فک تحتانی و صورت و دست، رگ و عصب می‌دهد بنابراین هنگامی که سلول قلبی درد می‌گیرد اعصاب مناطق مذکور نیز تحریک می‌شود و درد می گیرد که به این‌ها دردهای مهاجر گفته می‌شود.
در افراد مختلف دردها فرق می‌کند و درد قلب در همه به یک شکل خود را نشان نمی‌دهد یکی فقط با درد دندان فک تحتانی  بغضا به دندانپزشک مراجعه می‌کند و از قضا دندانش در آن بخش نیز پوسیدگی دارد چون کسی نیست که در دهانش دندان پوسیده نداشته باشد حال آنکه مشکل اصلی قلب است.

دندان درد هنگام راه رفتن نشانه چیست؟

 یکی از علایم بیماری های قلبی آنژین است. آنژین همراه با درد در قفسه سینه، خون رسانی به قلب را محدود می کند. با این حال علایم آنژین ممکن است در قسمت های دیگر بدن از جمله گردن، فک، دست، بین استخوان های کتف یا دندان آشکار شود. یکی از علایم این بیماری که اغلب نادیده گرفته می شود، دندان درد مکرر است که تنها هنگام انجام کار بدنی سخت مانند بالارفتن از تپه بروز می کند و با استراحت تسکین می یابد.درد ناحیه فک و دندان هفته ها قبل از بروز حمله قلبی خود را نشان می دهد و حتی ممکن است به صورت گوش درد تظاهر پیدا کند.
ارتباط دندان درد و سکته قلبی

علائم سکته خاموش قلب

درد بین دو کتف یا درد در وسط فقسه سینه و فک تحتانی و دندان ها نیز از جمله علایم سکته قلبی است که متاسفانه درباره درد دندان و فک بیش تر مردم به دندانپزشک مراجعه می کنند. اگر سکته قلبی به موقع شناخته نشود و فرد دچار سکته به موقع به پزشک مراجعه نکند خیلی زود بافتی که دچار سکته شده می میرد.
سکته قلبی باعث ایجاد لخته در رگ های فرد می شود که حداکثر 3 تا 4 ساعت برای از بین بردن آن فرصت هست در غیر این صورت به خصوص در مورد عروق کرونر که اختلال در عملکرد آن موجب اختلال در کارکرد عضلات قلب می شود از بین نرفتن به موقع لخته موجب مرگ بافت های آن ناحیه می شود.
 برای از بین بردن لخته در عروق کرونر باید ظرف نیم ساعت بدون این که فرد تحرکی داشته باشد به بیمارستان منتقل شود و بلافاصله داروی « استرپتوکیناز » به وی داده شود تا لخته خون از بین برود و اگر فرد دیر به بیمارستان برسد ممکن است جبران عوارض ناشی از این نوع سکته امکان پذیر نباشد.

مراجعه به دندان پزشک یا متخصص قلب؟

 درد درد مکرر بخصوص اگر بعد از فعالیت زیاد مثل بالا رفتن از تپه و پیاده روی رخ دهد، ضمن اینکه به دندانپزشک مراجعه می کنید، حتما یک چکاپ قلب نیز انجام شود. این حساسیت زمانی بیشتر می شود که فرد سنی بالای 45 سالگی داشته باشد. اگر دیدیم فرد مسنی که دندان ندارد، به صورت ناگهانی دچار درد فک پایین سمت چپ شد، باید فورا او به اورژانس برسانیم.

 

نتیجه گیری:

علت عمده ی بیماری های قلبی به خاطر عفونت های باکتریایی صورت می گیرد. محققان فکر می کنند که بیماری های لثه با حمله قلبی یا سکته مغزی ناشی از بیماری مزمن التهاب رگ‌های خونی ارتباط دارد. محققان توصیه می کنند، التهابات لثه در اسرع وقت درمان شود تا از بروز بیماری های قلبی و سکته فلبی تا حد زیادی پیشگیری شود.

گردآوری: فرزانه پاشایی

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز می باشد.

 


بیشتر بدانید:

جراحی دندان عقل نهفته و مراقبت بعد از آن

زغال فعال راهکاری برای سفید کردن دندان