یکی ار سردرگمی های بیماران برای انتخاب نوع ایمپلنت خود، تنوع بالا در برند و انواع آن است که تاثیر چشمگیری بر روی قیمت تمام شده می گذارد. اینکه انواع ایمپلنت چه تفاوت هایی با هم دارد، سوال اکثر بیماران است. برای اینکه بهترین نتیجه را از درمان ایمپلنت خود ببینید، بهتر است قبل از شروع با انواع آن آشنایی نسبی پیدا کنید. با دکتر سلام همراه ما باشید.
1- انواع ایمپلنت از نظر کشور سازنده
* ایمپلنت کره ای:
اکثر ایمپلنت های داخل کشور کره ای هستند.
* ایمپلنت های اروپایی
تعداد اندکی از این برند در کشور ما موجود می باشد. این نوع ایمپلنت ها از همه گران تر هستند و بیشتر توسط کشور های ایتالیا و آلمان و فرانسه ساخته می شوند.
* ایمپلنت آمریکایی
اکثرا تحت لیسانس کمپانی های معتبر امریکایی نظارت و در کشور کره جنوبی تولید و بسته بندی می شوند و علت این امر نیز محدودیت های ارتباطی بین دو کشور می باشد که تامین قطعات را از کشور امریکا مشکل ساخته است.
* ایمپلنت سوئیسی
از جمله برند ایمپلنت sic به علت کیفیت و تکنولوژی بالای ساخت در کنار قیمت مناسب آنها بسیار متداول می باشد.
2- انواع ایمپلنت بر اساس کاربرد و هدف
* جایگزین کردن یک دندان:
از یک ایمپلنت استفاده میشود و یک تاج یا روکش دندان را پشتیبانی میکند.
* جایگزین کردن چند دندان:
چند دندان افتاده را میتوان با چندین ایمپلنت جایگزین کرد که شامل یک پل دندانی ثابت میباشد که یک پل سه واحده بوده و توسط دو ایمپلنت نگه داشته میشود، و یا میتوان از چند ایمپلنت استفاده کرده که تعداد دندانهای بیشتری را نگه میدارند. معمولاً حداقل ۴ تا ۸ ایمپلنت برای جایگزین کردن دندانهای یک فک کامل، و ۱۰ یا تعداد بیشتری روکش دندان توسط پل دندانی ثابت نیاز است.
* ترکیبی از پل دندانی ثابت و متحرک:
این مورد در مواقعی استفاده می شود که نقش ایمپلنت فقط نگهداری پل دندانی ثابت باشد. در این موارد، ایمپلنت به بخش متحرک متصل می شود.
* اُوردنچر:
دو یا چند ایمپلنت به صورت استاندارد یا مینی ایمپلنت برای تثبیت دندان مصنوعی و حفظ استخوان زیرین مورد استفاده قرار میگیرد. در حالیکه بیشتر دندانهای مصنوعی متداول مستقیماً بر لثه و استخوان فشار وارد میکنند و موجب تحلیل استخوان میگردند، اُوردنچرهای متکی بر ایمپلنت از استخوان محافظت میکنند. اُوردنچرها امروزه به عنوان نوع استاندارد مراقبت از بیمارانی که تمام دندانهای خود در یک یا هر دو فک را از دست دادهاند، در نظر گرفته میشود.
* تکیهگاه برای حرکت دندان (ارتودنسی):
ایمپلنتها چه به صورت استاندارد و چه به صورت میکرو مینی ایمپلنت باشند امروزه برای ایجاد تکیهگاههای بسیار پایدار و غیر قابل حرکت برای فراهم کردن امکان حرکت سریعتر و راحتتر دندانها مورد استفاده قرار میگیرند.
3- انواع ایمپلنت ها بر اساس انواع دسته بندی
شرکتهای سازنده زیادی ایمپلنت دندان و مواد مورد استفاده در ترمیم هایی مانند تاج (کراون) و اباتمنت را تولید میکنند.
به همین علت دندانپزشکان گزینه های گوناگونی برای انتخاب درمان ایمپلنت دندان مناسب مختص شما دارند.
* ایمپلنتهای ساب پریواستیل
داربست فلزی بر روی استخوان فک قرار میگیرد و لثه روی آن را میپوشاند و تنها پستها از بافت لثه بیرون میزنند تا دندان (تاج و یا اباتمنت) را نگه دارند. ایمپلنتهای ساب پریواستیل (Subperiosteal Implants) معمولا برای عملهای یک مرحله ای استفاده میشوند. این ایمپلنت داخل بافت لثه در روی استخوان فک قرار داده میشود. پُست از لثه بیرون میزند تا ترمیم (تاج یا اباتمنت) را نگه دارد. مزیت اصلی این نوع ایمپلنت این است که میتواند دندان مصنوعی را برای افرادی که ارتفاع استخوانی کافی ندارند، محکم نگه دارد.
* ایمپلنتهای اندواستیل
ایمپلنتها در داخل استخوان فک فرو میروند و محکم به آن متصل میشوند. این ایمپلنتهای دندانی برای عملهای دو مرحله ای، متداول هستند. این ایمپلنت را به روش جراحی مستقیما داخل استخوان فک قرار میدهند و جایگزین بریج یا دندان مصنوعی متحرک هستند.
این ایمپلنتها چند نوع دارند
- پیچی
- رزوه دار
- استوانه ای
- صاف
- تیغه دار
4- انواع ایمپلنت از نظر تعداد مرحله
* ایمپلنتهای دندان دو مرحله ای
معمول ترین نوع ایمپلنت دندان، ایمپلنت دو مرحله ای است. در هنگام جراحی ایمپلنت را به طریقی که داخل استخوان زیر لثه محکم شود، در استخوان فک جایگذاری می کنند. جهت رویارویی با فشار استخوان ها و دندان های کناری ایمپلنت و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، لثه را بخیه می کنند. بعد از مرحله اول باید مدت زمانی را صرف جوش خوردن ایمپلنتکنیم، بعد از آن جهت اتصال اباتمنت و ترمیم، سطح روی ایمپلنت دندان باز می شود.
* ایمپلنتهای تک مرحله ای
در ایمپلنت یک مرحله ای یک قطعه با طول مناسب به کار برده می شود که درون فک استخوان جایگذاری می شود و بخشی از سر آن از لثه بیرون می زند. بعد از سپری شدن ایام جوش خوردن و بهبودی، تاج و اباتمنت روی ایمپلنت دندان قرار داده می شود ودیگر نیازی به جراحی دوم نیست.
همچنین در ایمپلنت یک مرحله ای می توان یک ایمپلنت با دو قطعه استفاده کرد، به شکلی که اباتمنت و ایمپلنت در جراحی اول متصل گردند، اما در اینجا باید دقت زیادی برای جوش خوردن کرد، چون ایمپلنت دندان در مقابل نیروهایی که از تو به آن وارد می ایند، اسیب پذیر می باشد.
تحقیقات نشان داده اند که هم روش تک مرحله ای و هم دو مرحله ای، میزان موفقیت مشابهی دارند. از دندانپزشک را جراح خود بپرسید کدام رویکرد را برای شما استفاده میکند و فواید و معایب آن چیست.
5- ایمپلنت از نظر انواع سطح و بدنه
- اسید خراش داده
- شن پاشی شده
- سطح زبر شده
- پوشش هیدروکسی اپاتیت پاشش پلاسما
- پاشش پلاسما
- سطح تیتانیوم ریزشیار
لازم به ذکر است، اکثریت ایمپلنت های دندانی از تیتانیوم ساخته شده اند اما مواد سطحی ایمپلنت متفاوت است. مواد مورد استفاده یکی از فاکتورهای مهم در ثبات و عمر درمان و استقامت دندان در بلند مدت است. سطح متخلخل در مقایسه با سطح صاف تیتانیوم، موجب تماس بیشتر با استخوان میشود.
6- طبقه بندی بر اساس طراحی بدنه ایمپلنت
- توخالی
- یکپارچه
- منفذ دار
- مسطح
- رِزوه دار
- استوانه ای
7- طبقه بندی بر اساس سطح ایمپلنت
- پوشیده
- بافت دار
- ماشینی
- صاف
8- انواع ایمپلنت از نظر متصل کننده ها
ایمپلنتهای دندانی بر اساس نوع یا شکل سرشان نیز دسته بندی میشوند. اباتمنت و ترمیم باید به سر ایمپلنت پیچ یا متصل شود که این کار توسط یکی از سه نوع متصل کننده اصلی زیر انجام میشود:
* متصل کننده شش ضلعی داخلی:
این متصل کننده ها شکل شش ضعلی (هگزاگونال) دارند و به صورت سوراخی در سر ایمپلنت هستند که دندانپزشک اباتمنت یا ترمیم را در آن پیچ میکند.
* متصل کننده شش ضلعی خارجی:
این متصل کننده شش ضلعی شکل، در راس سر ایمپلنت قرار میگیرد.
* متصل کننده هشت ضلعی داخلی:
این متصل کننده هشت ضعلی شکل (اکتاگونال) به شکل سوراخی در سر ایمپلنت دندان است که دندانپزشک اباتمنت یا ترمیم را در آن پیچ میکند.
9- انواع ایمپلنت بر اساس اندازه
* ایمپلنت با پلتفرم استاندارد:
این ایمپلنت ها قطری بین 3.5 تا 4.2 میلی متر دارند و معمولا در بخش جلوی دهان جایگذاری میشوند.
* ایمپلنتهای با پلتفرم پهن:
این ایمپلنت ها که 4.5 تا 6 میلی متر قطر دارند، معمولا در عقب دهان برای دندانهای مولر (آسیاب) استفاده میشوند.
* ایمپلنتهای باریک یا مینی:
این دسته از ایمپلنت ها قطری بین 2 تا 3.5 میلی متر دارند و در افرادی استفاده میشوند که فضای کافی بین ریشه دندانها برای ایمپلنتهای در اندازه معمولی وجود ندارد. همچنین زمانی که بیمار تراکم استخوانی کافی نداشته باشد از این ایمپلنت ها استفاده میشود.
10- انواع بر اساس روش کاشت
* فرورونده
این روش یکی از رایج ترین انواع ایمپلنت دندان است که در آن کاشت به صورت یک پیچ یا استوانه در استخوان فک قرار میگیرد و دارای پهنا و طول متفاوت می باشد. روی هر کاشت دندان می توان یک یا چند دندان را سوار کرد.
* برسازی درون کاشت دندانی
این نیز یکی از انواع ایمپلنت های دندان می باشد که از قالبی فلزی ساخته شده است و به استخوان فک چسبیده و در زیر لثه قرار می گیرد تا بتواند دندان ساخته شده را نگه دارد. این نوع ایمپلنت برای بیمارانی استفاده می شود که نمی توانند از دندان های مصنوعی معمول استفاده کنند و یا بیمارانی که مشکل حداقل ارتفاع استخوان دارند.
* ایمپلنت دارای چارچوب راموس
این نوع را وقتی می توان انجام داد که استخوان فک پایین برای استفاده از ایمپلنت دندان ریشه ای شکل بسیار ضعیف باشد، یا اگر بخواهیم ایمپلنت ساب پریواستیل انجام بدهیم. این مدل دارای چارچوب راموس در گوشه عقب استخوان فک در دهان (یعنی نزدیک دندان های عقل) و نزدیک چانه قرار می گیرد. وقتی که در آن قسمت قرار گرفت و بافت اطراف آن بهبود یافت، یک میله فلزی ظریف در اطراف بالای لثه مشاهده خواهد شد. دندان های مصنوعی در ادامه به صورتی ساخته می شوند که متناسب با این میله باشند. این نوع ایمپلنت مناسب استخوان فک های ظریف و ضعیف تر می باشد.
11- معروف ترین جنس ایمپلنت دندان کدام است؟
بیشتر ایمپلنت های دندان از فلز با کیفیتی به نام تیتانیوم ساخته می شوند. این فلز علاوه بر کیفیت بالا با بدن انسان سازگاری مناسبی دارد و می تواند برای این کار بسیار ایده آل باشد. تیتانیوم یک لایه ظریف بر روی سطح خود تولید می کند که از آن در برابر پوسیدگی محافظت می کند. این لایه در برابر اسید، ترکیبات نمک و اکسیژن مقاومت بالا دارد. علاوه بر این تیتانیوم ضد مغناطیسی بوده و هیچ گونه ضرری برای فرد ندارد. اصلی ترین دلیل استفاده از تیتانیوم این است که بدن انسان آن را به عنوان جسم خارجی پس نمی زند. تیتانیوم از سطوح مختلفی تشکیل شده است که شامل اسید H، اسپری پلاسما و پوشش هیدروکسی آپاتیت است. هیدروکسی آپاتیت ماده ای است که استخوان از آن ساخته می شود. این ماده در فرآیندی به نام اتصال زیستی به استخوان جوش می خورد.
12- بهترین نوع ایمپلنت چیست؟
بیماران هنگام مراجعه به دکتر ایمپلنت دندان (پریودنتیست) همواره به دنبال بهترین نوع ایمپلنت دندان می باشند. شاید دلیل اصلی این حساسیت، قیمت تمام شده ی بالای این درمان است. میزان موفقیت درمان دندان ایمپلنت همانند هر درمان پزشکی دیگری به عوامل متعددی نظیر دانش و مهارت متخصص کاشت ایمپلنت دندان (پریودنتیست)، شرایط سلامت بیمار، مراقبتهای پس از درمان و در نهایت نوع ایمپلنت دندان مورد استفاده بستگی دارد. بنابراین همواره می بایستی علاوه بر تمرکز بر بهترین مارک ایمپلنت، تمام موارد فوق الذکر مورد توجه قرارگیرند.
همچنین برای انتخاب بهترین نوع ایمپلنت باید موارد زیر را در نظر گرفت:
- قیمت
- پشتیبانی و کیفیت شرکت سازنده و خدمات پس از فروش
- میزان استخوان در دسترس
- میزان استحکام استخوان و زمان گذاشتن ایمپلنت
- اگر استخوان کافی برای گذاشتن ایمپلنت در دسترس نباشد می توان در شرایط خاص مقداری استخوان برگرفته از نقاط دیگر پیوند زد.
- همچنین بر حسب میزان سختی استخوان انواع پیچ دار و بدون پیچ ایمپلنت انتخاب می شود.
همانطور که دیدید، تنها انتخاب بیمار مهم نیست و خیلی موارد دیگر از نظر وضعیت بیمار باید مد نظر گرفته شود تا بهترین ایمپلنت برای آنها انتخاب شود. اینکه یک نوع ایمپلنت برای همه ی بیماران استفاده شود، کاری بسیار غیر هوشمندانه و غیر تخصصی است.
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.
مقاله های مرتبط:
ایمپلنت دندان و مراقبت قبل و بعد از آن
7 نکته مهم درباره ایمپلنت دندانی