گرفتگی صدا و حنجره چگونه ایجاد می شود؟ زمانی که انسان صحبت می کند، تارهای صوتی دچار لرزش می شوند و در نتیجه صدای شما تولید می شود. ریه، حنجره و دهان از جمله اعضای بدن هستند که در تولید صدا نقش دارند و آسیب دیدن هر کدام از این قسمت ها می تواند سبب بروز اختلال در صدای فرد شود. زمانی که در صدای طبیعی فرد تغییری ایجاد شود، گفته می شود شخص دچار گرفتگی یا خشونت صدا شده است.
گرفتگی صدا چیست؟
زمانی که شما عمل بازدم را انجام می دهید، هوا از داخل گلو و تارهای صوتی عبور می کند و باعث باز شدن دهان و بینی می شود. هنگام صحبت کردن، تارهای صوتی مانند زمانی که هوا از بین آنها عبور میکند، باعث ایجاد لرزش و تولید صدای خاص شما می شود. اختلالات صدا معمولا به احساس درد و ناراحتی هنگام صحبت کردن، اشکال در کنترل صدا هنگام بلند حرف زدن یا فریاد زدن یا کیفیت صدا گفته می شود.
.
.
علائم نشان دهنده وجود در صدا
- کشف هم زمان توده در گردن
- سابقه مصرف دخانیات یا الکل
- علایم نورولوژیک (عصبی)
- علایمی که پس از جراحی (لوله گذاری داخل نای یا جراحی گردن) بهبود نیابند
- علایم در فرد دچار ضعف سیستم ایمنی بدن
- علایمی که پس از تروما رخ دهند
- کاهش وزن بدون علت
.
.
کم کاری تیروئید و گرفتگی صدا
بعضی از علل گرفتگی صدا سیستمیک هستند؛ یعنی یک بیماری عمومی رخ می دهد که گرفتگی صدا نیز جزئی از علائم آن است. در کم کاری تیروئید نیز ممکن است قسمت های مختلف بدن دچار اِدم شود. این وضعیت در حنجره به شکل تغییر صدا خودش را نشان خواهد داد.
.
.
تحریک مداوم حنجره و گرفتگی صدا
طبیعی است زمانی که حنجره بیش از حد معمول تحریک شود، گرفتگی صدا اتفاق بیفتد. به همین دلیل، برگشت اسید معده به مری یا ریفلاکس معدی-مری یکی از علل شایع تغییر صداست که البته معمولا چندان توجهی به آن نمی شود. در این شرایط ممکن است بیمار به پزشکان مختلف مراجعه نماید و داروهای متفاوتی را هم مصرف کند، اما عامل اصلی گرفتگی صدا همان ریفلاکس است.
.
.
سینوزیت مزمن و گرفتگی صدا
سینوزیت مزمن از دیگر بیماری هایی است که می تواند با گرفتگی صدا نمایان شود. در واقع، با توجه به این که در سینوزیت مزمن دیگر مانند سینوزیت حاد با سردرد و علائم معمول سینوزیت رو به رو نیستیم، باید به علائم خاص آن توجه داشته باشیم.
در سینوزیت مزمن، ترشحات سینوس به طور مداوم از پشت حلق می آید و حنجره را تحریک می کند. بنابراین ترشحات پشت بینی و تغییر صدا از علائمی است که در این بیماران اتفاق می افتد. در صورتی که گرفتگی صدا بیش از دو هفته ادامه پیدا کند، حتما باید برای بررسی های بیشتر به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
.
.
بیماری های قفسه سینه و گرفتگی صدا
هرگونه بیماری موجود در قفسه سینه میتواند خود را به صورت گرفتگی صدا نشان دهد. به عنوان مثال، بیماری آسم یا ضایعات خوش خیم و بدخیم در ناحیه ریه به علت فشار وارد شونده بر عصب طناب صوتی، میتواند عوارض خود را به صورت گرفتگی صدا نشان دهد. حتی یک اشکال در ریه امکان دارد خود را در حنجره به صورت گرفتگی صدا نشان دهد.
.
.
عمل های جراحی و گرفتگی صدا
هم چنین گاهی افرادی که تحت عمل های جراحی و بیهوشی عمومی قرار می گیرند، دچار گرفتگی صدا می شوند، چرا که گاهی تماس مکرر طناب صوتی با لولههایی که برای ورود گازهای بیهوشی به ریه، داخل حنجره گذاشته میشوند، میتواند موجب ایجاد التهاب طناب صوتی و گرفتگی صدا شود. بر این اساس احتمال گرفتگی صدا در زنانی که به صورت سزارین زایمان کرده اند، به ویژه اگر چندین بار و مکرر تحت عمل جراحی بیهوشی قرار گرفته باشند، بیشتر خواهد بود.
.
.
عوامل موضعی را فراموش نکنید!
در کنار بیماری هایی که می تواند موجب گرفتگی صدا شود، برخی عوامل موضعی هم در این زمینه نقش دارد و تغییراتی را در طناب صوتی ایجاد می کند. به عنوان نمونه، افراد سیگاری و کسانی که از صدای خود زیاد استفاده می کنند، ممکن است در معرض خطر تورم طناب صوتی باشند.
این تورم در مراحل اولیه به شکل ندول حنجره نمایان می شود و ممکن است با درمان های علامتی بهبود یابد. به عنوان نمونه، اگر در مراحل ابتدایی بیمار خیلی حرف نزند، فریاد نکشد و از صدایش استفاده نکند، این تورم برطرف خواهد شد اما اگر وضع ادامه یابد، این ندول پیشرفت کرده و به مرحله ای می رسد که دیگر قابل برگشت نیست. بنابراین با پیشرفت مشکل، ممکن است جراحی لازم شود.
.
.
دلایل شایع گرفتگی صدا عبارتند از :
- تومور خوش خیم تار صوتی، پولیپ بینی یا کیست
- رفلاکس معده
- آلرژی
- استنشاق مواد محرک دستگاه تنفسی
- سیگار کشیدن
- مشکلات تیروئیدی
- ضربه به حنجره / تار صوتی
- شرایط عصبی (بیماری پارکینسون و سکته ی مغزی)
- سرطان حنجره
- سرفه مزمن
.
.
دلایلی که کمتر رایج هستند :
- آسیب یا تحریک ناشی از لوله تنفس و یا برونکوسکوپی
- آسیب به عصب ها و ماهیچه های اطراف حنجره (ناشی از ضربه یا جراحی)
- جسم خارجی در مری یا نای
- بلع مایع شیمیایی خشن
- تغییرات در حنجره در دوران بلوغ
- تیروئید یا سرطان ریه
- غده ی تیروئید
.
.
راه های درمانی برای گرفتگی صدا چیست؟
درمان گرفتگی صدا به علت پیش زمینه ای آن بستگی دارد به عنوان مثال :
_التهاب حنجره ی حاد که از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی ناشی شده است، معمولا بعد از این که عفونت از بدن خارج شد بهبود می یابد. درمان محافظه کارانه با سرفه کردن نیز می تواند سبب مرطوب شدن هوای دهان و برطرف شدن گرفتگی صدا شود.
_استراحت دادن صدا نیز برای جلوگیری از تحریک بیشتر و آسیب به تارهای صوتی پیشنهاد می شود.
_آنتی بیوتیک ها برای همه ی انواع التهاب حنجره پیشنهاد نشده اند.
ترک سیگار برای افرادی که سیگار می کشند، پیشنهاد می شود.
_افرادی که به دلیل استفاده ی بیش از حد یا استفاده ی نادرست از صدا دچار گرفتگی صدا شده اند، می بایست به صدای خود استراحت دهند. چرا که اگر صدایشان به صورت جدی در طول زمانی که دچار عفونت بوده اند، استفاده شود، می تواند یک آسیب جدی برای تارهای صوتی (مانندخونریزی تارهای صوتی به وجود بیاورد.
_داروهای مورد استفاده برای رفلاکس معده یا آلرژی (اگر هر کدام از این دو مورد در علل پیش زمینه ای یافت شود) می تواند گرفتگی صدا را درمان کند.
_در بعضی موارد مانند تومورهای خوش خیم یا پولیپ، آسیب به حنجره (تارهای صوتی) و سرطان حنجره، ممکن است به جراحی بینی یا جراحی حنجره نیاز باشد.
.
.
مراقبت های خانگی گرفتگی صدا و هنجره
* گرفتگی صدا ممکن است کوتاه مدت (عفونت) یا بلند مدت (مزمن) باشد. در این صورت استراحت و زمان می تواند سبب بهبود آن شود. اگر گرفتگی صدای شما برای هفته ها و ماه ها ادامه پیدا کند، می بایست توسط یک متخصص بررسی شود.
* فقط هنگامی که لازم است صحبت کنید.
* مایعات زیادی بنوشید تا راه های عبور هوا مرطوب شوند. (غرغره کردن کمکی نخواهد کرد)
* از یک بخارساز استفاده کنید تا هوایی که می خواهید نفس بکشید را مرطوب کند.
* از فعالیت هایی که به تارهای صوتی فشار می آورد اجتناب کنید. مانند: زمزمه کردن، فریاد زدن، گریه کردن و آواز خواندن.
* اگر گرفتگی صدای شما ناشی از رفلاکس معده است، برای کاهش اسید معده از دارو استفاده کنید.
.
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.
سلام ممنون بابت پست اما من ۲ سال است که صدای من مشکل داره که نمیتوانم با صدای بلند صحبت کنم مثلا در جای شلوغ که باید با صدای بلند صحبت کرد
من نمیتوانم صحبت کنم چون صدان در نمیاد?
لطفا مواب بدید ایا مشکلی است
سلام لطفا مطلب زیر را مطالعه فرمایید
گرفتگی صدا نشانه این مشکلات است
يك هفته است نميتوانم صحبت كنم دليلش چيه؟اصلا صدام درنمياد
سلام شما عصبی شده اید؟ گاهی اوقات اختلالاتی که روی اعصاب شما تاثیر میگذارد می تواند روی نواحی دیگر مثل حنجره و تارهای صوتی هم تاثیر بگذارد