آشنایی با قوانین و مقررات فوتبال

 

فوتبال ورزشی است تیمی که در آن دو گروه یازده نفره در مقابل هم بازی می‌کنند که یکی از آن‌ها در دروازه قرار می‌گیرد و بقیه با توجه به استراتژی بازی در نقاط مختلف زمین قرار می‌گیرند. در تقسیم‌بندی دقیق، بازیکن‌ها با توجه به مکان قرارگیری‌شان در زمین به مدافع، هافبک و مهاجم تقسیم می‌شوند.  

 
این ورزش در زمینی مستطیل شکل با پوشش چمن یا چمن مصنوعی انجام می‌گیرد که در انتهای عرضی دو ضلع آن دو دروازه قرار داده شده‌است. هدف وارد کردن توپ به دروازه حریف است. دروازه‌بان تنها کسی است که در این بازی حق دارد از دست‌ها و بازوهای خود برای گرفتن و مهار توپ استفاده کند. دیگر اعضای تیم توپ را اغلب با استفاده از پا و ضربه زدن به آن به گردش درمی‌آورند، گاه نیز ممکن است از سینه یا سر خود استفاده کنند. هر تیمی که بیش‌ترین گل را به حریف بزند برندهء بازی است. اگر بازی در پایان با گل‌های برابر پایان پذیرد نتیجه بازی را مساوی اعلام می‌کنند یا این که بازی به وقت اضافی کشیده می‌شود و سپس ممکن است ضربات پنالتی تعیین‌کننده بازی باشد.
 

قوانین فوتبال مدرن و به شکل امروزی آن در کشور انگلستان وضع شد. نهاد اداره‌کننده فوتبال در جهان فیفا نام دارد که اغلب آن را به اختصار فیفا می‌نامند.

 

داوری مسابقات فوتبال به عهدهء چهار داور است. یکی از داوران که به نام داور وسط معروف است که در زمین فوتبال هم‌راه با بقیهء بازیکنان حرکت می‌کند، دو کمک‌داور نیز در کناره‌های زمین قرار می‌گیرند و داور چهارم نیز بیرون زمین است.

 

هر تیم فوتبال دارای حداقل یک سرمربی، یک مربی و یک مربی دروازه‌بان است. هم‌چنین هر تیم دارای تعدادی بازیکن ذخیره‌است که می‌توانند در میان بازی با بازیکن‌های درون زمین تعویض شوند. تعداد تعویض‌های هر تیم به سه تعویض محدود است.

 

زمین بازی – اندازه ها

با توجه به اینکه مقررات فوتبال در انگلستان شکل گرفته است، اندازه زمین فوتبال هم در واحدهای امپریال بیان شده است و در قوانین مسابقه نیز معادل‌های متریک آن نیامده است، استفاده از واحدهای اندازه‌گیری به‌طور سنتی حتی در خارج از بریتانیا نیز مرسوم است.

 
 
 
 

مساحت زمین فوتبال:

 

یک زمین استاندارد فوتبال بزرگسالان برای مسابقات بین‌المللی می‌بایست 110  تا 120 یارد (قدم) (معادل 100 تا 110 متر) طول و 70 تا 80 یارد (64 تا 75 متر) عرض داشته باشد. زمین‌های مسابقات داخلی، می‌تواند بین 91 تا 120 متر طول و 45 تا 91 متر عرض داشته و نباید مربع باشد.

 

علامت گذارى زمین

علامت گذارى زمین بازى بوسیله خطوط مشخص می شود، ضخامت خطوط متعلق به محوطه مربوط مى باشد. خطوط بلندتر را خطوط طولى و خطوط كوتاه تر را خطوط دروازه می نامند.

 

ضخامت كلیه خطوط نباید بیشتر از 12 سانتی متر باشد.

 

زمین بازى بوسیله خط میانى به دو نیمه تقسیم می شود.

 

مركز زمین بازى در وسط خط میانى مشخص میشود و یك دایره به شعاع 9.15 متر در اطراف آن رسم شده می شود.

 

محوطه جریمه (پنالتى)

در جلوی هر دروازه محوطه مستطیل شکلی وجود دارد، به عرض 16.5 متر و طول 40.3 متر، از خط دروازه، که به محوطه جریمه و محوطه هجده قدم یا پنالتی معروف است، در این محوطه دروازه‌بان قادر است توپ را با دست لمس کرده و بگیرد و خطای بازیکنان حریف با ضربه پنالتی جریمه می‌شود.

 

وسایل بازیکنان

 

وسایل اساسى

 

وسایل اساسى و اجبارى بازیكنان عبارت است از:

 

پیراهن

 

 شورت – اگر زیر شورتى استفاده می شود، رنگ آن باید به رنگ اصلى شورت باشد.

 

 جوراب ساق بلند

 
 

 محافظ ساق

 

كفش

 
 

محافظ ساق

 

 كلا”‌ بوسیله جوراب پوشیده شود

 

 از جنسهاى مناسب مانند: لاستیك، پلاستیك یا نظیر آنها ساخته شود

 

محافظت معقولانه اى را فراهم كند

 

دروازه بانها

 

هر دروازه بان باید از رنگهایى استفاده كند كه با رنگ لباس سایر بازیكنان، داور و كمك داوران مغایر باشد.

 

تخلفات و تنبیهات

 

براى هر گونه نقض این قانون:

 

احتیاج نیست بازی متوقف شود.

 

داور به بازیكنى كه وسایلش نقض دارد دستور می دهد كه جهت درست كردن وسایل خود، زمین را ترك كند.

 

 بازیكن پس از اینكه نوپ در بازى متوقف شد، زمین را ترك می نماید، مگر اینكه بلافاصله وسایل خود را اصلاح كند.

 

 بازیكنى كه براى اصلاح وسایل خود زمین را ترك كرده نمی تواند بدون اجازه داور دوباره وارد شود.

 

 قبل از ورود مجدد بازیكن به زمین بازى، داور وسایلش را كنترل كند كه درست و منطبق با قانون باشد.

 

 بازیكن تنها موقعى میتواند مجددا به زمین بازى برگردد كه توپ خارج از بازى باشد.

 

بازیكنى كه زمین بازى را به دلیل نقض این قانون ترك می كند و سپس بدون اجازه داور دوباره وارد زمین می شود، با نشان دادن كارت زرد به او اخطار داده می شود.

 


 

مدت بازى

 

مدت بازى شامل دو وقت مساوى چهل و پنج دقیقه اى می باشد، مگر اینكه طور دیگر بین داور و دو تیم موافقت به عمل آید.

 
 

هر نوع توافق در مورد تغییر زمان بازى (براى مثال كم كردن زمان هر نیمه به 40 دقیقه به دلیل كمى نور) باید قبل از آغاز بازى و با رعایت مقررات رقابتها، مشخص می شود.

 
 
 

مدت بین دو نیمه

 

بازیكنان مستحق استفاده از مدت استراحت بین دو نیمه می باشند.

 

زمان استراخت بین دو نیمه نباید بیشتر از 15 دقیقه باشد.

 

مقررات رقابتها، باید مدت استراحت بین دو نیمه را مشخص كند.

 

زمان استراحت بین دو نیمه، تنها با مواقفت داور می تواند تغییر كند.

 

شروع بازی

 

بازی با قرعه كشى بوسیله سكه مشخص می شود، تیمى كه برنده قرعه است تصمیم می گیرد كه به كدام دروازه در نیمه اول حمله كند (در واقع كدام طرف زمین بازى كند).

 

تیم دیگر ضربه آغاز مسابقه را خواهد زد.

 

تیم برنده قرعه، ضربه آغاز مسابقه را در نیمه دوم خواهد زد.

 

در نیمه دوم مسابقه، تیمها زمینها را تعویض كرده و به دروازه مقابل حمله می كنند.

 
بازی با قرعه كشى بوسیله سكه مشخص می شود، تیمى كه برنده قرعه است تصمیم می گیرد كه به كدام دروازه در نیمه اول حمله كند (در واقع كدام طرف زمین بازى كند)

 

چگونگى شروع مسابقه

 

 تمام بازیكنان در نیمه زمین متعلق به خود قرار می گیرند.

 

 بازیكنان دسته مقابل شروع كننده باید حداقل 9.15 متر از توپ فاصله گرفته تا توپ در بازى قرار گیرد.

 

 توپ ثابت روى نقطه مركزى قرار می گیرد.

 

داور علامت می دهد.

 

وقتى كه به توپ ضربه زده شد و به طرف جلو حركت كرد، توپ در بازى خواهد بود.

 

زننده ضربه نمی تواند براى بار دوم با توپ بازى كند تا توپ بوسیله بازیكن دیگرى لمس شود.

 

بعد از به ثمر رسیدن گل بوسیله یك تیم، ضربه شروع به وسیله تیم دیگر اجرا می شود.

 

وظایف کمک داور

 

کمک‌داوران وظایف گوناگونی دارند امّا مهم‌ترین آن‌ها آفساید است که کمک داور با بالا بردن پرچم خود اعلام می‌کند. یک کمک‌داور برای گرفتن آفساید باید دقت و تمرکز بالایی داشته باشد. از وظایف دیگر کمک‌داوران اعلام گل است. اعلام خارج شدن توپ از زمین یا اوت شدن هم از وظایف کمک‌داوران است.

 

وسایل کمک داور مهم ترین وسیله‌ی کمک‌داور پرچم است. که معمولاً به رنگ زرد، قرمز یا مخلوطی از آن‌هاست. از دیگر وسیله‌هایی که به تازگی در بین داوران رواج پیدا کرده است سیستم مخابراتی است که داوران با استفاده از این دستگاه می‌توانند بهتر و سریع‌تر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

 

آفساید

 

بعضی تیم ها با آفساید گیری قهرمان می شوند . به منظور این که مدافعین در عمل آفساید گیر ی کاملا موفق باشد باید در مقابل بازیکنان بسیار سریع مراقب باشند .

 

اولین اصول آفساید مربوط به سال 1866 می باشد . منظور از آفساید این بوده است که اگر بازیکنی جلوتر از توپ قرار گرفت ، آفساید محسوب شود . در آن زمان فوتبال گروهی امروز با مقررات موجود وجود نداشت . به جز دروازه بان ، تنها دو یا سه مدافع وجود داشتندکه برحسب موقعیت ، و زمانی که تیم حریف حمله می کردبه عقب برمی گشتند .

 

دو نوع آفساید وجود دارد :

 

•موقعیت آفساید

 

•آفساید در خطا (مدافعین)

 

موقعیت آفساید

 

بازیکنی که جلو تر از مدافعین قرار بگیرد در موقعیت آفساید است . اگر یار خودی توپ را به او پاس بدهد ، او در موقعیت بازی قرار گرفته و بنابراین آفساید اعلام می شود . برای خنثی کردن آفساید ، مهاجم باید یار خود را از موقعیت آفساید بیرون آورد .در موقعیت آفساید بازیکن باید حرکت نکرده و عملا آن را نشان دهد (ساکن بماند). توجه داشته باشید که موقعیت آفساید بستگی به نظر داور دارد. تنها او است که شرکت یا عدم شرکت بازیکن در کار تیمی را تشخیص می دهد

 
اولین اصول آفساید مربوط به سال 1866 می باشد . منظور از آفساید این بوده است که اگر بازیکنی جلوتر از توپ قرار گرفت ، آفساید محسوب شود . در آن زمان فوتبال گروهی امروز با مقررات موجود وجود نداشت . به جز دروازه بان ، تنها دو یا سه مدافع وجود داشتندکه برحسب موقعیت ، و زمانی که تیم حریف حمله می کردبه عقب برمی گشتند
 

آفساید در خطا (مدافعین)

 

بازیکنی که در یک خط با مدافعین قرار بگیرد آفساید محسوب می شود . جلو آمدن مدافعین موجب وضعیت آفساید در خط یا موقعیت آفساید می شود .

 

توپ بازی

 

جنس و اندازه توپ:

 

باید کروی باشد.

 

از چرم یا جنسهای مناسب دیگر ساخته شده باشد.

 

این مطلب توسط آقای بهزاد زیبائی – کارشناس ارشد تربیت بدنی تهیه شده است.