آیا این همه مدت درباره نان سفید اشتباه کرده ایم؟ اگر فکر میکنید با “نه” گفتن به نان سفید، اساسا سالمتر زندگی کرده اید، برای شما خبرهای خوبی نداریم. برطبق تحقیقی جدید که ساخته های ذهن ما را درهم می ریزد، در واقع نان سفید برای سلامت ما بدتر از نان قهوه ای نیست. همانطور که فرسایش خاک اتفاق می افتد، اجازه دهید گاهی فرسایش عقیده نیز برای شما اتفاق بیفتد.
نان سفید را انتخاب می کنید یا نان قهوه ای؟
بر طبق مطالعه منتشر شده اخیر در “متابولیسم سلولی“، دانشمندان علوم موسسه وایزمن دریافتند که اثرات خوردن یک تکه نان سفید خریداری شده از سوپرمارکت و یا یک تکه نان ترش تهیه شده از گندم کامل، دارای تفاوتهای کوچکی بر روی بدن هستند. برای رسیدن به حکم نهایی، دانشمندان یک آزمایش تصادفی روی 20 فرد بالغ و سالم، برای مقایسه تفاوت در چگونگی تأثیر نان سفید فرآوری شده و نان ترش تهیه شده از گندم کامل را بر روی بدن، انجام دادند. این آزمایش به لحاظ بررسی میزان سطوح گلوکز، چربی و کلسترول انجام شده بود.
در طی آزمایش، شرکت کنندگان به دو گروه تقسیم شدند. از گروه اول درخواست شده بود تا برای مدت یک هفته نان ترش تهیه شده از گندم کامل به صورت بالاتر از میانگین مصرف کنند؛ از گروه دوم خواسته شده بود که به همان میزان گروه اول، ولی نان سفید بخورند. بعد از طی این “هفته پرورش” هر دو گروه برای دو هفته استراحت داشتند و سپس دوباره برای یک هفته، شروع به خوردن نان دیگری غیر از نان مصرفی در هفته اول کردند.
پروفسور سیگال نویسنده ارشد این تحقیق میگوید: گزارشها از نتایج این آزمایش تصادفی، بسیار غیر-منتظره بود. یافته های اولیه (که بسیار مخالف انتظارات ما بود)، مشخص کننده این مسئله بود که هیچ تفاوت مشخص بالینی و قابل توجهی بین تأثیرات دو نوع نان، در هیچ میزان مشخصی اندازه گیری نشد. اگرچه توجه به این نکته نیز مهم است که این مطالعه فقط یک هفته طول کشیده و هیچ گروه کنترلی نیز برای این آزمایش وجود نداشته است.
در نتیجه در حالی که نان سفید و نان قهوه ای ممکن است نسبت به آن چیزی که ما در سابق فکر میکردیم، به مقدار زیادی مشابه یکدیگر و دارای اثرات یکسان بر روی بدن باشند، ولی هنوز چیزهای زیادی وجود دارد که باید آنها را بدانیم. مسئله دیگری که باید به خاطر سپرد این است که این تحقیق، تنها برای اندازه گیری میزان چربی، گلوکز و کلسترول بوده و اینکه چگونه این سطوح بسته به مصرف نان تغییر می کند.
اگر میزان این سطوح باید در رژیم غذایی شما محاسبه شود، پس باید مصرف این دو نوع نان را مهم در نظر بگیریم. از طرفی خوردن غلات کامل (که شامل نان قهوه ای نیز میشود)، به مقدار زیادی دارای فوایدی است که خوردن نان سفید، این فواید را به بدن نمی رساند. برای مثال دانه تخمیر شده ای که در نان ترش تهیه شده از گندم کامل استفاده می شود، برای متعادل کردن حرکات روده (که به نوبه خود به دلیل عدم یبوست باعث خوشحالی شما میشود) و سلامت بیشتر به وسیله محدود کردن احساس اضطراب، و نیز کمک به کنترل وزن (که آن هم باعث خوشحالی شماست) دارای خواص اعجاب انگیزی است.
در نتیجه در حالی که این تحقیق ممکن است باعث تغییر نظر شما در مورد مصرف نان قهوه ای به سمت مصرف نان سفید شود، اما لحظاتی را نیز به آنچه که دوست دارید غذاها به شما ببخشند، فکر کرده و سپس انتخاب کنید. نظر شما چیست؟ آیا نان قهوه ای میخورید؟ آیا مطالعه این تحقیق باعث شد تا نظر خود را تغییر داده و به سمت نان سفید روی بیاورید؟ با چه معیاری نان مصرفی خود را انتخاب میکنید؟ هر روز چه مقداری نان مصرف میکنید؟ در مورد بهتر شدن کیفیت نان چه فکری دارید؟ اجازه بدهید برای بررسی بیشتر نظرات شما را نیز بدانیم.
برگردان: سیما آزادفلاح
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است