هفته یازدهم بارداری هم فرا رسید. در این هفته ممکن است شما علائم عجیبی در بدن خود احساس کنید و دچار احساسات مختلفی شوید. بهتر است خود را نگران نکنید و تنها بدانید لازم است با مشاهده ی کدام علامت ها به پزشک مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید این تنها شما نیستید که در طول دوران بارداری با این علائم رو به رو شده اید. در این مطلب به بیان مراقبت ها و توصیه های لازم در هفته یازدهم بارداری خواهیم پرداخت.

کودک شما در هفته یازدهم بارداری چگونه تغییر می کند؟

میزان عروق خونی درون جفت رو به افزایش است تا بهتر بتواند مواد مغذی را به جنین برساند. گوش های جنین در جای درستی در دوطرف سر او قرار میگیرد؛در حال حاضر چندین حلقه از روده (از بند ناف به شکم) پ،نیز تشکیل شده است. پوست او هنوز شفاف است و به همين خاطر مي توان اكثر رگهاي خوني او را به وضوح ديد. بعضي از استخوانهاي او در حال تشكيل شدن بوده و ريشه دندانهاي كوچك او به تدريج در زير لثه اش ظاهر مي شوند.

برآمدگی پیشانی او کمتر شده است؛اگر کودک شما دختر باشد تخمدانهای او در حال شکل گیری هستند. انگشتان دست و پاي او كاملا از يكديگر جدا شده اند و او به زودي قادر خواهد بود كه مشتش را باز و بسته كند. او لگدهاي آرامي مي زند و كش و قوس مي آيد؛ حركات ريز او به قدري نرم و روان است كه بيشتر شبيه به رقص در آب مي ماند. با رشد بدن او، اين حركتها نيز بيشتر شده و رشد يافته تر و كاربردي تر خواهند شد. با رشد پرده ديافراگم، كوچولوي شما ممكن است سكسكه هم بكند. از آنجا كه او هنوز خيلي كوچك است، تنها بين هفته هاي شانزدهم تا بيستم قادر خواهيد بود براي اولين بار اين حركات او را احساس كنيد. حالت بدن او که شبیه حرف C و خمیده بود کم کم دارد صاف میشود. اندام تناسلی خارجی فرزندتان تا آخر این هفته شکل میگیرد البته پایان هفته 14 ام تشخیص آن راحت تر خواهد بود.

کودک شما در هفته یازدهم بارداری چقدر بزرگ شده است؟

 

با اندازه گیری جنین در هفته یازدهم بارداری، متوجه خواهید شد که قد فرزندتان تقریبا 4 تا 3/4 سانتی متر است. همچنین، او ممکن است در این دوره 7 گرم وزن داشته باشد. حال جنین به اندازه انگشت شست یک آدم بزرگسال بوده و زیر بنای خود را در این مرحله از بارداری کامل کرده است. شکل جنین شما در این هفته ها مانند خزندگان بوده و به نظر می رسید که بیگانه ای از کرات دیگر است، در واقع بیشتر شبیه به یک نوزاد انسان مینیاتوری، با یک سر بزرگ دیده می شد. به همین دلیل، سر بزرگ او نزدیک به نیمی از طول بدن و همچنین وزنش را به خود اختصاص داده است.

هفته یازدهم بارداری و تغییرات در بدن مادر

شما یک سوم از راه را پیموده اید.ممکن است تغییراتی در رشد موها و ناخن های خود احساس نمایید. ممکن است درجه حرارت بدن شما بالا رود و مدام تعریق نمایید.

علائم هفته یازدهم بارداری

1- کمر درد

ممکن است در هفته یازدهم از ماه سوم بارداری ، شروع به احساس درد در ناحیه کمر خود و تداوم آن در طول دوران بارداری کنید، اما به یاد داشته باشید که اتفاق بسیار رایجی در بین مادران حامله است. چون در دوران بارداری رحم در حال رشد سریع می باشد و فشار فوق العاده ای بر عضلات کمر و لگن وارد می شود، ممکن است باعث ایجاد کمر درد در مادر و ادامه آن در کل دوران بارداری شود.

2-عفونت مجاری ادراری

شما به عنوان یک مادر حامله، در دوران بارداری بیشتر از ناحیه UTI که آسیب پذیر بوده و در رحم شما به طور مستقیم و در بالای مثانه قرار دارد، دچار مشکل می شوید. چون رحم زنان باردار به سرعت رشد می کند، جلوی مثانه و مجرای خروجی مثانه قرار می گیرد و از تخلیه کامل ادرار مثانه زنان باردار با وارد کردن فشار به آن جلوگیری خواهد کرد. مقداری از ادرار که در دستگاه های ادراری باقی می ماند، باعث عفونت مجاری ادراری در زنان باردار خواهد شد.

یکی دیگر از علت هایی که باعث بروز خطر عفونت ادراری در دوران بارداری می شود، ترشح زیاد هورمون های بارداری در این دوره است که سبب ایجاد تغییرات بسیاری در دستگاه ادراری شده و آن را بیشتر در معرض عفونت قرار خواهد داد. اگر عفونت دستگاه ادراری در زنان باردار به موقع درمان نشود، ممکن است گسترش یافته و باعث آلوده شدن کلیه ها به این عفونت شود.

دقت داشته باشید که عفونت ادراری در زنان باردار باعث به دنیا آمدن نوزاد با وزن کم و همچنین تولد قبل از موعد نوزاد در آن ها خواهد شد. اگر زودتر اقدام به درمان عفونت مثانه گردد با استفاده از یک دوره ساده از آنتی بیوتیک های خوراکی این بیماری درمان خواهد شد. اما باز هم تاکید می کنیم که عفونت ادراری در صورت عدم درمان، آسیب زیادی به شما و فرزندتان خواهد رساند.

علائم عفونت ادراری در دوران بارداری دارد :

تکرر ادرار (که متاسفانه بخشی از علائم اولیه بارداری هم هست)
• احساس سوزش هنگام دفع ادرار
• درد مبهم یا گرفتگی عضلات در پشت کمر و پایین شکم
• وجود ادرار با بوی نامطبوع
• غلیظ شدن ادرار

علائمی که در هفته یازدهم ادامه خواهند داشت:

  • افزایش دفعات ادرار
  • خستگی شدید
  • غش کردن یا احساس سرگیجه
  • نوسانات خلقی
  • به وجود آمدن نگرانی ها در مورد بدن خود مادر
  • ویار صبحگاهی
  • تهوع و استفراغ
  • تنگی نفس
  • سوزش سر دل
  • افزایش ترشحات واژن
  • نفخ شکم
  • یبوست
  • سرگیجه
  • سردرد
  • کم خونی
  • پیکا
  • استرس بارداری
  • تغییر وریدی در کل رگ های بدن
  • به وجود آمدن چالش های عاطفی
  • سوء هاضمه و یبوست
  • به وجود آمدن لکه ها ی پوستی حاملگی
  • آکنه یا حساسیت های بارداری
  • التهابات لثه در دوران بارداری

هفته یازدهم بارداری و ورزش های مناسب برای مادر

1. انجام دادن ورزش‌های مخصوص ماهیچه‌های لگن می تواند به قوی شدن عضلات این ناحیه منجر شود و قوی بودن این عضلات در آینده به شما بسیار کمک خواهد کرد. از همین ابتدا بهتر است از اضافه وزن مجاز در دوران بارداری مطلع باشید تا با تغذیه صحیح و فعالیت درست وزن خود را متناسب نگه دارید. و همان طور که پیش از این هم اشاره شد در بخش وزن گیری در بارداری اوما، شما براحتی میتوانید از وزن مناسب خود در این دوران آگاه شوید.

2. فعالیت داشته باشید. ممکن است فعالیت در این دوران برای شما سخت باشد اما به یاد داشته باشید که ورزش منظم به شما انرژی بیشتری می‌دهد.

3. اگر در هنگام ورزش علائم زیر را مشاهده کردید حتما با پزشک خود تماس بگیرید. این علائم عبارتند از:

  • خونریزی واژینال
  • تنگی نفس
  • سردرد
  • درد قفسه سینه
  •  ترشح واژن
  • سرگیجه و از هوش رفتن
  •  ضعف عضلانی

هفته یازدهم بارداری و مراقبت‌های مادر و جنین

برخی از زنانی که از میگرن رنج می‌برند ممکن است که در این دوران بیشتر احساس سردرد کنند. تنها قرصی که می‌توانید استفاده کنید قرص‌ استامینوفن است. بهتر است به جای مصرف قرص به فکر راه‌های جایگزین باشید. برای کاهش سردرد می‌توانید از کمپرس آب سرد استفاده کنید.

  1. در صورت سرماخوردگی حتما پیش از هر کاری با پزشک خود تماس بگیرید. در زمان سرماخوردگی شربت سینه و داروهای آرام بخش‌ می تواند برای جنین شما خطرناک باشد.
  2. اگر در هنگام ورزش علائم زیر را مشاهده کردید حتما با پزشک خود تماس بگیرید. علائمی نظیر خونریزی واژینال، تنگی نفس، سردرد، درد قفسه سینه ، ترشح واژن، سرگیجه و از هوش رفتن و ضعف عضلانی.
  3. سعی کنید در این دوران به پهلو بخوابید تا جریان خون در بدنتان افزایش یابد.   در این زمان شما به استراحت بیشتری نیاز دارید. ممکن است دراین بخواهید فعالیت‌های بیشتری انجام دهید و این فعالیت را کمتر نکنید. اما یادتان باشد که نیاز به ساعات خواب بیشتر دارید.
  4. از دیگران کمک بگیرید؛ در محیط کار، در خانه یا در هر فعالیت دیگری که انجام می‌دهید.
  5. فعالیت داشته باشید. ممکن است فعالیت در این دوران برای شما سخت باشد اما به یاد داشته باشید که ورزش منظم به شما انرژی بیشتری می‌دهد.
  6. به پیاده روی بروید.
  7. چرت بزنید.
  8. درمورد خستگی‌های خود با پزشک‌تان مشورت کنید. سطح آهن بدنتان نیز باید کنترل شود.

هفته یازدهم بارداری و تغذیه مناسب برای مادر و جنین

  1. رژیم غذایی متعادلی را در پیش گیرید. شما در این دوره باید به مصرف آهن و پروتئین خود اهمیت دهید.
  2. از سبزیجات برگ‌ سبز و میوه مصرف کنید.
  3. اسنک‌های مقوی و سالم بخورید.
  4. به مقدار کافی آب بنوشید. روزانه 226 تا 283 میلی گرم آب توصیه می‌شود. (کم آبی بدن، شما را از پا در خواهد آورد).

هفته یازدهم بارداری و هشدارها

1. برخی از زنانی که از میگرن رنج می‌برند ممکن است که در هفته یازدهم بارداری دوران بیشتر احساس سردرد کنند. تنها قرصی که می‌توانید استفاده کنید قرص‌ استامینوفن است. بهتر است به جای مصرف قرص به فکر راه‌های جایگزین باشید. برای کاهش سردرد می‌توانید از کمپرس آب سرد استفاده کنید.

2. در صورتی‌که سرما خورده اید یا به آنفولانزا دچار شده اید قبل از مصرف دارو ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. استامینوفن و آنتی اسیدهای دیگر عموماً مشکلی ندارند ولی شربت‌های سینه و سرفه و آرام بخش‌های سرما خوردگی ممکن است حاوی موادی باشند که برای رشد جنین در این مقطع مناسب نباشند. در زمان بارداری هرگز از بروفن (Ibuprofen)  استفاده نکنید. با رعایت این نکات سعی کنید از سرماخوردگی و آنفولانزا در امان بمانید. البته پیشنهاد میکنیم قبل از مصرف دارو، حتما در بخش اوما دارو، مجاز بودن آنرا در این دوران بررسی نمایید.

 هفته یازدهم بارداری و نکاتی برای پدرها 

– اکنون زمانی مناسب برای کار کردن شما است. سعی کنید به همسرتان در امور منزل، بلند کردن و حمل کردن وسایل کمک کنید.

– پشت او را ماساژ دهید تا درد عضلاتش کم شود.

– سعی کنید بر ارتباط برقرار کردن تمرکز کنید و بدانید به او چه بگویید. این مسئله برای آینده رابطه شما نیز خوب است. اگر به او بگویید خسته نیست فکر می کند نمی توانید حال او را درک کنید. اگر به او بگویید خسته به نظر می رسد نیز درست نیست. باید یاد بگیرید آن چه او می خواهد بگویید.

– هیچ گاه او را به تمسخر نگیرید به خصوص در جمع دیگران. بیشتر ناراحتی ها در اثر این شوخی ها ایجاد می شود و باعث مشکل در رابطه می شود. بارداری زمانی مناسب برای دعوا کردن نیست.


هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است