شما به عنوان یک زن بادار، وقتی وارد ماه پنجم بارداری خود می شوید، بدنتان دچار تغییرات قابل توجهی خواهد شد. یک دلیل اساسی برای به وجود آمدن این تغییرات، شروع شکوفا شدن یک غنچه در داخل بدنتان است که باعث بزرگی محیط شکم برای رشد و پرورش خود خواهد شد. با تغییرات هورمونی در بدن زنان باردار، جهت تطبیق با تحولات آینده، هوس مادران در دوران بارداری برای خوردن بعضی از مواد غذایی افزایش خواهد یافت. در طی این دوران جدید، شادی همراه با اضطراب در مادران باردار در اوج خود قرار می گیرد، که همه این نگرانی ها به منظور ترس از برآورده نشدن نیازهای جنین خواهد بود.

در این مطلب از دکتر سلام شما را با اصول تغذیه‌ای صحیح در ماه پنجم بارداری آشنا می‌کنیم، با ما همراه باشید.

آب

– نوشیدن مقدار زیادی آب برای جلوگیری از یبوست لازم است. علاوه بر آب، مصرف حداقل 2 لیوان شیر هر روز کلسیم و ریز مغذی های لازم برای رشد استخوان های کودک را تامین میکند.

غذاهای غنی از پروتئین

– پروتئین ها مانند بلوک‌های ساختمان در بدن ما هستند. آنها به عنوان بهترین موادغذایی در ماه پنجم در نظر گرفت شده اند. یک رژیم غذایی غنی از پروتئین ضروری است برای اطمینان از توسعه فیزیکی نوزاد در این دوره است. شامل: مرغ، تخم مرغ، آجیل، حبوبات و غلات. اگر گیاهخوار هستند، شما همیشه می توانید در رژیم غذایی‌تان از تکه سویا، نخود بخار پز، پنیر و پنیر سویا استفاده کنید.

سالاد

– سبزیجات خام مانند کلم، هویج، گوجه فرنگی تازه، برگ کاهو و چغندر سرشار از مواد معدنی و فیبر هستند. اجتناب از استفاده از سس های سالاد و سبزیجات ترشی مانند زیتون و .. چرا که آنها در حاوی سدیم هستند.

برخی از میوه‌ها

– میوه ها سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی و طعم خوشمزه ای دارند. سیب، گلابی، موز، کیوی، پرتقال، انواع توت ها و بی‌دانه میوه های سالم در این ماه هستند.

سبزی‌ها

– خوردن مقدار زیادی از سبزیجات سبز ممکن است خسته کننده باشد. در رژیم غذایی خود اسفناج، شنبلیله و کلم بروکلی را بگنجانید زیرا نیاز شما به آهن را تامین می‌کند.

سایر مواد غذایی خوب پیشنهادی

– شامل غلات سبوس دار؛ غلات کامل مانند:

– گندم

– برنج

– ذرت و جو سرشار از ویتامین E

– ویتامین B کمپلکس

– آهن و منیزیم تحقیقات نشان داده برای رشد کودک بسیار مفید هستند.


بیشتر بخوانید: 6 غذایی که در طول دوران بارداری حتما باید بخورید


ممنوعیت های ماه پنجم بارداری

1) نوشیدنی های گاز دار

– نوشیدنی های گازدار حاوی کافئین، شکر و کالری ناسالم هستند. شما قطعا نمی خواهید کالری خود را از منابع اشتباه تامین کنید، در عوض، مصرف آب میوه های تازه و آب لیمو توصیه می‌شود.

2) برخی میوه ها

– میوه های استوایی حاوی ریز مغذی و فیبر هستند، موجب بهبود هضم می‌شوند. اما مصرف بیش از حد این میوه های گرمسیری در دوران بارداری کاملا اشتباه است. پاپایا، انار و آناناس موجب انقباضات رحمی در زنان باردار شده و منجر به سقط جنین می‌شوند.

3) الکل

– نوشیدن زیاد الکل در طول بارداری موجب نقص های مادرزادی در نوزاد شود.

4) سیگار

– سیگار کشیدن اثبات شده است مانع رشد کودک می‌شود و باعث ناهنجاری‌های فیزیکی است. سیگار می تواند نوزاد را از اکسیژن محروم کند، مانع توسعه سیستم تنفسی کودک و باعث افزایش ضربان قلب می‌شود. ممکن است موجب سقط جنین و یا منجر به تولد نوزاد مرده شود.

5) کاهش مصرف کافئین

– هر دو، چای و قهوه حاوی کافئین است. بنابراین، شما باید مصرف چای و قهوه خود را به حداکثر 2 فنجان در روز محدود کنید. مصرف کافئین در دوران باردای موجب بی‌قراری و بی‌خوابی در نوزادان پس از تولد می‌شود. متاسفانه، شکلات بیش از حد حاوی کافئین است و مقاومت در برابر مصرف آن سخت است.

6) مواد غذایی چرب

– شما باید از خوردن غذاهای چاق کننده و غذاهای کنسرو دوری کنید. افزایش وزن غیر طبیعی می‌تواند باعث عوارض ناخواسته در طول دوره حاملگی شود.

واریس ناحیه واژن در بارداری

– واریس ناحیه‌ی تناسلی خارجی در میان ۱۰% از خانم‌های باردار اتفاق می‌افتد و معمولا در سه ماهه‌ی دوم و در حدود ماه پنجم رخ می‌دهد.

علائم واریس واژن چیست؟

– اغلب به‌ صورت ورم و کبودی رگ‌ها در ناحیه‌ی لب بزرگ یا کوچک واژن ظاهر می‌شود. این رگ‌ها کشیده و ضعیف می‌شوند اما گاهی با لمس نیز حس نمی‌شوند. واریس در واژن می‌تواند به‌ دلایل مختلفی اتفاق بیافتد:

1) افزایش وزن رحم که به رگ‌های ناحیه‌ی لگنی فشار می‌آورد.

2) افزایش سطح استروژن و پروژسترون که باعث استراحت رگ‌های خونی می‌شود.

3) زایمان‌های قبلی، به‌ خصوص اگر فشار زیادی به‌ فرد آمده باشد.

معنویت را ارتقا بده

– از ابتدای ماه پنجم در وقت نماز دست بر روی شکم نهاده، اذان و اقامه بگویید. هر روز بر یک عدد تخم مرغ سوره “حمد” بخوانید و آن را ناشتا بخورید.

– مادرانی که می خواهند فرزندی دانشمند به جامعه تحویل دهند، می بایست هنگام بارداری روزی یک عدد تخم مرغ و مقداری کنجد بخورند.

– توصیه شده است که در شب های جمعه سوره “ص” قرائت شود.

– نوشیدن روزانه شیر را فراموش نکنید زیرا پیامبر اکرم فرموده اند: به زنان باردار خود شیر بنوشانید که موجب زیاد شدن عقل کودک خواهد شد.

ورم دوران بارداری

– دوران بارداری برای هر مادری زمانی فوق العاده و منحصر به فرد است و علایم و نشانه های بارداری از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد. اما معمولا یک سری علایم شایع وجود دارد که تقریبا در اکثر زنان باردار رخ می دهد. یکی از این علایم، ورم دوران بارداری می باشد که به آن ادم گفته می شود. ورم این دوران غیرعادی نیست، اما اگر کنترل نشود، ممکن است مادر را به دردسر بیندازد.

– به عبارت دیگر اگرچه ورم دوران بارداری معمولا بی ضرر می باشد، اما در صورتی که کنترل نشود می تواند بر کیفیت زندگی مادر و حتی سلامتی جنین تاثیر بگذارد. ورم بارداری بیشتر در پاها دیده می شود و علت شایع آن، تجمع و احتباس مایعات بدن در اندام های تحتانی مثل پا می باشد. ورم حاملگی می تواند در هر زمانی از دوران بارداری شروع شود، اما معمولا از ماه پنجم بارداری به بعد شایع می باشد.

– ورم دوران بارداری، مختصر و یکنواخت می باشد. در این دوران، حجم مایعات بدن مادر برای تغذیه بهتر جنین بالا می رود. بنابراین قسمتی از این مایعات در مناطق انتهایی بدن و یا در عضلات و مفاصل تجمع پیدا کرده و ورم حاملگی را ایجاد می کنند.


مطلب مرتبط:

در بارداری به چربی های امگا ۳ توجه ویژه ای کنید!

ماه پنجم بارداری و مراقبت های لازم

ماه ششم بارداری و مراقبت های لازم


منبع: دکتر سلام