ریزش مو در آقایان بیشتر دیده میشود. معمولا به هنگام مواجه شدن با این موضوع به پزشک مراجعه کرده و خواستار توقف آن میشویم. یکی از داروهایی که در این زمینه تجویز میشود دوتاستراید(آوودارت) است. در ادامه با نحوه مصرف و عوارض احتمالی آن آشنا میشوید.
دوتاستراید (آوودارت) چیست؟
دوتاستراید (Dutasteride) با نام تجاری آوودارت (Avodart) جزو مهارکننده هورمونهای آندروژنی است که به منظور درمان ریزش مو بر پایه مشکلات هورمونی آقایان تجویز میشود. همچنین این دارو در درمان هیپرپلازی یا بزرگی خوشخیم پروستات هم مورد مصرف قرار میگیرد.
دوتاستراید به خوبی از دستگاه گوارش جذب میشود و جذب آن تحت تاثیر غذا قرار ندارد. این دارو در کبد متابولیزه شده و متابولیتهای آن اغلب از طریق مدفوع دفع میگردند.
توجه: دوتاستراید (آوودارت) برای پیشگیری از سرطان پروستات تائید نشده است.
چنانچه به منظور درمان ریزش موهایتان قصد دارید مصرف این دارو را شروع کنید پیشنهاد میکنیم راهکارهای طب سنتی را برای برطرف کردن ریزش موها امتحان کنید.
موارد مصرف، عورض و تداخل دارویی:
موارد مصرف | درمان ریزش مو آقایان بزرگی خوش خیم پروستات |
عوارض | کاهش میل جنسی، کاهش حجم انزال، بزرگی پستان، واکنشهای حساسیت مفرط شامل تورم لب و راش پوستی |
تداخل دارویی | مهارکنندههای سیتوکروم پی 450، آنتاگونیستهای کانال کلسیمی، کلسترامین، دیگوکسین و وارفارین |
توجه: عوارض در دوتاستراید با توجه به نیمه عمر طولانی ماندگاری بیشتری داشته و احتمالا روزها تا ماهها ادامه دارد و میزان برگشتپذیری آن عوارض کمتر است بنابراین در بیمارانی کاربرد دارد که نتیجه مناسبی از فیناستراید (دارویی مشابه با عملکرد دوتاستراید) نگرفتهاند. برای آشنایی بیشتر با فیناستراید به لینک زیر رجوع کنید.
توجه: در برخی افراد در ابتدای استفاده از این دو دارو پدیدهای به نام “ریزش آغازین” گزارش شده است که این پدیده با شروع تغییر میزان DHTT بروز مینماید و نشانه پاسخگویی بدن شما به درمان از طریق این دو دارو (فیناستراید یا دوتاستراید) است، این به نوبه خود خبر خوبی است چون خیال شما را از جهت اثربخشی دارو راحت میکند، پس از چند هفته این پدیده رفع شده و رویش مجدد موها آغاز میشود، این پدیده در مورد افراد محدودی اتفاق میافتد، از این رو چنانچه این علایم ریزش آغازین را مشاهده نکردید دال بر عدم پاسخگویی بدن شما به فیناستراید یا دوتاستراید نیست.
مقدار و نحوه مصرف
برای مصرف این دارو میتوان روزانه یک کپسول معادل 0.5 میلیگرم از راه خوراکی همراه یا بدون غذا طبق نظر پزشک مصرف کرد.
نکاتی که در ارتباط با مصرف دوتاستراید(آوودارت) باید بدانید
- اگرچه مصرف این دارو توسط زنان صوت نمیگیرد اما باید بدانید برای زنان بارداری (یا شیردهی) مضر بوده و میتواند آسیبهای جدی به جنین برساند. بنابراین زنان باردار یا خانمهایی که قصد باردار شدن دارند نباید با محتویات کپسول در تماس باشند.
- در طول درمان با دوتاستراید، در صورت باردار بودن یا امکان بارداری همسر، از رابطه جنسی بدون کاندوم خودداری نمایید زیرا دارو در مایع منی ترشح میشود.
- در طول درمان با این دارو احتمال بروز ناتوانی جنسی، کاهش میل جنسی و کاهش حجم مایع انزال وجود دارد.
- مصرف این دارو در کودکان ممنوع است.
توصیهها و مراقبتهای پرستاری
- قبل از تجویز دارو با انجام بررسیهای اورولوژیک، احتمال وجود سرطان پروستات، مثانه هیپوتونیک و تنگی مجرا را رد نمایید.
- در طول درمان بیمار را از نظر سطح PSA سرم کنترل نمایید. افزایش سطح PSA سرم ممکن است به دلیل وجود سرطان پروستات یا عدم پاسخ درمانی به دوتاستراید باشد.
- بیمارانی که دچار حجم زیاد باقی مانده ادراری و کاهش شدید جریان ادرار هستند، ممکن است مورد مناسبی برای مصرف دوتاستراید نباشند.
- آزمایشات بررسی کبد را قبل از شروع درمان مد نظر قرار دهید.
منبع: ستاره