برنامه غذایی بارداری و تغذیه مناسب دوران بارداری بسیار جدی و مهم است چرا که با دانستن بهترین ها و بدترین های تغذیه برای این دوران نتیجه ای مستقیم بر سلامت مادر و نوزاد خواهد داشت. زمانیکه خانمی از بارداری خود مطلع می شود، باید با پزشک خود و یا دیگر متخصصان سلامت، جهت تهیه برنامه غذایی مناسب برای خود و فرزندش مشورت کند و عادات غذا خوردن خود را مورد ارزیابی قرار دهد.حتی قبل از تلاش برای باردار شدن او باید به درستی غذا بخورد که به برنامه غذایی ایده آل، مانند تلاش برای داشتن وزن مناسب دست یابد.
زنانی که لاغر اندام هستند اغلب نوزادانی با وزن کم به دنیا می آورند. این در حالی است که زنانی که اضافه وزن دارند، خود در معرض خطر دیابت حاملگی هستند و فرزندانی با وزن زیاد به دنیا می آورند. ذکر این نکته حائز اهمیت است که اغلب نوزادانی که با وزن خیلی کم و یا خیلی زیاد متولد می شوند، با مشکلات جدی مانند اختلالات تنفسی دست و پنجه نرم می کنند.
تغذیه مناسب دوران بارداری چگونه باید باشد؟
در دوران بارداری، حد مجازی از افزایش وزن، برای خانم ها در وزن های مختلف، توصیه می شود. افزایش وزن توصیه شده برای یک زن با وزن متوسط، 11 تا 16 کیلوگرم، زنانی که با عنوان کم وزن شناخته شده هستند، حدود 18 کیلوگرم و برای زنان دارای اضافه وزن از 6 تا 11 کیلوگرم می باشد.
توجه داشته باشید که زنان با وزن اضافه نباید در دوران بارداری اقدام به کم کردن وزن نمایند زیرا با انجام این کار جنین خود را در معرض خطرات متعدد قرار خواهند داد.
موضوع افزایش وزن برای همه اتفاق نمی افتد، برای برخی از خانم ها طبیعی است که در سه ماهه اول اضافه وزن نداشته باشند. بعد از آن یک زن سالم با وزن ایدهآل که قبل از حاملگی داشته هر هفته باید 450 گرم بدست آورد. زنان کم وزن باید کمی بیشتر از این مقدار و زنان دارای اضافه وزن نیز باید مقداری کمتر از آن را در هر هفته بدست آورند.
اکثر زنان باید حدود 300 کالری به منظور محافظت از رشد جنین به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنند. اضافه کردن این میزان کالری، از ماه چهارم به بعد، ضرورت دارد.
غذاهایی که تا 300 کالری اضافی به شما می دهند عبارتند از:
– دو و یک دوم فنجان شیر کم چرب
– یک ساندویچ با مخلفاتی همچون 85 گرم مرغ بدون چربی
– یک تخم مرغ با دو برش نان تست
۸ فایده فوق العاده آلو در دوران بارداری
1) جلوگیری از زایمان زودرس
– آلو حاوی مقدار خوبی از منیزیم است که می تواند عضلات را شل و جلوگیری از انقباضات زودرس کند.
2) جلوگیری از کم خونی
– آلو حاوی ویتامین C است که برای جذب بهتر آهن حیاتی است.
3) جلوگیری از یبوست و هموروئید
– آلو سرشار از فیبر است، به هضم غذا و حرکت روده کمک میکند.
مطلب مرتبط: اقدامات لازم برای درمان هموروئید در دوران بارداری
4) جلوگیری از استرس و خستگی مفرط در بارداری
– بسیاری از زنان از احساس خستگی در دوران بارداری شکایت دارند. علت دقیق برای آن هنوز شناخته شده نیست. علت هر چه باشد، نتیجه این است که این حس خوشایند نیست. اضافه کردن آلو به رژیم غذایی دوران بارداری، یک راه بسیار خوبی برای به دست آوردن انرژی است، از آنجایی که آلو غنی از آنتی اکسیدان و پتاسیم است.
5) استحکام استخوانها و دندانهای جنین
– بارداری می تواند عوارض بسیار زیادی برای استخوان های شما داشته باشد به دلیل اینکه جنین نیاز به یک منبع سالم از کلسیم خود را از شما تامین میکند. اولا مکملهای کلسیم خود را به صورت مرتب مصرف کنید، آلو حاوی ویتامین K است، که همراه با کلسیم و ویتامین D، استخوان های شما را سالم نگه میدارد.
6) افزایش سیستم ایمنی بدن مادر
– آلو حاوی ویتامین C است، که کمک می کند تا حد زیادی سیستم ایمنی بدن، تقویت میکند.
7) جلوگیری از لخته شدن خون
– آلو حاوی دوز سالم از ویتامین K، که برای جلوگیری از لخته شدن خون مفید است.
8) جلوگیری و مدیریت دیابت بارداری (GDM)
– دیابت حاملگی یک بیماری بسیار شایع در اکثر زنان بارداراست. آلو برای جلوگیری از دیابت بارداری بسیار مفید است.
وزن مطلوب در بارداری
– در طول سه ماهه اول معمولا وزن ثابت باقی میماند، اما برخی خانمها به دلیل استفراغ و تهوع بارداری یک یا دو کیلو لاغر میشوند. از ماه چهارم بارداری به بعد به تدریج به مقدار 350 گرم در هر هفته به وزن بدن اضافه میشود.
ترک های پوست دوران بارداری
– میتوانید با روغن گل سرخ بعد از ماه چهارم بارداری به ملایمت و همینطور بعد از زایمان چرب کنید.
صبحانه در بارداری
– خانم های بارداری که صبحانه شیر و كیك میخورند یا اهل خوردن بیسكویت و چای هستند یا كیك و آبمیوه میخورند اصلا صبحانه خوبی نمیخورند. زیرا بیشتر كربوهیدرات دریافت میكنند و پروتئین نمیگیرند. خوردن بیسكویت سبوسدار با چای، تنها باعث بالا رفتن قندخون و افت شدید آن قبل از ناهار میشود كه موجب گرسنگی شدید میشود.
– مصرف روزانه 2 تا 3 لیوان شیر (ماست یا جایگزینهای دیگر لبنیات)
– یک روز در میان 1 عدد تخم مرغ کامل یا حبوباتی مانند عدس و لوبیا به همراه 1 میوه تازه
منبع: دکتر سلام