سالمندان

پوکی استخوان یا استئوپورز یک نوع اختلال اسکلتی بر اساس تعریف انجمن ملی بهداشت می باشد. از ویژگی های واضح این بیماری کاهش قدرت استحکام استخوان است و فرد در معرض خطر شکستگی قرار می گیرد. با افزایش سن بروز پوکی استخوان افزایش می یابد و این بیماری در افراد سالمند بیشتر دیده می شود.

در این بیماری تراکم و قدرت استخوان های بدن کاهش یافته و بدنبال آن احتمال شکستگی استخوان ها افزایش میابد. پوکی استخوان معمولاٌ بتدریج پیشرفت میکند و هیچ علامتی از خود بروز نمیدهد تا وقتی که شکستگی بوجود میاید.

عوامل موثر در بروز پوکی استخوان :

سن و ابتلا به پوکی استخوان :

مهمترین فاکتور کاهش دهنده ی مقدار استخوان، سن است. افراد پس از ۳۰ سالگی دچار کاهش میزان استخوان می شوند .

نژاد و کاهش استخوان :

زنان سفید پوست نسبت به دیگر نژادها از میزان استخوان کمتری برخوردارند .

میزان استروژن بدن :

استروژن می تواند با کاهش حساسیت استخوان به هورمون پاراتیروئید و افزایش کلسیتونین خون و افزایش جذب روده ای کلسیم و کاهش دفع کلسیم از بروز پوکی استخوان جلوگیری نماید .

پوکی استخوان

دریافت کلسیم در وعده های غذائی :

افراد می باید در طی روز از هزار میلی گرم کلسیم در وعده های غذائی خود استفاده کنند. در صورتیکه فرد نتواند کلسیم را از مواد غذائی دریافت کند باید از مکمل های کلسیم استفاده کند .

از آنجائیکه جذب کلسیم همراه با فسفر و ویتامین دی صورت می گیرد در صورت کمبود ویتامین دی می توان از قرصهای کلسیم و ویتامین دی که علاوه بر کلسیم حاوی ۴۰۰ میلی گرم ویتامین D است استفاده نمود .

وجود کلسیم به میزان کافی در بدن می تواند از بروز شکستگی جلوگیری کند .

آیا الکل می تواند از پوکی استخوان جلوگیری کند؟

مصرف الکل، قهوه، سیگار، عدم داشتن تحرک کافی و عدم دریافت کلسیم به میزان کافی می تواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد .

سنجش تراکم استخوان :

سنجش تراکم استخوان در افراد می تواند در تخمین میزان پوکی استخوانشان کمک نماید .

منبع: سلامتی