در ماه پنجم بارداری شما توانسته اید نیمه بارداری خود را با موفقیت سپری کنید. ما به شما صمیمانه تبریک می گوییم. شما در این مرحله نگرانی های خاص خود را خواهید داشت. اما بهتر است به این نگرانی ها مسلط باشید، چرا که اکنون احساسات شما بر روی جنینتان هم تاثیر می گذارد. در این مقاله به بیان مراقبت های ماه پنجم بارداری خواهیم پرداخت.
جنین شما در ماه پنجم بارداری چه تغییراتی می کند؟
نوزاد نسبت به ماه اول بارداری به سرعت در حال رشد است. و وزنش به حدود ۲۵۰ گرم میرسد. در این مرحله یک ماده سفید پنیر مانند روی پوست جنین تشکیل میشود که وظیفه این ماده حفاظت پوست جنین از مایع اطرافش است.تمام اندام های او تشکیل شده است، اما هنوز کامل نشده اند. ریه های او طوری عمل می کنند که مایعات آمونیومی را خارج می کنند. موهای سر، ابروها و مژه ها شروع به رشد کرده اند. نوزاد نه تنها حرکت می کند، بلکه خمیازه می کشد و بدنش را می کشد. اگر شکمتان گاهی اوقات دچار حرکات پرشی منظمی میشود، اصلا نگران نباشید چون ممکن است جنین شما در حال سکسکه باشد. اگر چیزی بخورید که کودک را ناراحت کند، اخم می کند. چشم ها نوزاد به نور حساس هستند. اگر بر روی شکم نور بگیرید نوزاد چشم های خود را می پوشاند. ورنیکس (Vernix) دهان او را کامل می کند. این ماده ای کرم مانند است که از کرک ها و چربی پوست مرده نوزاد تولید می شود. این ماده از چروک شدن پوست نوزاد در مایع آمونیومی جلوگیری می کند. استخوان های نوزاد در حال کامل شدن هستند. نوزاد همچنین صداهای داخل و بیرون بدن را می شوند. در واقع هنگامی که صدایی ناگهانی می شنود، تکان می خورد. در انتهای این ماه نوزاد خیلی فعال می شود، لگد می زند، می پرد و عضلات خود را ورزش می دهد.
تغییرات بدن مادر در ماه پنجم بارداری
بعضی اوقات، جنین ها در ماه چهارم بارداری تکان می خورند، اما شاید جنین شما در 5 ماهگی حرکت کند. تورم در اطراف دست ها و پاها به خاطر جمع شدن مایعات در بدن است. تغییرات هورمونی در بدن باعث گرفتگی عضلات و رگ ها می شوند.
در ماه پنجم خانم ها علائم کمتری نسبت به قبل مشاهده می کنند. هر چند فرزند در حال رشد و شکم بزرگ نشانه هایی ایجاد می کنند.
علائم ماه پنجم بارداری:
1- سوزش معده:
همان طور که فرزند شما بزرگ می شود، به معده شما فشار وارد می کند. هورمون های بارداری باعث می شوند هورمون های معده استراحت کنند. بنابراین اسید معده وارد مری می شود که موجب سوزش معده می شود.
راه حل:
- غذاهای تند و سرخ شده باعث سوزش معده می شوند.
- سریع خوردن یا زیاد خوردن نیز مشکل زا است.
- مصرف آب در حین غذا خوردن موجب سوزش معده می شود.
- لباس های گشاد بپوشید تا به شما اجازه نفس کشیدن بدهد
- حداقل دو ساعت پیش از خوابیدن غذا بخورید.
2- نشانه های کشش:
همانطور که فرزند شما رشد می کند، بافت ها از پوست جدا شده و رگه هایی بر روی پوست نمایان می شوند. نشانه های کشش بر روی شکم مادر و سایر قسمت ها مثل سینه ها و ران از هفته بیستم بارداری دیده می شود.
راه حل:
این مسئله به الاستیسیته پوست و ژن شما بستگی دارد. اگر مادر شما علامت های کشیدگی زیادی بر روی پوست دارد، شما نیز همین گونه خواهید شد.
- مصرف آب به میزان زیاد
- کنترل وزن در طول بارداری
- استفاده از کرم ها و لوسین ها
3- خستگی و بی خوابی:
جنین در حال رشد به رحم فشار وارد می کند و در هنگام خواب شما را اذیت می کند. دستشویی مکرر نیز باعث می شود خواب شما به هم بریزد. این علائم باعث می شود خسته شوید.
راه حل:
- با پزشک خود صحبت کنید و از کم خون نبودن خود مطمئن شوید.
- سعی کنید ساعت خواب مشخصی داشته باشید تا به راحتی استراحت کنید.
4- افزایش اشتها:
بدن باید مواد مغذی کافی برای نوزاد فراهم آورد. این مسئله توضیحی برای گرسنگی همیشگی شما است.
راه حل:
- هنگامی که احساس گرسنگی می کنید، آب بخورید زیرا در بعضی موارد بدن احساس گرسنگی و تشنگی را درست تشخیص نمی دهد.
- مواد سالم مثل آجیل، میوه و جوانه بخورید. این مواد سالم هستند و کالری مورد نیاز شما را تامین می کنند.
- گاهی می توانید بستنی یا برگر بخورید.
5- نفخ و یبوست:
نفخ از علائمی است که از ابتدا تا انتهای بارداری همراه شماست.
راه حل:
- مصرف موادغذایی غنی از فیبر
- زیاد آب بنوشید
- غذا را آهسته بخورید
- از جویدن آدامس خودداری
- مصرف موادغذایی غنی از کربوهیدرات های غیر قابل هضم باعث نفخ می شود.
برخی موادغذایی مثل پیاز، گل کلم، لوبیا، بروکلی و سیب باعث تولید گاز می شوند. برای جلوگیری از بوی بد گاز خارج شده، از مصرف غذاهای غنی از سولفور مثل گوشت و تخم مرغ جلوگیری کنید. افراد مختلف باکتری های متفاوتی در روده دارند بنابراین واکنش آن ها به غذاهای مختلف متفاوت است.
6- پشت درد
برای آماده سازی بدن برای زایمان، جفت و تخمدان هورمون آرامش دهنده تولید می کنند. این هورمون باعث شل شدن رباط در منطقه لگن می شود و باعث نرم شدن دهانه رحم می شود. در این زمان رحم بزرگ شه به پشت فشار آورده و شکم را به جلو فشار می دهد.
راه حل:
- برای کاهش درد در هنگام نشستن از زیرپایی استفاده کنید.
- در هنگام ایستادن، یک پا را بر روی چهارپایه قرار دهید تا فشار کمتری به پشت وارد شود.
- حمام آب گرم باعث کاهش درد می شود
اگر درد افزایش یافت با پزشک خود مشورت کنید.
7- واریس پا
بدن خون اضافی را برای تغذیه نوزاد پمپاژ می کند. بنابراین در این حالت رگ ها تحت فشار هستند زیرا باید خون را به قلب برسانند. رحم فشار زیادی به رگ های اطراف لگن وارد می کند. همه این مسائل باعی واریس می شود.
راه حل:
- وزن خود را کنترل کنید
- پیاده روی کنید.
- لباس های راحت بپوشید
- پاها را به هم نچسبانید.
- کفش های تنگ و پاشنه دار نپوشید.
- از پوشیدن جورابهای تنگ خودداری کنید.
8- ورم زانوها و پاها
با افزایش وزن، پاها و زانوها نیز ورم می کنند. ورم در طول بارداری طبیعی است اما برخی خانم ها در ماه های آخر ورم می کنند در حالی که برخی در ماه های اول ورم می کنند. ورم زمانی اتفاق می افتد که بدن مایعات را برای افزایش جریان خون به نوزاد حفظ کند. رشد رحم نیز موجب فشار به لگن می شود. بنابراین زانوها، پاها و دست ها ورم می کنند
راه حل:
- کفش های راحت بپوشید.
- پاهای خود را بالاتر قرار دهید.
- به پهلو بخوابید تا به کلیه فشار وارد نشود.
9- خارش شکم
در اواسط این ماه ممکن است روی شکمتان احساس خارش داشته باشید
- لباسهای گشاد با الیاف طبیعی بپوشید
- حتما از لوسیون برای چرب کردن استفاده کنید.
آزمایشهای ماه پنجم بارداری
کارهایی که پزشک در این ماه برایتان انجام میدهد تقریبا مشابه ماه گذشته است.
آزمایش کوردوسنتز:
برخی از زنان در معرض خطر ممکن است آزمایشی به نام کوردوسنتز را به منظور تشخیص ناهنجاریهای کروموزومی انجام دهند. در این آزمایش یک سوزن توخالی از طریق دیواره شکم مادر وارد ورید بندناف شده و نزدیک جفت مقداری از خون نوزاد را خارج میکند. این آزمایش حتما باید بعد از هفته ۱۸ بارداری انجام شود چون باید اطمینان حاصل شود که رگهای خونی به اندازه کافی برای خروج خون بزرگ هستند.
سایر بررسی های لازم در ماه پنجم بارداری:
متخصص زنان، مانند ماه های قبل باید موارد زیر را در بدن شما کنترل نماید:
- وزن
- فشار خون
- ادرار
- ضربان قلب جنین
- اندازه و شکل رحم
- ارتفاع بالای رحم
- تورم مچ پا
- تغییرات بینایی
ورزش در ماه پنجم بارداری
باورهای زیادی درباره ورزش در طول بارداری وجود دارد، اینکه نباید ورزش شکمی انجام داد، وزنه بلند کرد و شدت انجام حرکات باید بسیار کم باشد.
ببینید میتوانید حین ورزش صحبت کنید؟ اگر نه، ادامه ندهید. وقتی ورزش میکنید احساس فشار میکنید؟ اگر پاسخ مثبت است، ادامه ندهید. بدون شک ورزشهای شکمی زیادی به جز کرانچ و درازو نشست هستند که میتوانند عضلات شکم شما را تقویت کنند بدون آنکه به جنین آسیبی وارد کنند. برای این کار باید با پزشک متخصص و مربیان ورزشی مشورت کنید.
تغذیه در ماه پنجم بارداری
– در ماه پنج بارداری به زنان توصیه می شود بیشتر از موادی مانند کلم بروکلی، اسفناج و کلم استفاده کنید. این است که این مواد غذایی سرشار از کلسیم و منیزیم هستند که جنین در این ماه به آن ها نیاز فراوانی دارد.
– به زنان باردار توصیه می شود به منظور پیشگیری از کم آبی بدن, به مقدار لازم آب بنوشند.
از خوردن این مواد غذایی خودداری کنید:
۱. نوشیدنی های گازی
۲. از خوردن میوه های گرمسیری نظیر: پاپایا، انار و آناناس که سبب انقباضات رحمی و منجر به سقط جنین می شوند خودداری کنید
۳. مصرف کافئین رو کم کنید.
۴. از مواد غذایی چرب پرهیز کنید
5. هرگز سیگار نکشید.
درباره ماه ششم بارداری و مراقبت های لازم بیشتر بخوانید
نکاتی برای پدرها در ماه پنجم بارداری
سعی کنید مراقب همسر خود باشید. بارداری زمانی است که همسر شما به شدت به شما نیاز دارد. در این جا راه هایی است که به شما کمک می کند:
– در کارهای خانه به او کمک کنید
– ایراد نگیرید، موعظه نکنید
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.
بیشتر بخوانید:
هفته شانزدهم بارداری و مراقبت های لازم
هفته چهاردهم بارداری و مراقبت های لازم
هفته سیزدهم بارداری و مراقبت های لازم