برخی اوقات به دلایل مختلف دندان های اصلی در بزرگسالی دچار لق شدن می شود که در صورت عدم درمان به موقع ممکن است شخص آسیب دیده دندان اصلی خود را نیز از دست بدهد، دکتر سلام در این مقاله، شما را روش های درمان لقی دندان آشنا می نماید.لق شدن دندان دائمي معمولاً به منزله اعلام وضعيت قرمز براي بروز مشکلات دهان و دندان محسوب مي‌شود و بايد در اسرع وقت به آن توجه کرد. انواع متعددي از بيماري‌هاي مختلف دهان و دندان وجود دارد که می‌تواند باعث لق شدن دندان‌ها شود.

 

 

چرا دندان ها لق می شوند:

در 80 درصد موارد، لق شدن دندان ها ناشی از یک بیماری مزمن التهابی به نام «پریودنتیت» است. این التهاب لثه از باکتری های موجود در دهان، بویژه بزاق ناشی می شود.

زمانی که باکتری ها زیر لثه ها تجمع می کنند، امکان ایجاد عفونت در لثه ایجاد شده و کم کم استخوان دور دندان تحلیل می رود. در نتیجه لثه ها عقب رفته و ریشه ی دندان ها نمایان می شود.

در این صورت نیز دندان ها بافت حفاظت کننده ی خود را از دست داده و امکان افتادن آنها بیشتر می شود.

در 20 درصد دیگر، ریشه ی دندان درگیر می شود اما پای مشکل التهابی و عفونی در میان نیست. در این موارد مسواک زدن محکم یا درمان هایی مانند ارتودنسی، مشکل ساز می شوند.

در نهایت باید بدانید که عوامل ژنتیکی نیز در لق شدن دندان ها موثر است. اگر شما سابقه ی فامیلی لق شدن و افتادن دندان دارید، بهتر است هر سال یک تا دو مرتبه به دندانپزشک مراجعه کنید.

 

 

 

 

 نشانه‌های لق شدن دندان:

در افرادی که دندان آن‌ها لق شده است، معمولاً علائم زیر دیده می‌شود:

  • ناراحتی در هنگام جویدن غذا
  • درد در زمان حرکت دادن دندان‌ها
  • قرمزی، تورم و آسیب‌دیدگی بافت اطراف دندانی که لق شده است

 

 

 

علت‌ لق شدن دندان:

چندین عامل می‌تواند باعث لق شدن دندان دائمی شوند از جمله:

 

پریودنتیت (بیماری لثه و استخوان):

در صورت عدم درمان بیماری‌های لثه، پریودنتیت رباط‌های پریودنتال و استخوان‌هایی که دندان‌ها را در محل خود نگه می‌دارند، را از بین می‌برد. در صورتی که استخوان به حد کافی از بین برود، در این صورت دندان‌ها تکیه‌گاهی نخواهند داشت.

 

ضربه به دهان:

ضربه به دندان‌ها می‌تواند باعث کشیده شدن رشته‌های رباط‌های پریودنتالی که ریشه دندان را به لثه‌ها و بافت‌های نرم اطراف متصل می‌کنند، شود. هنگامی که این رباط‌ها کشیده می‌شوند، دندان‌ها می‌توانند لق شوند. در صورتی که رباط باعث شکستگی در ریشه دندان شده باشد، می‌تواند باعث حرکت دندان‌ها نیز بشود.

 

افتادن دندان‌ها:

اگر چند دندان افتاده در دهان خود داشته باشید، دندان‌های باقیمانده تحت فشار بیشتری قرار می‌گیرند. در اثر این وضعیت یک یا دندان کار چندن دندان را انجام خواهند داد. این بار سنگین می‌تواند فشار غیرضروری را بر روی دندان‌ها وارد کرده و باعث حرکت آنها گردد.

 

عفونت یا آبسه:

آبسه در اطراف یک دندان می‌تواند باعث لقی شود زیرا منجر به تحلیل استخوان و از دست رفتن اتصال بافت‌های نرم شود.

 

هورمون‌های بارداری:

میزان بالای پروژسترون و استروژن در طول بارداری می‌تواند باعث شل شدن رباط‌ها و استخوان‌های اطراف دندان‌ها شود که منجر به حرکت دندان خواهد شد. خوشبختانه، این وضعیت معمولاً موقتی است و اغلب منجر به افتادن دندان نمی‌شود مگر اینکه عوارض دیگری مانند بیماری پریودنتال وجود داشته باشد.

 

 

 

 

راه های درمان لقی دندان:

درمان های معمول برای مشکل لق شدن دندان به شرح زیر هستند:

جرم گیری و تسطیح ریشه: مسواک زدن و نخ دندان کشیدن حداقل برای دو بار در روز بهترین راه برای جلوگیری از التهاب لثه است، اما این روش ها برای درمان لق شدن دندان در هنگام ایجاد آن کافی نیست. جرم گیری دندان و تسطیح ریشه دو روش رایج برای کمک به تقویت ریشه های دندان در شرایطی است که این ریشه ها به خاطر بیماری ضعیف شده اند. جرم گیری فرآیندی است که در آن پلاک های ایجاد شده در سطح دندان و ریشه آن پاک می شوند.

اسپلینت ها: اسپلینت دندان معمولاً از مواد رزین کامپوزیت دندان و سیم ساخته می شوند و با استفاده از آنها دندان لق شده به دندان های مجاور آن بسته شده و دندان های سالم به عنوان تکیه گاه برای دندان لق شده عمل می کنند.استفاده شود.

محافظ دهان: محافظ دهان رایج ترین روش درمانی مورد استفاده برای لقی دندان به خاطر ساییدن دندان در خواب (دندان قروچه) است. محافظ دهان معمولاً نرم است و به صورت یک لایه محافظ بر روی دندان ها قرار می گیرد و به این ترتیب از ایجاد تماس مستقیم بین دندان های ردیف بالا و پایین دهان و ساییدگی دندان جلوگیری می کند.

 ایمپلنت: دندان هایی که به خودی خود محکم نمی شوند و عکس العمل مناسب به روش های درمانی مثل اسپلینت، جرم گیری و محافظ دهان نشان نمی دهند، ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی برای ترمیم و تثبیت شدن داشته باشند. در این حالت جراح دهان اغلب می تواند ریشه های دندان را در محل ریشه تقویت کند یا به سادگی دندان آسیب دیده را کشیده و آن را با ایمپلنت دندان جایگزین کند.

برای صاف کردن و مرتب کردن دندان های کج بعد از لق شدن و افتادن که به آن درمان ارتودنسی هم گفته می‌شود دندان‌ها، در همان قوسی که در کنار هم قرار گرفته‌اند، با استفاده از بریس جابجا شده و صاف‌تر می‌شوند. برای صاف کردن دندان‌ها چندین روش وجود دارد.

 

 

 

 

پیشگیری از لق شدن دندان‌ها:

همواره پزشکان بر لزوم پیشگیری که هزینه کمتری نسبت به درمان دارد تاکید می کنند در مراقبت از دندان ها هم این امر اثبات شده است در صورت بروز هرگونه آسیب به دندان  انجام درمان مورد نیاز برای هر گونه بیماری لازم و ضروری است. مصرف یک رژیم غذایی سالم و متعادل و ورزش بطور منظم می‌تواند باعث بهبود سیستم ایمنی بدن شود و بسیاری از بیماری‌ها را دور نگه دارد.

بطور منظم وقت کافی برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن صرف کنید و از تکنیک‌های مناسب مسواک زدن و کشیدن نخ دندان استفاده نمایید. در برخی موارد، ممکن است پزشک توصیه به مصرف مکمل‌های غذایی و روغن‌های ضروری جهت کنترل التهاب لثه کند.

 

 

هرگونه استفاده و کپی برداری با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.

 

مطالب مرتبط :

پر کردن دندان روش ها و انواع

پیشگیری از لق شدن دندان ها در سنین بزرگسالی

بعد از ترمیم (پرکردن) دندان چه مراقبتهایی باید انجام دهیم

ارتباط جرم گیری نکردن و لق شدن دندان