ارتودنسی کاموفلاژ چیست؟

ارتودنسی کاموفلاژ چیست؟ در چه مواردی از ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی استفاده می شود؟ این درمان که یک روش درمانی برای بیمارانی است که مشکلات حاد فکی دارند، در مواردی به کار گرفته می شود که یک نتیجه ی مطلوب در محدودیت فیزیولوژیکی مد نظر باشد.

 

هدف از ارتودنسی کاموفلاژ

هدف از کاموفلاژ پنهان کردن تناسب‌های اسکلتی غیر قابل قبول با تغییر موقعیت دندان‌ها در فک از طریق درمان ارتودنسی است بطوری که نامرتبی دندان‌ها به وضعیت قابل قبولی برسد و صورت ظاهر زیبایی داشته باشد. جابه‌جایی دندان‌ها مانند به عقب کشیدن دندان‌های پیشین بیرون زده اغلب کاموفلاژ نامیده می‌شود. کاموفلاژ حاکی از آن است که تغییر موقعیت دندان‌ها تاثیر مطلوب یا حداقل غیر مخربی بر زیبایی صورت می‌گذارد.

 

 

موارد استفاده از روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ:

√ ناهنجاری فکی از قبیل جلوتر بودن فک بالا

√ ناهنجاری فکی از قبیل عقبتر بودن فک پایین

 

 

روش انجام درمان ارتودنسی کاموفلاژ:

در روش ارتودنسی کاموفلاژ بدون کشیدن دندانها صورت‎ می‏‎گیرد. کشیدن دندان در ارتودنسی با دو هدف، تأمین فضای ردیف کردن دندانهای نامرتب و جبران ناهنجاری‎ها‎ی فکی انجام‎ می‏‎شود. از این رو برای عقب کشیدن دندانهایی که رو به جلو هستند و یا جلو کشیدن دندانهای عقب رفته، نیازی به کشیدن دندان نخواهد بود.

در روش ارتودنسی بدون کشیدن دندان، دندانهای بالا و پایین با سیستم دیمونکیس‎ ها‎یی که از یکسو دندانها دچار بی نظمی (کروادینگ) شدید هستند و از سوی دیگر فرم لب‎ها‎ امکان برجسته شدن بیشتری دارند، متخصص ارتودنسی گزینه ارتودنسی بدون کشیدن  دندان را انتخاب می‎نماید. در این روش، دندانها تا حدودی حالت شیب دار داشته اما لب‎ها‎ فرم بهتری پیدا‎ می‏‎کنند که ابزار درمانی هم در این رابطه تاثیر گذار خواهد بود.

 

ارتودنسی کاموفلاژ چیست؟

 

 

کاربرد ارتودنسی کاموفلاژ برای انواع مشکلات فک و دندان

چنانچه فک بالای بیمار نقصی جزئی داشته باشد، می‌توان با انجام ارتودنسی کودکان در سنین پایین و استفاده درازمدت از فیس ماسک مشکل کراس بایت قدامی را اصلاح کرد، چهره را زیباتر کرد و ناهنجاری‌های دندان را به حداقل رساند.

با این حال بهتر است مال اکلوژن کلاس ۳ که نتیجه جلو بودن فک پایین است، پس از اتمام رشد استخوان به روش جراحی فک یا ارتوگناتیک اصلاح شود. به بیان ساده می‌توان رشد فک بالا را تا حدی تعدیل کرد، اما متخصصین نمی‌توانند کار چندانی برای محدود کردن رشد فک پایین انجام دهند. چنانچه بیماران بزرگسال یا نوجوان دچار مال اکلوژن کلاس ۳ تمایلی به جراحی فک نداشته باشند، درمان ارتودنسی و کشیدن دندان‌ های آسیای کوچک فک پایین را می‌توان جایگزین عمل جراحی کرد. در این روش بدون این که دندان‌های فک بالا کشیده شود، عدم تناسب دو فک با عقب کشیدن دندان‌های ثنایای پایین اصلاح می‌شود تا اورجت مثبت حاصل شود.

 

 

1- ارتودنسی کاموفلاژ برای جبران عقب ماندگی فک پایین

یکی از بحث برانگیزترین و پر چالش ترین درمان های ارتودنسی، درمان کلاس II است که در آن فک پایین تا حدودی عقب تر از حد معمول است. در این نوع ارتودنسی، دندانپزشک شما به وسیله ی عقب بردن  قوس دندانی بالا و جلوتر آوردن قوس دندانی پایین، فاصله ی افقی بین دندان های بالا و دندان های پایین را بر طرف می کند. استفاده از الاستیک های بین فکی نیز می تواند بعنوان راه حل دیگری  از طرف ارتودنتیست تان به شما پیشنهاد شود. در نهایت نتیجه بدست آمده در هر نوع درمان ایده آل بوده و رضایت خاطر بیمار و ثبات نتایج درمان را در بر خواهد داشت.

 

2- درمان جلو زدگی فک پایین به وسیله ارتودنسی جبرانی (کاموفلاژ)

این دسته  از بیماران را نیز مانند بیماران گروه بالا افرادی  تشکیل می دهند که سنین نوجوانی را پشت سر گذاشته اند و خواهان کوتاه ترین راه  در کوتاه ترین زمان ممکن هستند. علت جلو زدگی فک پایین می تواند ناشی از رشد ناکافی فک بالا و رشد بیش از اندازه فک پایین باشد.

همچنین بیرون زدگی دندان های ثنایای فک پایین و یا بی نظمی ثنایای فک بالا نیز از دیگر موارد کراس بایت جلویی می باشند ارتودنتیست شما قادر است درصورت جلو زدگی خفیف فک پایین با عقب بردن قوس دندانی پایین که کمی جلو زدگی دارد و جلو آوردن فک بالا که قدری عقب ماندگی دارد را اصلاح نماید.

جلو زدگی فک اگر درمان نشود منجر به تحلیل لثه ی دندان های جلویی خواهد شد و به تدریج فک پایین به طور نا خود آگاه تمایل به جلوتر رفتن دارد و در نهایت این فرایند تبدیل به یک ناهنجاری فکی و پایدار خواهد شد. در این روش ممکن است بنا به صلاح دید متخصص ارتودنسی شما دندانی از دهان شما خارج نشود و درمان بدون کشیدن دندان انجام شود. استفاده از الاستیک های بین فکی نیز در این نوع درمان به عنوان کمک کننده کاربرد دارند.

 

 

3- درمان تنگی فک بالا به وسیله ارتودنسی کاموفلاژ

بیمارانی که از تنگی فک بالا رنج می برند به شرط آنکه در دوران کودکی یا اوایل نوجوانی قرار داشته باشند، می توانند این عارضه را با کمک ارتودنسی جبرانی درمان کنند. با کمک این ارتودنسی، روابط ناصحیح فک بالا و پایین بیمار اصلاح می شود و همچنین نا هماهنگی های دندانی در یک فک برطرف خواهد شد. البته برای برطرف کردن این ناهماهنگی ها از ایر و کش ها کمک گرفته می شود.

ارتودنسی کاموفلاژ چیست؟

 

4- کم یا زیاد کردن ارتفاع صورت به وسیله ارتودنسی کاموفلاژ

در صورت ملایم بودن این عارضه ها حتی در بزرگسالی می توان با مداخله ارتودنسی این ناهنجاری ها را اصلاح کرد .اگر ارتفاع صورت شما کم یا زیاد است و مایلید آنرا بدون جراحی به حالت نرمال درآورید متخصص ارتودنسی شما قادر است تا یک سانت از ارتفاع صورت شما کم کند و یا اضافه کند .ارتودنتیست شما برای انجام این کار موقعیت عمودی دندان های جلویی یا عقبی را تغییر داده وبه وسیله ارتودنسی دندان ها را هم راستا و منظم می کند. به این ترتیب هم بهبود قابل ملاحظه ای در روابط دندانی حاصل خواهد شد و هم زیبایی ظاهری صورت بدست خواهد آمد .

 

 

5- بهبود انحراف فک پایین به وسیله ارتودنسی کاموفلاژ (جبرانی)

انحراف جزیی فک را در بیمارانی که سنین کودکی و نوجوانی را پشت سر گذاشته اند و تمایلی به عمل جراحی هم ندارند می توان به وسیله ارتودنسی کاموفلاژ بر طرف کرد .فک پایین این بیماران در اکثر مواقع  از جهت عرضی به یک سمت انحراف دارد و خط مرکزی جلویی بین دندان های پیشین در این افراد روی خط مرکزی دندان های پیشین پایینی منطبق نمی باشد.

درمان دراین دسته از بیماران به این ترتیب است که ابتدا با حرکت افتراقی عرضی قوس دندانی بالا و پایین را نسبت به همدیگر هماهنگ کرده و سپس  اقدام به تراز نمودن خط میانی دندان می کنیم. درمان ارتودنسی جبرانی می تواند اختلال های خفیف تا متوسط در جابجایی، تنگی، انحراف و عقب و جلو بودن فک  و دندان ها را برطرف نماید  به این ترتیب دندان ها به راحتی تمیز خواهند شد و احتمال پوسیدگی دندان ها در اثر ابتلا به بیماری های لثه به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا خواهند کرد .

 

 

6- عدم تقارن صورت

زمانی که بیمار تصمیم می‌گیرد درمان را از ارتودنسی کاموفلاژ به جراحی اصلاحی فک تغییر دهد، عدم تقارن صورت حتی شدیدتر از حالت اولیه می‌شود. شدت عدم تقارن صورت باید متناسب با شدت عدم تقارن اکلوژن باشد. اگر درمان ارتودنسی توانسته است دندان‌ها را روی هم قرار دهد و خط میانی (میدلاین) را هماهنگ کند، هر عمل جراحی که پس از آن به منظور اصلاح خط میانی صورت انجام شود، به عدم تقارن اکلوژن منجر خواهد شد. البته درمان غیرممکن نمی‌شود، اما بسیار دشوارتر می‌شود و نتایج چندان رضایت‌بخش نخواهد بود.

 

 

معایب ارتودنسی کاموفلاژ:

√ ارتودنسی کاموفلاژ نیاز به بی حسی موضعی دارد.

√ حرکت دندانها با سرعت انجام‎ می‏‎شود.

√ هزینه ی بالایی دارد.

 

ارتودنسی کاموفلاژ چیست؟

 

جراحی کاموفلاژ چگونه است؟

جراحی کاموفلاژ (جبرانی) دارای همان اهداف کاموفلاژ ارتودنسی است که برای برطرف کردن بدشکلی فک بدون اصلاح مشکل زمینه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع درمان شامل جراحی چانه، جراحی بینی و سایر عمل‌های بافت نرم صورت از جمله گرافت‌های آنلی جهت بهبود فرم بافت‌های نرم صورت می‌باشد.

 

 

محدودیت‌ها و موارد منع درمان کاموفلاژ

در موارد زیر نباید از درمان کاموفلاژ استفاده شود:

ناهنجاری‌های اسکلتی شدید کلاس ۲، متوسط یا شدید کلاس ۳ و ناهنجاری اسکلتی عمودی

√ بیماران مبتلا به نامرتبی شدید یا بیرون زدگی دندان‌ها

√ نوجوانان با پتانسیل رشد خوب یا بزرگسالان با ناهنجاری‌ های بیشتر از حد خفیف (که در آنها جراحی ارتوگناتیک معمولاً نتایج طولانی مدت بهتری به همراه دارد)

√ بیماران بزرگسال که عمر کمتری در پیش دارند

√ بیمارانی که از نظر پزشکی در خطر هستند.

√ بیماران کم توان ذهنی

√ بیمارانی که از نظر مشکلات لثه در خطر هستند.

√ نیاز به نتایج فوری باشد (بیمارانی که قصد رفتن به خارج، ازدواج و غیره را دارند)

 

 

هزینه کاموفلاژ

یکی از معایب کاموفلاژ هزینه ی بالای آن است تا حدی که هزینه ی تمام شده ی این درمان از ارتودنسی هم بیشتر می شود.

 

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.

مقاله های مرتبط:


هدگیر ارتودنسی چیست؟

ابزارهای فضا نگهدار ارتودنسی چیست؟

درمان ارتودنسی و بارداری

ارتودنسی در بزرگسالان، مراحل و هزینه

ارتودنسی و ایمپلت دندان