هفته هجدهم بارداری و مراقبت های لازم

اکنون شما وارد هفته بیست و چهارم بارداری شده اید. دیگر آثار ظاهری بارداری در وجود شما نمایان شده است و شما نمی توانید بارداری خود را از اطرافیانتان پنهان نمایید. لذت مادر شدن تمام وجود شما را فراگرفته است و برای آینده فرزندتان احساس نگرانی می کنید. در این مطلب به بیان توصیه ها و مراقبت های هفته بیست و چهارم بارداری خواهیم پرداخت.

کودک شما در هفته بیست و چهارم بارداری چگونه تغییر می کند؟

کودک شما به سرعت در حال رشد است و وزن او حدود 110 گرم نسبت به هفته قبل زیادتر شده است. از آنجا که طول بدن او به حدود 30 سانتی متر رسیده، در داخل رحم شما به صورت خمیده قرار گرفته است اما اندازه اندامهای بدن او تقریبا متناسب هستند.

پوست کودک شما نازک، نیمه شفاف و چروک خورده است؛ مغز او به سرعت بزرگ می شود و اندام چشایی او نیز در حال رشد است. دستگاه تنفسی تکامل خود را آغاز کرده، درخت تنفسی شاخه شاخه می شود و سلولهایی در ریه سورفاکتانت تولید می کنند، ماده ای که موجب می شود کیسه های هوایی نوزاد بعد از تولد و هنگام تنفس به راحتی بزرگ و پر از هوا شوند.

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

رحم شما در هفته بیست و چهارم  بارداری  حدود 24 سانتی متر از استخوان عانه (پوبیس) تا بالای قله رحم ارتفاع دارد. هم اکنون میتوانید حرکات فرزندتان را متوجه شویدو چرخه های خواب و بیداری او را درک کنید.

علائم هفته بیست و چهارم بارداری:

1- تغییراتی بینایی

هفته بیست و چهارم بارداری، بینایی مادر حامله تحت تاثیر تغییرات فیزیکی و هورمونی قرار می گیرد، که تا به امروز در بدن او روی داده است. جمع شدن آب در زیر پوست خانم ها از ویژگی های مشترک دوران بارداری هر مادری است که همین آب احتباس شده، ضخامت و انحنای قرنیه چشمان آن ها را هم تحت تاثیر خود قرار می دهد.

اگر شما مادر باردار عینکی باشید، می توانید با افزایش درجه آن به بیشتر شدن قدرت بینایی خود کمک زیادی کنید. خشکی چشم مادران حامله هم هفته بیست و چهارم بارداری، یکی دیگر از مشکلات اساسی می باشد که ممکن است در دوران بارداری هر مادری رخ دهد. لازم است به یاد داشته باشید که خشکی چشم هفته بیست و چهارم بارداری شما، ممکن است با علائمی مانند التهاب و آب ریزش بیش از حد چشم همراه باشد. اما به خاطر داشته باشید که اغلب این تغییرات در بدن هر مادر بارداری بسیار ناچیز بوده و با متولد شدن نوزاد آن ها، به طور کامل از بین خواهد رفت.

2- مشکل هموروئید و بواسیر

اگر هم شما جزء مادرانی هستید که این مشکل را تا به حال نداشتید، ممکن است با رعایت نکردن اصول درست تغذیه و نداشتن تحرک کافی در این دوران، این مشکل را برای اولین بار تجربه کنید.

مواردی که سبب ایجاد و یا تشدید بواسیر در مادران باردار می شود:

  • هنگام هل دادن نوزاد به بیرون از رحم مادر در طول زایمان طبیعی
  • دوران شیردهی به نوزاد، به دلیل از دست دادن مایعات زیاد بدن
  • کمبود میزان فیبر و نبود مایعات کافی در رژیم غذایی مادر باردار و یا مادر شیرده
  • وارد آمدن فشار زیاد بر وریدهای زیر رحم آن ها با بزرگ شدن جنین در حال رشد

سایر علائم هفته بیست و چهارم بارداری:

• معمولا رحم مادر حامله با ورود به هفته بیست و چهارم بارداری، نزدیک به 2 اینچ بالاتر از ناف او خواهد آمد. همچنین، در این دوره از بارداری ممکن است مادر باردار برای مقابله با کشش های ایجاد شده در ناحیه پوست شکم و سینه های خود دچار خارش هم شود.
• با ورود مادر به هفته بیست و چهارم بارداری، تکرر ادرار همچنان ادامه خواهد یافت. همچنین، در این دوره از بارداری، احتباس آب در بدن مادر بیشتر دیده می شود.
• در برخی مواقع هم تغییرات زیادی در قدرت بینایی او به وجود می آید. همواره به خاطر داشته باشید که اگر مادر باردار در نه ماه دوره حاملگی خود به مقدار کافی آب مصرف نکند و یا رژیم غذایی او فاقد فیبر باشد، دچار یبوست خواهد شد.
• علاوه بر این موارد، در هفته بیست و چهارم بارداری، کشش ضعیفی بر روی پوست شکم، سینه ها و لگن مادر باردار احساس خواهد شد. همچنین، در هفته بیست و چهارم بارداری، وزن مادر حامله هم نزدیک به 20 تا 35 پوند افزایش می یابد.
• در این هفته سوزش سردل و اسیدیته شدن معده مادر همچنان ادامه خواهد یافت.

ورزش در هفته بیست و چهارم بارداری

گرم کردن بدن قبل از شروع  ورزش و سرد کردن بدن در هنگام پایان آن را هرگز فراموش نکنید. حتی اگر به کلاس خود دیر می رسید، حتماً ابتدا کمی بدنتان را گرم کنید. این آرام وارد و خارج شدن به ورزش، علاوه بر کاهش احتمال بروز صدمات به بدن، باعث می شود که ضربان قلب و تنفس نیز به آرامی تند و به آرامی کند شود. برای این کار چند حرکت سریع و راحت هست، مانند چرخاندن دستها به حالت دایره ای بزرگ و یا درجا راه رفتن. با شناخت ورزش های مفید و مضر دوران بارداری، انتخابی صحیح انجام دهید.

تغذیه در هفته بیست و چهارم بارداری

9 غذای مفید برای افزایش رشد مغز جنین

شما به راحتی می‌توانید برای تغذیه بارداری خود برنامه ریزی کنید. ما در اینجا چند اصل را که برای تغذیه در هفته بیست و چهارم بارداری باید در نظر بگیرید برای شما آورده ‌ایم:

1- کیف، کشو، ماشین و یخچال خود را از مواد غذایی سالم مانند کراکر گندمی، سیب، ماست کم چرب، پنیر یا آجیل پر کنید.
2- سه وعده غذای کم و اسنک‌‌ هایی سالم را برای میان وعده خود آماده کنید تا مطمئن شوید که مواد مغذی لازم را دریافت می‌کنید.
3- در فواصل منظمی در روز غذاهای مغذی بخورید تا از گرسنگی شدید که می‌تواند منجر به ویار شود، جلوگیری کنید.
4- مواد غذایی خود را از میان این 5 گروه انتخاب کنید: حبوبات، سبزیجات، میوه، لبنیات و مواد سرشار از پروتئین. سعی کنید مواد غذایی خود را در هر میان وعده حداقل از دو گروه انتخاب کنید. کودک و بدن شما باید مواد غذایی مختلفی را برای فراهم کردن پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین و مواد معدنی به دست آورد.
5-به مقدار زیاد آب بنوشید. زیرا برای ساخت بافت‌های جدید، کمک به هضم غذا، و تشکیل مایع آمنیوتیک، آب کافی لازم است. شما باید حداقل 10 لیوان آب در روز بنوشید. برای راحتی این کار، یک بطری پر از آب را همیشه در کنار خود داشته باشید.

مصرف چه مقدار مایعات در دوران بارداری لازم است؟

تقریبا 8 تا 12 لیوان مایعات در طول روز که تقریبا 1.5 لیتر میشود. آب باید بیشترین قسمت این مایعات را تشکیل دهد. آب بدن را هیدراته نگه میدارد و باعث انتقال مواد غذایی از خون به جنین میشود. همچنین نوشیدن آب باعث جلوگیری از عفونت ادراری و یبوست در دوران بارداری میشود.

تامین ویتامین D و کلسیم مورد نیاز بدن در دوران بارداری

کلسیم و ویتامین D دو عنصر کلیدی در دوران بارداری هستند. کلسیم باعث رشد استخوانها و دندان جنین میشود. و برای رشد سیستم عصبی، ماهیچه ها و قلب ضروری است.

ویتامینD به جذب کلسیم در بدن کمک میکند و از طریق قرار گرفتن در مقابل آفتاب نیم ساعت در طول روز یعنی در صبح زود قابل تامین است.

کلسیم را از منابع غذایی زیر دریافت کنید:

  • محصولات لبنی(شیر، ماست و دوغ)
  • سبزیجات برگ سبز( اسفناج و کاهو)
  • لوبیای سویا
  • بادام
  • انجیر
  • کنجد

همچنین ویتامین  از منابع ماهی، تخم مرغ و شیر بدست می آید.

چگونه در دوران بارداری بیشترین جذب را داشته باشم؟

اگر شما رژیم متعادل و درست داشته باشید می توانید تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کنید. مثلا خوردن قهوه و چای بلافاصله بعد از غذا مانع از جذب شدن آهن غذا میشود.

خوردن بیش از اندازه نان و برنج و غلات باعث کاهش جذب آهن، کلسیم و روی در بدن میشود.

توصیه های مذهبی

غسل های مستحبی به خصوص غسل جمعه را انجام دهید. از آنجا که گفتن ذکر سبب آرامش و رفع استرس می گردد، بنابراین به مادران باردار توصیه می شود در این دوران با گفتن ذکر و صلوات آرامش را هم برای خود و هم برای جنینتان به وجود بیاورید. خوب است که در اتاق کار یا خوابتان چند گلدان با گل های رنگارنگ طبیعی قرار دهید تا دائم چشمتان به آنها بیفتد زیرا این کار تاثیر زیادی بر روی زیبایی جنین شما دارد.

نکاتی برای پدرها در هفته بیست و چهارم بارداری:

نگرانی و استرس در شما وجود دارد حتی اگر جنین در بدن شما نباشد

  • سعی کنید نگران حال فرزند خود باشید تا آینده او.
  • با همسر خود بازی کنید. این کار باعث کاهش استرس می شود.
  • فیلم های خنده دار با همسر خود ببینید.
  • فقط درباره جنین حرف نزنید درباره مسائل دیگر نیز با همسر خود حرف بزنید.

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.

 

بیشتر بخوانید:

هفته شانزدهم بارداری و مراقبت های لازم

هفته هفدهم بارداری و مراقبت های لازم

هفته چهاردهم بارداری و مراقبت های لازم

هفته سیزدهم بارداری و مراقبت های لازم