گرمازدگی یکی از مهم‌ترین بیماری‌‌ها یا شاید بتوان گفت آسیب‌هایی است که موسم آن تابستان است. وقتی که فرد دچار گرمازدگی می‌شود، در حقیقت نمی‌تواند راهی برای کاهش دمای بدنش پیدا کند و به همین خاطر دمای بدن متأثر از دمای محیط رفته‌ رفته افزایش پیدا می‌کند. در این فصل افراد زیادی به‌ دلیل ابتلا به گرمازدگی‌های خفیف به پزشک مراجعه می‌کنند. این که چه کنیم تا دچار گرمازدگی نشویم و چگونه آن را درمان کنیم، در این مطلب از دکتر سلام در اختیارتان قرار می دهیم.

چرا گرمازده می‌شویم؟

– به عقیده متخصصان شما زمانی دچار گرمازدگی می‌شوید که سیستم تنظیم‌کننده دمای بدن‌تان به‌ دلیل مواجهه زیاد با گرما نمی‌تواند دمای بدن را کاهش دهد و به همین سبب نمی‌تواند از گرمای سایر نقاط بدن هم بکاهد. این حالت باعث می‌شود که اندام‌های اصلی بدن رو به ضعیف‌شدن و نابودی پیش بروند. به همین علت است که گرمازدگی را می‌توان یک مرض کشنده دانست.

چه علائمی تأیید کننده هستند؟

– عوامل زیادی می‌توانند تأییدکننده گرمازدگی در فرد باشند. معمولا پوست افراد گرمازده در ابتدا سرخ‌ شده و سپس حالت رنگ‌ پریده و کبود پیدا می‌کند. از دیگر علائم گرمازدگی می‌توان به گشادی بیش‌ از حد مردمک چشم، تنفس‌های کوتاه و سریع، نبض سریع و ضعیف و افزایش دمای بدن به بیش از 40 درجه اشاره کرد.

ذهن‌تان هم درگیری روانی پیدا می‌کند

– غیر از این علائم فیزیکی گرمازدگی علائم روحی و روانی هم دارد و از آن طریق هم می‌توان متوجه آن شد. گیج‌بودن، داشتن رفتار پرخاشگرانه، سرگیجه و در بعضی مواقع حتی داشتن توهم هم می‌تواند از نشانه‌های گرمازدگی باشد.

تشخیص زودهنگام و به‌هنگام

– یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که باید در هنگام ابتلا به گرمازدگی انجام داد، مراجعه به پزشک است. پزشکان پس از استفاده از دماسنج و بررسی نمونه آزمایش خون، آزمایش ادرار و بررسی حالت روحی شما می‌تواند احتمال ابتلای شما به گرمازدگی را نمایان کند.

کمک کنیم تا به هوش بیایند

– از مهم‌ترین کارهایی که باید برای افراد گرمازده انجام داد، این است که لباس‌های فرد گرمازده از تنش خارج شود و خود فرد داخل یک محفظه آب سرد قرار بگیرد. همچنین بهتر است که پاهای فرد در مکان بالاتری نسبت به بدن او قرار بگیرد. اگر شخص به هوش باشد، بهتر است که حتما نوشیدنی خنک مصرف کند، اما اگر بیهوش بود، صرفا به همین دو راهکاری که در بالا اشاره کردیم، اکتفا کنید.

عضله‌گرفتگی

– اگر فردی به علت گرمازدگی دچار گرفتگی عضلات شده، بهتر است که نواحی عضلانی او را ماساژ دهید. توجه داشته باشید که فرد دچارشده به چنین عارضه‌ای باید حدود 24 ساعت استراحت کند.

چه بخوریم تا گرمایی نشویم!

خاکشیر، شربت آب‌لیمو، گلاب و خوردن روزانه هشت لیوان آب می‌تواند از بروز عارضه تشنگی و گرمازدگی تا حد زیادی جلوگیری کند. برای جلوگیری از گرمازدگی بهتر است که خودتان را تقویت کنید و تا می‌توانید در روزهای پیش‌رو از این نوشیدنی‌ها استفاده کنید.


در این باره بیشتر بخوانید:

با این نوشیدنی ها از گرمازدگی جلوگیری کنید

مصرف دوغ کم نمک برای جلوگیری از گرمازدگی


کم‌تردد باشید

– روزهای گرم سال، فرصت مناسبی برای گشت‌ و گذار در خیابان‌ها و فضاهای باز نیست، اگر کار ضروری ندارید، بهتر است که از خانه‌های خود خارج نشوید!

منبع: دکتر سلام