حاملگی خارج از رحمی زمانی اتفاق می افتد که یک تخمک بارور شده، خودش را خارج از رحم جاسازی میکند. این حاملگی چون اغلب در لوله های فالوپ اتفاق می افتد، به «حاملگی لوله ای» نیز معروف است. فرقی نمیکند که مشکل از تخمک است یا لوله های فالوپ، به هرصورت، تخمک در مسیر خود به طرف رحم، گیر خواهد کرد.
بارداری خارج از رحمی نمیتواند دوامی داشته باشد؛ در نتیجه همه بارداری های خارج از رحمی باید از بین بروند. در 90 درصد زنانی که بارداری خارج رحمی داشته باشند، از روش جراحی برای خارج کردن تخمک بارور شده و پایان بارداری استفاده میشود. امروزه تعداد جراحیها بسیار پایین است؛ چون بسیاری از بارداری های خارج رحمی به وسیله داروهایی که مانع از پیشرفت ادامه بارداری میشود، اداره و کنترل میشود.
چنانچه در مورد شما تشخیص بارداری خارج رحمی داده شده است، چگونگی درمان آن توسط پزشک بستگی به این دارد که بارداری تا کجا پیشرفت کرده، جنین در کجا قرار گرفته و علائم شما چقدر شدید است.
1- درمان با داروها
اگر حاملگی خارج رحمی زود تشخیص داده شود، ممکن است به وسیله دارو بتوان به آن پایان داد. چنانچه سطح هورمون HCG در شما پایین باشد، (یک هورمون که بدن در زمان بارداری میسازد) خیلی بد نیست و میتوان به وسیله دارو بارداری را پایان داد. اگر هیچ آسیبی به لوله های فالوپ وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است برای شما یک داروی تزریقی به نام Methotrexate تجویز کند.
این دارو باعث توقف رشد سلولهای جنین شده و باعث جذب آن توسط بدن میشود. این دارو همچنین باعث حفظ لوله های فالوپ شما شده و شانس بهتری برای داشتن یک بارداری موفق در آینده را به شما خواهد بخشید. البته این دارو دارای برخی عوارض جانبی نیز هست؛ از جمله:
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- اسهال
گاهی باعث استوماتیت (ورم مخاط دهان و لثه) نیز خواهد شد. بسیاری از زنان تا چند روز بعد از تزریق دارای درد شکم خواهند بود. زنانی که باید چند سری از این دارو را تزریق کنند، در بیمارستان بستری میشوند. در حال حاضر این یک روش سرپایی است؛
اما پزشک شما در طول چند هفته و تا کسب اطمینان از برگشت سطح این هورمون به صفر، میزان سطوح این هورمون را کنترل و نظاره میکند. یک تزریق میتواند این کار را انجام دهد؛ اما اگر اعداد میزان سطوح هورمون شما آنطور که باید، کم نشده باشد، ممکن است احتیاج به تزریق بیشتری داشته باشید.
2- درمان با جراحی
اگر درمان با تزریق دارو جواب نداد، گام بعدی جراحی خواهد بود. البته این گام، تنها انتخاب برای زنانی است که دارای سطوح بالایی ازهورمون HCG ، نشانه های شدید، یا دارای پارگی یا آسیب به لوله های فالوپ هستند.
شما ممکن است جراحی لاپاراسکوپی داشته باشید که دارای کمترین میزان بریدگی، یک دوربین باریک و بدون آسیب به لوله های فالوپ شماست. جراحان معمولا ترجیح می دهند تا از این روش بجای استفاده از روش هایی که دارای بریدگی بیشتری است، استفاده کنند. اما گاهی اوقات این امکان ندارد.
اگر لوله های فالوپ شما پاره شده و یا دارای آسیب های شدیدی باشد و نیز دارای خونریزی زیادی باشید، احتمالا احتیاج به یک جراحی اورژانسی با برشهای بزرگتری دارید؛ در این موقعیت جراحان ممکن است مجبور به خارج کردن لوله های فالوپ شما شوند. بعد از جراحی، پزشکان شما سطوح هورمون HCG را برای اطمینان از پایان بارداری و انجام درست جراحی، نظارت و کنترل میکنند. برخی از زنان بعد از جراحی ممکن است برای برگشتن همه چیز به سطح نرمال، نیاز به تزریق Methotrexate داشته باشند.
برگردان: سیما آزادفلاح
هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است