عمل توراکس یا جراحی قفسه سینه

سینه‌گاه یا توراکس (Thorax)  قسمتی از بدن است که بین سر و شکم قرار دارد، سینه‌گاه توسط استخوان جناغ سینه، ستون مهره‌ها و دنده‌ها تشکیل شده است(قفسه صدری). سینه‌گاه از گردن تا دیافراگم امتداد دارد .

جراحی توراکس یا VATS 

جراحی های VATS ایجاد تروما و درد را کمتر کرده وبطور قابل توجهی خطرات کمتری در رابطه با عوارض پس از عمل جراحی – در بیش از 70% از عمل جراحی‌ها را به همراه دارند. علی رغم این موضوع، تنها 25% از جراحان توراکس، عمل جراحی  VATS را به کار می گیرند. عمل جراحی VATS گزینه‌های عمل جراحی متنوعی را در اختیار جراح قرار می‌دهد. در این روش می‌توان بیوپسی از بافت ریوی را انجام داده و همچنین تومورهای واقع در ریه یا قفسه سینه را خارج کرد. این عمل جراحی با تعداد محدودی برش جراحی  کوچک همراه است در حالی که در انواع مختلف جراحی های باز نیاز به ایجاد برش های جراحی متعدد و سایر اقدامات تهاجمی وجود دارد به طوری که منجر به درجه بالایی از درد و ناراحتی های پس از عمل جراحی می شود.

علائم داخل توراکس

1-اين علائم ممکن است برونشى-ريوى بوده از آزردگى يا انسداد يک برونش ناشى شوند و عبارتند از: سرفه، هموپتيزی، خس‌خس و پنومونی.

2-علائم داخل توراکس ممکن است خارج ريوى باشد و از گسترش تومور به خارج از حدود ريه ناشى شوند. اين بيماران ممکن است دچار درد و افيوژن پلور ناشى از انتشار تومور، خشونت صدا ناشى از درگيرى عصب راجعه حنجره، تورم گردن و صورت ناشى از انسداد وريد اجوف فوقانی، فلج ديافراگم ناشى از درگيرى عصب فرنيک، و يا افيوژن پريکارد ناشى از گسترش مستقيم تومور به پريکارد باشند.

3- در صورتى‌ که تومور در قله ريه يا شيار ريوى فوقانى قرار گرفته باشد، ممکن است به‌دليل درگيرى شبکه برونکيال، گانگليون‌هاى سمپاتيک و درگيرى دنده‌ها و اجسام مهره‌اى باعث بروز سندرم پان‌کوست شود که علائم آن عبارتند از: درد، ضعف اندام فوقانى و سندرم هورنر (پتوز، ميوز، اگزوفتالمي، و کاهش تعريق در نيمهٔ درگير). کارسينوم سلول سنگفرشى شايع‌ترين علت سندرم پان‌کوست است .

آب آوردن ریه از علت تا درمان

علائم خارج توراکس

شايع‌ترين محل‌هاى متاستاز (به‌ترتيب کاهش شيوع) عبارتند از: کبد، غدد آدرنال، مغز، اسکلت و کليه.

علائم غيرمتاستاتيک خارج از توراکس از تشرح مواد اندوکرين يا شبه‌ اندوکرين از تومور ناشى مى‌شوند. اين سندرم‌هاى پارانئوپلاستيک به اين‌صورت طبقه‌بندى مى‌شوند:

1. متابوليک (سندرم کوشينگ، ترشح بيش از حد هورمون آنتى‌ديورتيک، هيپرکلسمي، گنادوتروپين اکتوپيک)

2. عصبى – عضلانى (ميوپاتى کارسينوماتوز، نوروپاتى محيطي، دژنراسيون تحت حاد مخچه، سندرم مياستنيک ايتون – لامبرت، پلى‌ميوزيت، انسفالوميلوپاتي)

3. اسکلتى (کلابينگ، استئوآرتروپاتى ريوى هيپرتروفيک)

4. درماتولوژيک (آکانتوز نيگريکانس، اسکلرودرمي، درماتوميوزيت)

5. عروقى (ترومبوفلبيت مهاجر، اندوکارديت و روکوى غيرباکتريائي، ترومبوز شرياني)

6. هماتولوژيک (آنمي، پورپوراى فيبرينوليتيک، لکوسيتوز غيراختصاصي، پلى‌سيتمي). هيپرکلسمى ناشى از مادهٔ شبيه به هورمون پاراتيروئيد بيشتر از همه در کارسينوم سلول سنگفرشى ديده مى‌شود. ساير سندرم‌هاى پارانئوپلاستيک غالباً همراه با آدنوکارسينوم يا کارسينوم سلول کوچک ديده مى‌شوند .

آب آوردن ریه از علت تا درمان

سرطان توراكس؛ راه درمان و پيشگيری

بيماری بدخيم یا سرطان، به زیاد شدن غیر قابل کنترل سلول‌های سرطان گفته می‌شوند كه می‌تواند همه قسمت‌های بدن را شامل شود، از جمله جدار قفسه سينه و يا تمام المانهای داخلی آن شامل مری، نای، ريه. همچنين بافت‌های ديگر مثل بافت‌های جنينی، غدد لنفاتيک و اعصابی كه در آن قسمت وجود دارد می‌تواند تومورال شوند كه به خوش‌خيم و يا بدخيم تقسيم می‌شوند كه وقتی اين تزايد خارج از كنترل در آيد به آن سرطان می‌گويند. ريه هم يک بخش بزرگ در قفسه سينه را شامل مي‌شود كه سرطان‌های مختلفي را می‌تواند شامل شود از جمله سرطان برونكوژنيک، كه شايع ترين علت آن مصرف سيگار است .

طبق تحقیقات، مهم‌ترین عامل جلوگیری از سرطان ریه، ترک سیگار است. در مصرف سيگار نكته حائز اهميت اين است كه نه تنها خود مصرف كننده، بلكه به موازات آن و بيشتر از آن كساني كه به صورت غير فعال در معرض دود سيگار قرار دارند دچار سرطان ريه می‌شوند. نكته ديگر اينكه اخيرا مصرف سيگار در خانم‌ها نيز زياد شده كه اين توانسته ميزان سرطان ريه در خانم‌ها را هم بالا ببرد . در حالی که در جوامع پيشرفته توانسته‌اند با كنترل مصرف سيگار سرعت رشد اين سرطان را كاهش دهند.

ماده سازی قبل از عمل

بیماران جراحی توراکس در معرض خطر عوارض ریوی مثل آتلکتاری و نومونیا بعد از عمل هستند. میزان بروز نومونیا موازی آتلکتازی است اما شروع آن دیرتر است چرا که آلکتازی با ایجاد رکود در تهویه و موکوسیلیاری شرائط لازم برای رشد ارگانیزم‌ها را فراهم می‌کند.جراحی توراکس عوارض ریوی بعد از عمل را تشدید می‌کند.

اصولاً در هر عملی، بروز عوارض تنفسی بعد از عمل با میزان اختلال تنفسی قبل از عمل رابطه مستقیم دارد و بیماران جراحی توراکس اغلب در حالتی از این اختلال را دارند. در سیگاری‌ها میزان بروز عوارض ریوی بعد از جراحی بزرگ 6 برابر است و در COPD، 20 برابر.

PFT قبل از عمل بیمارانی را که عملکرد ریه ضعیف و ریسک بالا دارند مشخص می‌کند. اقدامات پیشگیرانه و مهیا سازی قبل از عمل، تأثیر این فاکتور بر عوارض بعد از عمل را به میزان قابل توجهی کم می‌کند.

توراکس

عامل حین عمل

جراحی توراکس در هر بیماری عملکرد ریه را دچار مشکل می‌کند. کم کردن این فاکتور با اداره صحیح و مناسب در حین عمل (تهویة One-Lung، PEEP، CPAP) می‌باشد. عامل سوم اینکه توراکوتومی و برش بالای شکم بیشترین درد را دارد که مانع سرفه و نفس عمیق بعد از عمل می‌شود و در نتیجه باقیماندن ترشحات، آلکتازی و نومونیا. این فاکتور با داروی مناسب درد بعد از عمل (بی‌دردی اپیدورال توراسیک) حداقل می‌شود.

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است