این روزها که بازار پیاز بسیار داغ است و به دلیل افزایش قیمت پیاز بحث پیاز نقل محافل شده است برای شما اطلاعات و دانستنی ها مفید در خصوص نقش پیاز و خواص سلامتی مختلف پیاز را قرار دادیم که با روش های مصرف پیاز و موارد منع مصرف پیاز اشنا شوید و با مصرف صحیح پیاز بتوانید سلامتی را برای خود به ارمغان بیاورید.

 


اسامی دیگر لاتین: Allii Cepae Bulbus, Allium cepa, Cebolla, Échalote, Green Onion, Oignon, Oignon Vert, Onions, Palandu, Piyaj, Shallot


پیاز گیاهی است که ریشه آن مصرف دارویی دارد.

پیاز برای درمان مشکلات گوارشی از جمله از دست دادن اشتها، ناراحتی معده و اختلالات کیسه صفرا استفاده می شود؛ برای درمان مشکلات قلبی و رگ های خونی مشکلات از جمله درد قفسه سینه (آنژین) و فشار خون بالا؛ و برای جلوگیری از “سخت شدن سرخرگها” (تصلب شرایین) استفاده می شود. آن را نیز برای درمان دهان درد و گلو، سیاه سرفه، برونشیت، آسم، کم آبی، گاز روده، کرم های انگلی، و دیابت بکار می برند. برخی از آن به عنوان یک دیورتیک برای افزایش حجم ادرار استفاده می کنند.

پیاز به طور مستقیم روی پوست برای گزش حشرات، زخم، سوختگی نور، جوش، زگیل، و کبودی اعمال می شود.

پیاز در بسیار از غذاها مورد استفاده قرار می گیرد.

در صنعت به عنوان طعم دهنده استفاده می شود.

پیاز در بدن چگونه عمل می کند:

پیاز به کاهش کلسترول کمک می کند، فاکتور خطرسازی که خطر گرفتگی سرخرگ ها را افزایش می دهد. همچنین برای مبتلایان به آسمنیز مفید است.


موارد مصرف و اثرگذاری پیاز:

احتمال اثر در موارد زیر را دارد:

  • اسکارهای پوستی. استفاده از عصاره پیاز حاوی هپارین و آلانتون بر روی پوست به مدت ۱۰هفته تا ۶ ماه باعث بهبود اسکارهاى ناشی از سوختگی، پاک کردن تاتو، آسیب و جراحی می شود. هرچند، مصرف ۴ تا ۱۱ هفته ای آن اثری ندارد.

 

شواهد کافی برای اثر در موارد زیر موجود نیست:

  • ریزش مو. استفاده از آب پیاز بر روی پوست سر برای ۸هفته به رشد مو کمک می کند.
  • دیابت. مصرف پیاز در ار سه وعده غذایی در روز برای ۸هفته می تواند قندخون را در افراد دیابتی کاهش دهد.
  • فشارخون بالا. استفاده روزانه از یک فرآورده خاص حاوی پیاز، روغن زیتون، عصاره انگور، کارنیتین، ویتامین ای و ث، لیکوپن و فولیک اسید برای یک هفته می تواند فشار سیستولیک را کاهش دهد اما نه فشار دیاستولیک.
  • آسم
  • ناراحتی معده
  • تب
  • سرفه
  • برونشیت
  • التهاب دهان و گلو
  • زخم ها
  • بی اشتهایی
  • پیشگیری از تصلب شراین

 

 

 


عوارض جانبی و ایمنی پیاز:

مصرف معمول آن چه به صورت خوراکی و چه بر روی پوست بی خطر است. مصرف زیاد خوراکی آن نیز بی خطر است. مصرف حداکثر ۳۵میلی گرم در روز از دیفنیلامین موجود در پیاز برای چندین ماه ضرری ندارد.

ملاحظات و هشدارها

حاملگی و شیردهی: عدم وجود اطلاعات کافی

اختلال خونریزی: پیاز انعقاد خون را کند کرده و خطر خونریزی را افزایش می دهد.

دیابت: پیاز قندخون را کاهش می دهد و میزان قندخون می بایست تحت نظر باشد.

جراحی: پیاز انعقاد خون را کند کرده و قندخون را کاهش می دهد. این خطر بروز خونریزی حین و پس از عمل را افزایش می دهد. استفاده دارویی پیاز را حداقل ۲هفته قبل متوقف کنید.


تداخلات پیاز

تداخل متوسط: مراقب استفاده همزمان باشد

آسپرین: برخی افراد به میاز حساسیت دارند. مصرف همزمان آسپرین این حساسیت را افزایش می دهد.

لیتیوم: پیاز اثری مشابه قرص آب دارد و دفع لیتیوم را دچار مشکل می کند. این باعث افزایش مقدار لیتیوم در بدن می شود و عوارض جدی به دنبال دارد.

داروهای دیابت: پیاز قندخون را کاهش می دهد. این داروها نیز همینطور. مصرف همزمان می تواند منجر به افت شدید قندخون شود. برخی داروهای دیابت عبارتند از گلیمپرید، گلیبورید، انسولین، پیگلیتازون، روزیگلیتازون، کلروپروپامید، گلیپزید و تولبوتامید.

داروهای ضدانعقادی: مصرف همزمان انعقاد خون را دچار مشکل کرده و خطر بروز خونریزی و کبودی را افزایش می دهد. برخی از داروهای ضدانعقادی عبارت اند از آسپرین، کلوپیدوگرل، دیکلوفناک، ایبوپروفن، ناپروکسن، دالتپارین، انوگزاپارین، هپارین و وارفارین.


دوز مصرفی پیاز

دوز مناسب آن به شرایط مختلفی از جمله سن و وضعیت سلامتی بیمار بستگی دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز مصرفی مناسب وجود ندارد. در نظر داشته باشید که فرآورده های طبیعی الزاماً بی خطر نبوده و دوز مصرفی آن را رعایت کنید. از دستورالعمل های روی بسته پیروی کرده و با پزشک خود مشورت کنید.


منبع/نسخه