کرفس یکی از سبزیجات پرخاصیت و سودمندی است که ارزش غذایی برگ،ساقه و تخم کرفس و خواص درمانی آنها، باعث شده که امروزه برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده از آن توسط متخصصان تغذیه به بیماران توصیه شود. خواص کرفس و فواید درمانی آن شامل خاصیت ضد التهابی، ضد نفخ، مسهل، مدر، مقوی، آرامبخش، ضد فشار خون و آنتی اکسیدان میباشد. در طب سنتی از خواص کرفس برای درمان بیماری هایی نظیر نقرس، برونشیت، آسم و اختلالات گوارشی استفاده میشده است. همچنین متخصصان طب سنتی، برای درمان اختلالات قاعدگی نظیر بی نظمی و عقب افتادن و افزایش شیر مادران شیرده مصرف این سبزی معطر و پرخاصیت را به زنان توصیه مینمودند. برای آشنایی بیشتر با خواص کرفس و فواید آن در درمان بیماریها در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
گیاه شناسی کرفس
کرفس گیاهی دو ساله است، یعنی در سال اول برگ تولید میکند و در سال دوم ساقه هوایی گل دهنده ظاهر میشود و بذر میدهد. این گیاه در برخی شرایط مانند گیاهان یکساله در سال اول تولید گل و بذر مینماید. گلهای کرفس کوچک و سفید رنگند که به صورت چتر مرکب ظاهر میشود و در انتهای ساقه گل دهنده به ارتفاع 60 تا 90 سانتی متر قرار میگیرد. برگهای آن دارای ظاهری شفاف، کمی ضخیم و مرکب از 3 تا 7 برگچه مثلث یا لوزی شکل دندانه دار و بسیار معطر است.
خواص کرفس (طبیعت و خواص درمانی)
طبع کرفس گرم و خشک است. برگ های کرفس حاوی چربیهای فرار ضروری مورد نیاز بدن می باشد. اسانس حاصل از این سبزی نیز تسکین دهنده عصبانیت، شرایط نقرسی و تورم مفاصل است. علاوه بر این کرفس ادرار آور است و مایعات اضافی بدن را دفع می کند.
سایر خواص کرفس به طور خلاصه عبارتند از:
- یکی از خواص کرفس پیشگیری از تشکیل سنگ کیسه صفرا و کلیه است. همچنین متخصصان تغذیه معتقدند، کرفس بهترین ماده غذایی است که میتواند با پاککردن کلیه و مجاری ادراری، عفونت مجاری ادرار و اسید اوریک بالا را از بین ببرد.
- کمک به درمان اختلالات خواب از موارد مصرف کرفس میباشد. این سبزی به علت داشتن روغنهای طبیعی و ضروری، املاح، ویتامینها و هورمونهای گیاهی، سبب ایجاد نوعی آرامش در بدن میشود و سیستم مغز و اعصاب را تسکین میدهد.
- مصرف کرفس به دلیل اینکه حاوی مقدار زیادی فیبر غیر محلول می باشد، برای لاغری و کاهش وزن بسیار موثر است.
- کرفس نیز نظیر سایر سبزیجات دارای مواد آنتی اکسیدان بسیار فراوان بوده و در نتیجه در پیشگیری و بروز انواع سرطان به ویژه سرطان دستگاه گوارش و سرطان ریه و حفره دهانبه بدن کمک می کند.
- از فواید مصرف کرفس کمک به کاهش فشار خون و کلسترول خون میباشد. از این رو مصرف آن به بیماران قلبی عرقی توصیه میگردد.
- کرفس درمان کننده سوء هاضمه به شمار می رود و از آن جایی که دارای خواص ضد التهابی است در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های دوران بارداری نفش مهمی دارد.
- یکی از مهمترین خواص کرفس، حفظ سلامتی پوست می باشد.
- کرفس تقویتکننده و محرک نیروی جنسی است و در کل برای تقویت عمومی بدن بسیار مفید است.
- به طور کلی ویتامین ب6 و اسید پانتوتنیک موجود در کرفس بههمراه منیزیم و کلسیم، اثر مثبتی در تقویت ماهیچهها دارد و دارای آثار شگرفی در ایجاد آرامش روانی است.
ارزش غذایی و مواد موثر موجود در کرفس
کرفس سرشار از ویتامینهای کا، ث و منبع بسیار خوبی برای تامین فولات، فیبر غذایی، پتاسیم، مولیبدن و منگنز است. مواد معطری مانند لیمونن، ترپینئول، کاروئل و مشتقات اسید کافئیک از دیگر مواد موثر موجود در گیاه کرفس میباشد.
مضرات کرفس (توصیه هایپزشکی و موارد منع مصرف)
- کرفس از گروه گیاهانی است که قابلیت جذب سموم شیمیایی و آلاینده های خاک را دارد و تجمه سموم نباتی در آن نسبتا بالا است، بنابراین توصیه میگردد در صورت امکان از کرفسهایی که به شیوه ارگانیک کشت میشند استفاده کنید.
- لازم است بدانید هر یک ساقه متوسط کرفس در حدود 35 میلی گرم سدیم دارد و بنابرانین افرادی که محدودیت مصرف نمک دارند و دارای فشار خون بالا هستند ، بایستی این مقدار نمک موجود در کرفس را در محاسبات رژیم غذایی خود منظور دارند.
- خوردن کرفـس برای بیماران مبتلا به صرع مضر است؛ زیرا حملهها را تحریک میکند، همچنین افرادی که به ورم کلیه مبتلا هستند نیز بایستی در مصرف کرفس احتیاط کنند.
منبع: ستاره