همانطور که در سری پست های قبلی ایمپلنت گفته شد، از این درمان برای جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده می شود که این جایگزینی دندان بدون درگیر شدن دندان های کناری صورت می گیرد. در این پست می خواهیم به بررسی مراحل ساخت ایمپلنت بپردازیم. با دکتر سلام همراه باشید.
در مواردی که امکان به کار گیری تعداد زیادی ایمپلنت نیست، می توان با قرار دادن چند ایمپلنت از ایمپلنت دندان به عنوان پایه دست دندان برای راحتی استفاده نمود. ایمپلنت دندان در استخوان هر دو فک بالا و پایین به جای دندان طبیعی قرار داده می شود و به کمک پروتز دندانی فیکس می شود.
انواع اتصال ایمپلنت دندان
1- اتصال داخلی ایمپلنت
در این مرحله قسمت تحتانی تاج آن به درون ریشه وارد شود. امروزه بیشتر از این نوع ایمپلنت استفاده میشود چون این نوع میتواند استتیک بهتری داشته باشد.
فقط در قطرهای 3 میلیمتر و کمتر امکان ایجاد اتصال داخلی به دلیل قطر کم فیکسچر وجود ندارد زیرا باعث ضعیف شدن بدنه ایمپلنت میشود و به همین خاطر است که در این قطر از اتصال خارجی استفاده میشود.
2- اتصال خارجی ایمپلنت
در این مرحله قسمت فوقانی ریشه به درون تاج وارد می شود. از آنجایی که داخل ایمپلنت تراشیده نمیشود ایمپلنت از مقاومت بیشتری برخوردار است هنوز هم بعضی از متخصصین برای دندانهای مولر از این نوع ایمپلنت استفاده میکنند.
اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت:
* ریشه ( فیکسچر)
* تاج (آباتمنت)
* کاور اسکرو
* هیلینگ آباتمنت
* پیچ اتصال آباتمنت به فیکسچر
* قطعات اتصال ریشه به دست دندان
* پلاستیک آباتمنت برای ساخت آباتمنت با اشکال خاص و دلخواه
مراحل ایمپلنت دندان
مرحله اول: ایمپلنت وضعیت دهان و دندان
در مرحله اول، متخصص ایمپلنت دندان (پریودنتیست) با دقت وضعیت دهان و دندان های شما را بررسی کرده و بعد از عکس برداری و یا سی تی اسکن از سر، دندان ها و فک، امکان آن برای شما را تأیید یا رد خواهد نمود. قبل از اینکه شروع به کار ایمپلنت دندان شود، دندانپزشک با معاینه شما، وضعیت استخوان فک را بررسی کرده و هر نوع ریشه دندان را از لثه خارج می کند.
در صورت تایید امکان پذیر بودن ایمپلنت کردن دندان، متخصص ایمپلنت دندان (ایمپلنتولوژیست) از طریق جراحی و با استفاده از بی حسی موضعی آن را در داخل استخوان فک، زیر بافت لثه قرار می دهد.
مرحله دوم: کاشت ایمپلنت
در مرحله دوم ایمپلنت، سه تا شش ماه بعد از جراحي اول انجام ميشود و روي ايمپلنت ها باز و يك قطعه فلزي به بر روی آنها متصل ميگردد تا از لثه عبور و به استخوان برسد. در این مرحله نیز همچون مرحله قبل، لثه بیمار بی حس میشود و تنها پس از اتمام مرحله درمان، بیمار میزان کمی درد احساس میکند.
کاشت دندان ایمپلنت، بعد از گذشت زمان مناسب که بافت لثه ترمیم گردید و ایمپلنت کاشته شده با استخوان پیوند برقرار نمود، متخصص ایمپلنت دندان (پریودنتیست) آباتمنت را به ایمپلنت کاشت شده، متصل می نمایند. پودر مخصوصی که فقط یک مرتبه و برای یکبار قابل مصرف است، برای شروع فرایند سندبلاست کردن ایمپلنت دندان وارد مخزن مخصوص می شود و بعد از مکیده شدن از سمت دیگر دستگاه بیرون می آید.
در مرحله دوم ایمپلنت درمان اصلی شروع میشود که به درمانهاي عادي روكش شباهت دارد و شامل مراحل قالبگيري و امتحان روكش میشود. در اینجا کار درمان به پایان رسیده و عاج دندان بر روی پایه قرار داده میشود. در این مرحله درد زیادی متوجه بیمار نمی شود. بطور کلی میتوان گفت روش درمان ایمپلنت یکی از ساده ترین و کم مشکل ترین جراحی دهان میباشد که درد و ناراحتی زیادی ندارد.
مرحله پایانی ایمپلنت
در مرحله پایانی، پروتز دندان ساخته شده، بعد از گذشت زمان مناسب به آباتمنت متصل می شود.
انواع روکش ایمپلنت دندان
روکش کروم – پرسلن دست ساز با شاسی فلزی تیره طراحی شده بر روی فلز پرسلن یا چینی
روکش زیرکونیوم – پرسلن با طراحی کامپیوتری و انطباق بهتر (فلز زیرکونیوم همرنگ دندان بوده و روی آن پرسلن یا چینی قرار می گیرد)
توصیه می شود ایمپلنت ها به همدیگر متصل شوند و به صورت گروهی روکش شوند نه تک تک و مجزا زیرا در این صورت می توانند فشار جویدن را بهتر تحمل کنند.
خلاصه مراحل جراحی ایمپلنت دندانی
مقاله های مرتبط:
مینی ایمپلنت یا مینی اسکرو چیست؟
پیوند استخوان ایمپلنت دندان چگونه انجام می شود؟
ایمپلنت دندان و مراقبت قبل و بعد از آن