ورم مفاصل پسوریاتیک و درمان آن

ورم مفاصل پسوریاتیک چیست؟  زمانی که شما مبتلا به پسوریازیس میشوید (شرایطی که پوست را با تکه های ضخیم قرمز، سفید و یا نقره ای رنگ خارش دار مبتلا میکند)، ممکن است به این بیماری نیز دچار شوید. التهاب پوست شما به دلیل بلا استفاده شدن سیستم ایمنی بدن شما می باشد؛ همچنین گاهی نیز این سیستم ممکن است به مفاصل شما حمله کرده و آنها را سفت و متورم سازد.

تشخیص زودهنگام ورم مفاصل پسوریاتیک و کاهش آسیب 

1- مبتلایان به ورم مفاصل پسوریاتیک 

اغلب افرادی که دچار ورم مفاصل پسوریاتیک شده اند، پسوریازیس نیز داشته یا دارند. تنها حدود 15 درصد مبتلایان به این بیماری، بدون هر گونه تاریخچه ای از مشکلات پوستی هستند. اگر پسوریازیس دارید و همزمان دارای درد مفاصل نیز هستید، به یک پزشک متخصص آرتروز مراجعه کنید. از هر 10 نفری که مبتلا به پسوریازیس میشوند، 3 نفر به ورم مفاصل پسوریاتیک مبتلا میشوند.

2- دلایل بیماری ورم مفاصل پسوریاتیک 

بطور دقیق علت آن معلوم نیست. بیشتر احتمال دارد که ریشه خانوادگی داشته باشد. در حدود 40 درصد افراد دارای این شرایط، یکی از بستگان نزدیک خود را برای ورم مفاصل یا مشکلات پوستی، دارای مشکل میبیند. عفونت ها، مثل گلودرد استرپتوکوکی نیز ممکن است با پسوریازیس مرتبط باشد.

3- علائم هشدار ورم مفاصل پسوریاتیک 

انگشتان دست یا پای متورم و سفت و سوسیس مانند در این بیماری شایع است. درد مفاصل و حساسیت آنها نیز یکی از علائم شایع است. عود پسوریازیس و درد آرتروز ممکن است در همان منطقه و در همان زمان رخ دهد ولی نه همیشه. شما باید همچنین توجه داشته باشید که :

– تکه های پوستی خشک و قرمز و گاهی با مقداری رنگ سفید – نقره ای

– خراش های روی ناخن

– جدا شدن ناخن از بستر خود

– خستگی

– قرمزی و درد در چشم

– درد در پاشنه و پشت، همگی از علائم هشدار هستند.

یک مدل از ورم مفاصل پسوریاتیک میتواند باعث احساس سوزش در مفاصل و در نزدیک ستون فقرات شما شود. این مدل به نام اسپوندیلیت” نامیده میشود، و باعث درد در پشت و گردن میشود. یک فرم دیگر از این بیماری وجود دارد که باعث درد، حساسیت و یا تورم در تاندون متصل به استخوان پاشنه پا میشود. این فرم میتواند همچنین روی دستها، زانوها، مفاصل ران و قفسه سینه نیز اثر بگذارد.

4- تشخیص ورم مفاصل پسوریاتیک 

یک متخصص آرتروز که “روماتولوژیست” نامیده میشود، میتواند این بیماری را تشخیص داده و درمانهایی را برای بیماری پیشنهاد دهد. این پزشکان، مفاصل و پوست شما را برای هر گونه تورم، درد و تغییرات ناخن بررسی می کنند. پزشک شما ممکن است دستور اشعه ایکس، MRI، سونوگرافی یا سی تی اسکن را برای بررسی آسیب مفاصل شما بدهد. آزمایش خون و مایع مفصلی و نیز نمونه برداری از پوست شما نیز برای رد سایر شکلهای آرتروز، میتواند کمک کننده باشد.

5- درمان ورم مفاصل پسوریاتیک 

اگر چنانچه آرتروز شما خفیف باشد، ممکن است شما تنها به مقداری دارو (مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن) برای زمانی که دارای زخم در مفاصل هستید، نیاز داشته باشید. یک دوز کورتیکواستروئید در مفصل برای کاهش سوزش، ورم و درد، ممکن است به صورت تزریقی تجویز شود. داروهای تجویزی که DMARDs نامیده میشوند (داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری)، باعث کاهش برخی نشانه ها میشود. آنها مانع بدتر شدن ورم مفاصل پسوریاتیک  شده و روند آن را کند میکنند، از طرفی میتوانند باعث کاهش مشکلات پوستی نیز بشوند.

6- داروهای بیولوژیک

این داروها، قسمتی از سیستم ایمنی بدن شما را درمان میکند. آنها میتوانند آسیب به مفاصل را کمتر کرده و باعث کاهش نشانه هایی مثل درد و تورم در مفاصل و نیز مشکلات پوستی در شما شوند. اگر چنانچه داروهای دیگر به بیماری شما جواب ندهد، پزشک ممکن است یکی از این داروهای بیولوژیکی را برای شما تجویز کند.

ورم مفاصل پسوریاتیک و درمان آن

7- تسهیل درد

برای کاهش درد از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید. در یک وان آب گرم غوطه ور شوید. دوش آبگرم بگیرید و یا از یک بسته گرم (مثل کیسه آبجوش) برای آرامش درد ماهیچه ای و تسکین آن استفاده کنید. یک کیسه یخ یا سبزیجات منجمد (مثل نخود فرنگی یخ زده) را در حوله ای پیچیده و برای بیحس کردن مفصل و از بین بردن تورم استفاده کنید.

ورم مفاصل پسوریاتیک و درمان آن

8- ورزش

درد و تورم، زمانی که شما حرکتی ندارید بدتر میشود. شنا کردن و پیاده روی در استخر، بدون تاثیر نیست؛ تمریناتی که باعث تپش قلب شما شود، برای کاهش درد، بازیابی قدرت و انعطاف شما خوب است. اگر در مورد نوع تمرین ورزشی مناسب خود اطمینان ندارید، یک فیزیوتراپ میتواند به شما کمک کند.

9- از بین بردن احساس خستگی

تمرینات منظم میتواند انرژی شما را بالا برده و کمک کند تا خواب شبانه خوبی داشته باشید. مسکن های ضد درد نیز همین کار را میکنند. میتوانید صبحها دیرتر از خواب بیدار شوید و یا یک چرت کوتاه در بعد از ظهر داشته باشید. انرژی خود را برای چیزهایی که مهمترند، یا لذت بردن از چیزهایی که دوست دارید، نگه دارید. اگر از فامیل یا اعضای خانواده نیز کمک بخواهید،  مفید است.

 

10- زندگی خوب

در حدود 3/1 افرادی که مبتلا به ورم مفاصل پسوریاتیک خفیف هستند، در زندگی روزمره خود تغییری نمی دهند. دیگر بیماران، برای رفع نشانه هایشان نیاز به یک درمان طولانی مدت دارند. باید بدانید که حتی بیماران مبتلا به ورم مفاصل پسوریاتیک شدید نیز نباید احساس ناتوانی کنند. تشخیص بموقع و درمان صحیح و پیگیری منظم درمان میتواند به بیماران کمک کند تا برای ادامه زندگی خود فعال مانده و احساس درماندگی و ناتوانی نداشته باشند.

برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است