اف آر سی (FRC) چیست؟

بریج اف آر سی (FRC) کامپوزیت های تقویت شده ای هستند که از آنها برای ساخت بریج دندان یا همان پروتز دندانی ثابت استفاده می شود که البته این روش دارای هزینه کمتر و سرعت بالاتری است. در این روش فیبرهای تقویت کننده به همراه مواد ترمیمی رنگ دندان، به جای فلز استفاده می شود.

اف آر سی (FRC)

اف آر سی  یک روشی برای جایگزینی دندان های از دست رفته است که از نظر قیمت مقرون به صرفه بوده و در آن به جای فلز، از کامپوزیت های تقویت شده با فایبر، پليمرهای تقويت شده با الياف به همراه کامپوزیت استفاده می شود. قاب فیبر به دندان طبیعی با چسب متصل شده می شود بطوری که باند بین کامپوزیت و مینای دندان قدرتمندترین پیوند ممکن در دهان است.

بریج چیست؟

بریج دندان زمانی استفاده می شود که فاصله میان دو دندان خالی باشد. ممکن است بیمار یک یا دو دندان خود را از دست داده باشد که در این صورت فضای خالی لابه لای دندانها علاوه بر اینکه ظاهر و زیبایی او را تحت تاثیر قرار می دهد، به مرور زمان باعث فاصله گرفتن دندان ها از یکدیگر و حرکت به سمت فضای خالی نیز می شود. تحلیل رفتن لثه ها در قسمتی که دندان وجود ندارد و همچنین نفوذ میکروب ها به ریشه سایر دندانهای مجاور نیز از دیگر مشکلات کنده شدن یک یا چند دندان است. برای این کار می توان از روش بریج استفاده کرد.

در زمان استفاده از روش بریج دندان، دندانپزشک  متخصص زیبایی و ترمیمی ابتدا دو دندان مجاور را تراش داده و سپس و یک پروتزِ متشکل از سه دندان مصنوعی را بر روی این دو دندان و ناحیه بی دندانی قرار می دهد. این روش به مانند یک پل است که در بین دو دندان ایجاد می شود. به همین دلیل به آن بریج (Bridge) گفته می شود. بریج ها به طور ثابت در دهان بیمار قرار می گیرند و می توانند برای همیشه جایگزین دندانهای از دسته رفته باشند. برای استفاده از این روش باید دو طرف ناحیه بی دندان، دندانهای محکم قرار داشته باشند که توانایی تحمل بریج را داشته باشند.

اف آر سی (FRC) چیست؟

بریج اف آر سی (FRC) چیست؟

بریج ها انواع مختلفی داشته که براساس جنس ساخت دسته بندی می شوند. برخی از آنها نیز کامپوزیتی هستند که به آنها بریج های frc گفته می شود. این نوع بریج متشکل از یک فریم فلزی و بخش بیرونی چینی هستند. جنس بریج اف آر سی (FRC) موجب شده تا با دندانهای طبیعی همرنگ باشند و در نتیجه تشخیص ترمیمی بودن آنها برای دیگران سخت شود. در بریج اف آر سی (FRC) رشته هایی از جنس پلیمرهای شیشه به آنها اضافه می شود که این کار استحکام کامپوزیت ها را افزایش می دهد.

بخش های بریج اف آر سی (FRC)

1- ماتريكس رزيني که به عنوان محافظ و حامل عمل مي‌كند.

2- فايبرهايي با جهت گيري اختصاصي که به منظور بهبود خصوصيات مكانيكي كامپوزيت ها استفاده می شوند.

مزایای بریج اف آر سی (FRC)

زیبایی بریج اف آر سی (FRC) و همچنین نیاز حداقل به برداشت نسج سالم دندان است. به این معنا که دندانپزشک به هنگام استفاده از این روش، دندانهای مجاور را تراش می دهد تا فضای کافی برای نصب بریج اف آر سی (FRC) فراهم شود. این در حالی است که میزان تراش در سایر روش ها بیشتر است و همین عامل موجب صدمه به دندانهای مجاور می شود.

از دیگر مزایای بریج اف آر سی (FRC) می توان به قابلیت ساخت پروتزهاي مستحكم در داخل دهان بيمار به صورت مستقيم، اشاره کرد. همچنین بریج های frc نسبت به بریج های سرامیکی از مقاومت بالاتری در مقابل شکستگی برخوردارند که در مطالعات in vitro میزان مقاومت و استحکام آنها مقایسه شده است.

اف آر سی (FRC) چیست؟

مراحل ساخت بریج اف آر سی (FRC)

* تراش دندانها و حذف نسج های اضافه برای ایجاد فضای کافی اولین مرحله است.

* سپس دندانپزشک با استفاده از یک ماده انعطاف پذیر و نرم دندانهای بیمار و جای خالی دندانها را اندازه گیری می کند.

* پس از اینکه بریج اف آر سی (FRC) در آزمایشگاه یا کلینیک دندانپزشکی ساخته شدند، دندانپزشک آنها بر روی جای خالی دندانها قرار می دهد.

* روکش کردن دندان نیز در مرحله بعد است که به منظور طبیعی شدن دندانهای ترمیم شده صورت می گیرد.

استفاده از بریج اف آر سی (FRC) در دندانپزشکی

با توجه به سهولت استفاده از روش بریج ها و همچنین هزینه کم آن موجب شده تا بیماران از آن استقبال کنند. از سوی دیگر نیز دندانپزشکان تمام تلاش خود برای بهتر کردن بریج های دندانی کرده اند. از جمله استفاده از کامپوزیت های تقویت شده یا همان frc که شاید یکی از تلاش های دندانپزشکان در این بازه باشد.

معایب بریج اف آر سی (FRC)

با وجود تمامی مزایای که روش بریج اف آر سی (FRC) دارد، بی نقص نیست. به طوری که موارد شکستگی آنها نیز کم نبوده است. علت شکست رستوريشن ها، ناتوانی پونتيك و دبانده شدن ونير كامپوزيتي است که از فريم ورك frc ناشی می شود. همچنین به دلیل لایه لایه شدن رستوریشن ها، میزان مقاومت بریج اف آر سی (FRC) کم و موجب شکستگی آنها می شود.

اگر چه میزان مقاومت در سيستم هاي FRC با فريم ورك، فايبر و مواد ونير با یکدیگر متفاوت است و همین عامل موجب تفاوت در کیفیت می شود. البته اگر دندانپزشک شما تجربه و تخصص خوبی داشته باشد با انتخاب مواد با کیفیت، میزان استحکام و مقاومت را افزایش می دهد.

هر گونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.

مقاله های مرتبط:


مراحل ساخت ایمپلنت دندان

قفل شدن دندان از علت تا درمان

لمینت یا ونیر دندان (ونیر پرسلینی) چیست؟